Revoluţia din 1989. Azi se împlinesc 34 de ani de la prima înfruntare sângeroasă din Capitală şi ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la începutul Revoluţiei în Bucureşti. În fiecare an pe 21 Decembrie, românii îşi aduc aminte de momentul în care poporul s-a ridicat împotriva regimului dictatorial condus de Nicolae Ceauşescu. Mitingul, care avea să condamne evenimentele începute la Timişoara, s-a transformat într-unul împotriva regimului comunist, iar acţiunile aveau să prevestească o nouă revoltă: cea din Capitală.
De Redactia Observator la 21.12.2023, 09:0920 Decembrie. În Piața Operei, astăzi, Piața Victoriei din Timişoara, zeci de angajaţi ai fabricilor din oraş au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu. Alarmele care au răsunat în Timişoara au marcat momentul istoric în care oraşul de pe Bega a devenit primul eliberat de comunism în România.
"Azi în Timişoara, mâine în toată ţara" a fost strigătul puternic al timişorenilor, care a rezonat cu lupta pentru libertate şi dorinţa de schimbare. În acele momente, Revoluţia abia începuse. Fiecare demonstrație și protest a alimentat focul revoluționar care se răspândea ca un val în întreaga țară. Și așa a fost. Au urmat zile de foc și în Capitală.
34 de ani de la prima înfruntare sângeroasă din Capitală şi ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu
Recent întors din Iran, în ziua de 21 Decembrie, 1989 la ora 12 fix, în Piaţa Republicii, astăzi Piaţa Revoluţiei, din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceauşescu susţinea un discurs, transmis în direct la radio şi TV. A fost şi momentul în care i-a etichetat pe timişoreni drept duşmani ai revoluţiei socialiste. Mii de muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti au fost chemaţi cu pancarte pentru a-l susţine.
- Povestea jurnalistului Jean Louis Calderon, care a murit la Revoluţie. Julie Calderon: Suntem legaţi de România...
- Filmul pe care trebuie să-l vadă toţi românii: "Libertate" de Tudor Giurgiu. "Este cel mai greu proiect la care...
- Emoţii la avanpremiera filmului "Libertate", de Tudor Giurgiu. Lung-metrajul spune povestea a 500 de prizonieri...
Un salut călduros, revoluţionar, împreună cu cele mai bune urări de succes, în toate domeniile de activitate: "Ceauşescu PCR! Ceauşescu PCR!"
Doar că, la un moment dat, uralele au fost întrerupte de un vuiet. Erau strigătele produse de grupurile de manifestanţi.
"Acestei mari manifestări...
Alo!
Linişte!
Alo! Alo!
Aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!"
În faţa mulţumii, Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu au văzut pentru prima dată furia din ochii poporului. La fel şi alţi membri ai regimului comunist, toţi îmbrăcaţi în negru. Românii nu au putut să îşi mai ascundă revolta şi dispreţul, iar de teamă, Nicolae Ceauşescu a părăsit balconul. S-a întors însă mai târziu cu promisiuni pentru popor. Deşi manifestaţia s-a întrerupt puţin după prânz, pe străzi au mai rămas câteva mii de persoane dornice de a se elibera de sub povara dictaturii. Au rămas până noaptea târziu în zona hotelul Intercontinental din Piaţa Universităţii. Atunci a fost şi momentul când forţele de ordine au primit ordin să tragă în manifestanţi. Cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa, pe când alţii au fost ridicaţi şi duşi în penitenciare.