Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Emoţii la avanpremiera filmului "Libertate", de Tudor Giurgiu. Lung-metrajul spune povestea a 500 de prizonieri chinuţi o lună într-o piscină

"Libertate", filmul lui Tudor Giurgiu, inspirat din fapte reale despre Revoluția Română, a avut avanpremiera la Sala Palatului. Documentarea pentru acest lung metraj a durat doi ani. Regizorul vrea ca evenimentele din decembrie 89 să fie cunoscute şi mai ales să nu fie uitate.  

De Redactia Observator la 03.10.2023, 21:17
Vezi și

Filmul spune povestea lui Viorel, un miliţian care la Revoluţie a fost capturat şi tratat ca "terorist". El şi alţi 500 de oameni au fost ținuți prizonieri într-o piscină din Sibiu, timp de o lună. 

Tudor Giurgiu, regizor: Pentru foarte mulţi, timpul petrecut în bazin, a fost cea mai oribilă experienţă din viaţa lor. Au vrut să uite, unii au plecat din Sibiu. N-a fost un film uşor de făcut şi de explicat, mai ales.

Documentarea a durat 2 ani

Chiar dacă filmările au durat doar o lună, documentarea s-a întins pe mai mult de doi ani. Regizorul a vrut să facă mai multă lumină în şirul evenimentelor din decembrie 1989.

Pe acelaşi subiect

Iulian Postelnicu, actor: Am primit de la Tudor, pe lângă scenariu, mai multe alte date legate de ce s-a întâmplat. M-au ajutat foarte mult ca să înţeleg aşa cum am putut, motivaţia lui şi ce s-a întâmplat din punctul lui de vedere, atunci în 89, la Sibiu. 

Când au avut loc filmările

Filmările despre Revoluţia României au avut loc anul trecut când a izbucnit războiul din Ucraina. 

Oana Giurgiu, producător: Eu credeam că noi o să facem un film despre o istorie de acum 30 de ani, care nu se va mai repeta, însă ea se repeta sub ochii noştri.

Actorii din film au trăit pe pielea lor Revoluţia chiar dacă la vârste diferite. 

Cum ai trăit actorii acţiunea filmului

Alex Calangiu, actor: Îmi aduc aminte că locuiam lângă o unitate militară şi că părinţii mei, cumva, au făcut scut în jurul meu, să nu se tragă, că se trăgea foarte rău. 

Andi Vasluianu, actor: Aveam 15 ani jumate şi am fost şi prin stradă a fost un haos general.

Pelicula a obținut deja premii la Festivalul de Film de la Sarajevo și Festivalul Internațional de Film Transilvania. Din 6 octombrie, lungmetrajul intră în cinematografele din toată țara.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Emoţii la avanpremiera filmului "Libertate", de Tudor Giurgiu. Lung-metrajul spune povestea a 500 de prizonieri chinuţi o lună într-o piscină