Antena Meniu Search
x

Video Filmul pe care trebuie să-l vadă toţi românii: "Libertate" de Tudor Giurgiu. "Este cel mai greu proiect la care am lucrat"

"Libertate", filmul lui Tudor Giurgiu, inspirat din fapte reale despre Revoluția Română, a avut avanpremiera la Sala Palatului. Documentarea pentru acest lung metraj a durat doi ani. Regizorul vrea ca evenimentele din Decembrie '89 să fie cunoscute şi mai ales să nu fie uitate.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 13:43

Vezi și

Lungmetrajul "Libertate" ajunge de vineri în cinematografele din toată ţara. Este un proiect colosal, la care s-a muncit ani întregi şi care a reunit pe platourile de filmare 120 de actori. Împreună ei spun o poveste mai puţin cunoscută din timpul Revoluţiei din 1989. 

Filmul a avut deja premiera de gală, în faţa a mii de invitaţi la Sala Palatului, desigur nu întâmplător. Pe vremuri era locul preferat pentru organizarea congreselor Partidului Comunist Român.

Lungmetrajul poartă semnătura regizorului Tudor Giurgiu, iar echipa de filmare se află acum în plin turneu de promovare a filmului prin ţară şi la Observator.

Filmul spune povestea lui Viorel, un miliţian care la Revoluţie a fost capturat şi tratat ca "terorist". El şi alţi 500 de oameni au fost ținuți prizonieri într-o piscină din Sibiu, timp de o lună. 

Pe acelaşi subiect

Tudor Giurgiu: "Nu a fost un film uşor de făcut şi de explicat"

"Pentru foarte mulţi, timpul petrecut în bazin, a fost cea mai oribilă experienţă din viaţa lor. Au vrut să uite, unii au plecat din Sibiu. N-a fost un film uşor de făcut şi de explicat, mai ales", a transmis regizorul filmului, Tudor Giurgiu. 

Chiar dacă filmările au durat doar o lună, documentarea s-a întins pe mai mult de doi ani. Regizorul a vrut să facă mai multă lumină în şirul evenimentelor din decembrie 1989.

Iulian Postelnicu, actor: Am primit de la Tudor, pe lângă scenariu, mai multe alte date legate de ce s-a întâmplat. M-au ajutat foarte mult ca să înţeleg aşa cum am putut, motivaţia lui şi ce s-a întâmplat din punctul lui de vedere, atunci în 89, la Sibiu. 

Actorii din film au trăit pe pielea lor Revoluţia chiar dacă la vârste diferite. 

Alex Calangiu, actor: Îmi aduc aminte că locuiam lângă o unitate militară şi că părinţii mei, cumva, au făcut scut în jurul meu, să nu se tragă, că se trăgea foarte rău. 

Andi Vasluianu, actor: Aveam 15 ani jumate şi am fost şi prin stradă, a fost un haos general. 

Pelicula a obținut deja premii la Festivalul de Film de la Sarajevo și Festivalul Internațional de Film Transilvania. Din 6 octombrie, lungmetrajul intră în cinematografele din toată țara.

Tudor Giurgiu şi Andi Vasluianu au fost prezenţi în studioul Observator şi au dat mai multe detalii de pe platourile de filmare. 

Interviul integral cu cei doi poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Invitatii Observator 12-14 » Filmul pe care trebuie să-l vadă toţi românii: "Libertate" de Tudor Giurgiu. "Este cel mai greu proiect la care am lucrat"