Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Mister după decizia TAS în cazul gimnastelor Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Propunerea-surpriză făcută de România

Jocurile Olimpice de la Paris se încheie în această seară şi România termină competiţia pe locul 23 în lume, cu 3 medalii de aur, 4 de argint şi două de bronz. Una dintre ele valorează pentru noi cât un aur, după ce Ana-Maria Bărbosu a recâştigat medalia olimpică. Gimnasta ar putea să o primească înapoi, fizic, chiar săptămâna viitoare, în cadrul unei ceremonii speciale la Bucureşti. Americanii au făcut deja contestaţie. Dezamăgirea rămâne, însă, pentru Sabrina Voinea, careia nu i s-a acceptat contestaţia. 

de Redactia Observator

la 13.08.2024 , 11:10

După durerea de a se vedea dată jos de pe podium, a venit momentul fericirii pentru Ana-Maria Bărbosu. Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a dat medalia de bronz înapoi.

"N-am vrut să mă bucur din nou prea repede. A fost de uimire, în primul rând şi după aceea, din ce în ce, când am realizat că este finală, de bucurie", a declarat Ana-Maria Bărbosu.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a stabilit că antrenoarea gimnastei Jordan Chiles a depus contestaţie după ce a expirat timpul regulamentar. Astfel, nota americancei revine la cea iniţială şi ajunge pe locul 5.

Vezi și

Sabrina Voinea şi Ana-Maria Bărbosu urcă pe locurile patru, respectiv trei, după decizia TAS

Pe acelaşi subiect

"Eu nu mai aveam speranţă. Dar nu pentru că n-aş fi simţit că am dreptate, dar pentru că pur şi simplu am decis că ar fi bine pentru psihicul meu să trec peste moment, pentru că era cel mai sănătos lucru de făcut", a mărturisit Ana-Maria Bărbosu.

Comitetul Olimpic Internaţional a luat deja legătura cu Federaţia de Gimnastică a Statelor Unite pentru ca medalia de bronz să fie înapoiată. 

"Deci medalia de bronz acordată sportivei americane să fie restituită şi în acelaşi timp se va organiza o ceremonie separată pentru sportiva noastră", a explicat Cristian Jura, arbitru la Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv.

"Rămâne de văzut dacă sportiva din America o va transmite sau dacă îi vor remite încă o medalie separată sportivei noastre. Asta rămâne de văzut, însă probabil că se va întâmpla săptămâna viitoare. Se pare că va fi înmânată la Bucureşti într-o ceremonie prin intermediul reprezentantului CIO în România", a spus Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor.

Oficialii americani s-au arătat "devastaţi" de decizie. La fel şi Jordan Chiles.

"Îmi iau acest timp pentru a mă retrage de pe rețelele sociale pentru binele sănătății mele mintale. Vă mulțumesc", a transmis ea.

Americanii au anunţat că vor contesta deciza luată de TAS

"Ei spun că nu au putut să-şi pregătească apărarea. Însă, la audierile de ieri, a fost prezent un avocat din partea USA Gymnastics şi echivalentul COSR-ului lor, prin urmare au fost reprezentaţi, rămâne de văzut ce argumente în plus vor aduce pe lângă acest aspect", a declarat Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor.

De la TAS au venit şi veşti mai puţin bune. Comisia nu a acceptat revizuirea notei Sabrinei Voinea. Gimnasta a fost depunctată cu o zecime pentru o ieşire din covor, care, aşa cum au arătat filmările din concurs, nu a existat.

"În momentul de faţă, noi nu ştim şi nu avem motivarea. Va trebui să aşteptăm să fie comunicată decizia în integralitatea ei şi atunci vom vedea de ce a fost respinsă decizia pentru Sabrina Voinea", a spus Cristian Jura, arbitru la Tribunalul Român de Arbitraj Sportiv.

Cu o zecime în plus, Voinea ar fi obţinut nota 13,800, care i-ar fi adus medalia de bronz. De altfel, Comitetul Olimpic Român a cerut Tribunalului să acorde medalii de bronz tuturor celor trei gimnaste - Ana-Maria Bărbosu, Sabrina Voinea şi Jordan Chiles.

"Aş fi fost fericită să văd trei fete, acolo, cu trei medalii. Pentru că toate au muncit şi mai ales în situaţia în care ne aflăm acum, cu protejarea sănătăţii mintale, cred că este bine să încurajăm şi să protejăm aceşti copii. Eu îi dau Sabrinei medalia mea de bronz, de la Montreal", a spus Nadia Comăneci.

Cereri de introducere a tehnologiei moderne în arbitrajul de la gimnastică

Acum, cazul Sabrinei Voinea este folosit ca argument pentru introducerea tehnologiei moderne în gimnastică.

"Sper ca acest caz nefericit... Şi îmi pare rău că tocmai fetiţele noastre au trebuit să-l suporte, să facă în aşa fel încât să schimbe modul de arbitraj pentru că trăim în era digitalizării. Marea majoritate a sporturilor, aţi văzut, apelează la digitalizare, avem finaluri de curse la sutimi, la miimi, deci îţi trebuie o aparatură performantă ca să decizi cine este cel care a câştigat şi cine este cel care a pierdut. Gimnastica a rămas foarte mult în urmă şi arbitrează şi la ora actuală cu pixul şi cu foaia în mână. Ceea ce nu este corect", a spus Elisabeta Lipă, preşedinte la Agenţia Naţională pentru Sport.

În urma deciziei TAS, România pleacă de la Jocurile Olimpice cu 9 medalii. Dintre care un bronz cât un aur.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?
Observator » Sport » Mister după decizia TAS în cazul gimnastelor Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. Propunerea-surpriză făcută de România