România a terminat pe locul 23 la Jocurile Olimpice de la Paris, cu nouă medalii cucerite
Se încheie, oficial, la Paris, a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Cu o ceremonie care se anunţă cel puţin la fel de spectaculoasă ca cea de deschidere. România a terminat pe locul 23, cu 9 medalii cucerite. Am trecut de la agonie la extaz şi înapoi în aceste zile: am plâns când imnul naţional a răsunat la Paris, am strâns din dinţi când am simţit că asistăm la o mare nedreptate. Cert e că românii n-au trecut deloc neobservaţi la aceste Jocuri Olimpice, chiar din prima zi, de la deschidere.
De Redactia Observator la 11.08.2024, 20:30- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un spectacol total, care a uluit timp de trei ore întreaga planetă cu momente controversate şi emoţionante. Cel mai bine păstrat secret al ceremoniei de deschidere a fost cine va purta flacăra olimpică.
Printre titanii sportului, desemnaţi pentru acest moment aproape sacru, am descoperit-o pe Nadia Comăneci, cea care în 1976 schimba istoria jocurilor olimpice şi afişajul, după primul 10 obţinut la gimnastică. Emoţiile şi show-ul s-au mutat apoi unde le e locul, pe stadioane si arene sportive.
Pe 29 iulie, de Ziua Imnului Naţional, "Deşteaptă-te, române!" a răsunat la Paris
David Popovici a câştigat prima sa medalie olimpică de aur. Şi prima obţinută vreodată de un inotător român, la 20 de ani dupa ce Camelia Potec înregistra aceeaşi performanţă uriaşă.
- Mister după decizia TAS în cazul gimnastelor Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Propunerea-surpriză făcută...
- SUA atacă decizia TAS pentru medalia de bronz primită de Ana Bărbosu. "Credem cu tărie că Jordan a câştigat...
- Nadia Comăneci îi oferă Sabrinei Voinea medalia sa de bronz de la Montreal, după decizia TAS. "Aş fi fost...
- Rezultate peste aşteptări la JO 2024. Câte medalii a obţinut Team România la Paris
Au urmat bronzul in cursa de o suta de metri si un discurs care a intrat, şi el, in istorie. "Eu mă antrenez la Lia Manoliu, în acelaşi bazin în care am şi învăţat să înot, la 4 ani. Când e frig afară noi ne antrenăm într-un balon unde, dacă o persoană care nu e obişnuită întră şi stă 3 minute simte că se sufocă", a declarat David Popovici.
A venit apoi rândul canotorilor. Sunt primii canotori din istorie care aduc ţării noastre aur în proba masculină de dublu vâsle. Am avut privilegiul să-i vedem la antrenamente, la Snagov, cu puţin timp înainte să plece spre Paris.
Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos. România a terminat pe locul al treilea pe naţiuni, la canotaj, cu 5 medalii, dintre care 2 de aur.
"Olimpiada înseamnă competiţia celor mai buni iar departajările, fiind vorba de cei mai buni dintre cei mai buni, le vor face, într-adevăr, detaliile", a declarat Anca Grigoraş, preşedinte comitetul tehnic de gimnastică artistică feminină la nivel european.
Si chiar câteva detalii au facut diferenţa pentru gimnastele noastre.
Unele medalii a trebuit să le smulgem, de-a dreptul
La finala la sol, Ana Bărbosu flutura deja tricolorul când a văzut, şocată, cum se schimbă brusc clasamentul. În urma contestaţiei depuse de antrenorii lotului american, sportiva noastră a rămas fără medalia de bronz în câteva secunde.
Ana Bărbosu şi Sabrina Voinea erau la egalitate, pe locul trei. Nici nu ne gândeam că vom pleca de la Paris fără o medalie. O decizie greu de înţeles şi pentru Nadia Comăneci, care a văzut evoluţiile de la câţiva metri distanţă.
După ce am depus memorii pentru cele două gimnaste, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis, după cinci zile chinuitore, ca medalia de bronz să se întoarcă la Ana-Maria Bărbosu. Sabrina Voinea a urcat pe locul patru, iar americanca a ajuns pe 5.
Incidente cu gust amar la Jocurile Olimpice de la Paris
Şi alte incidente ne-au lăsat un gust amar. Loredana Toma, una dintre candidatele la medalie de la haltere, categoria 71 de kilograme, a stabilit un nou record olimpic, dar ridicarea nu a fost validată de arbitri.
Cel mai dramatic moment al competiţiei a fost, însă, accidentarea gravă a Cătălinei Axente, sportiva care ne-a reprezentat la lupte libere - categoria 76 kg.
Au fost însă şi surprize incredibile. Mihaela Cambei, o tânără de 21 de ani si 49 de kg, a câştigat medalia de argint la haltere. Prima medalie din istorie la această disciplină pentru o sportivă din România. Cambei va purta steagul României la ceremonia de închidere a Olimpiadei.