Sfaturi în caz de cutremur. Care sunt cele mai mari greşeli pe care trebuie să le eviţi şi ce obiecte trebuie să ai la îndemână
Panica, prima reacţie în cazul unui cutremur, se poate deveni fatală. Cel mai bine ar fi să ne adăpostim sub un toc de uşă sau sub o masă, spun specialiştii. În teorie, sună simplu şi clar. În practică, însă, oamenii tind să acţioneze haotic şi să facă greşeli. Cea mai gravă este să coborâm cu liftul sau pe scări.
De Redactia Observator la 15.02.2023, 09:26Cei care stau în blocuri cu risc seismic spun că ştiu ce să facă în cazul unui cutremur.
Locatar: Aici, în hol, că aici e planşeu de beton. În caz de, toată lumea pe hol sau sub tocul uşii.
Nu ar vrea totuşi să pună cunoştinţele în practică.
Reporter: Vă e teamă?
- Cum au trăit cutremurul de 5,7 oamenii din Leleşti şi Runcu, aflaţi fix unde a avut loc epicentrul
- Răspunsul specialiştilor la întrebarea dacă seismele din România au legătură cu cele din Turcia şi Siria
- Vocile stinse ale speranței de sub dărâmături: Un adolescent de 17 ani și un bărbat, scoși în viață după...
Locatar: Da, plănuiesc să mă mut/taie mai ales cu ce s-a auzit şi cu cutremurele, şi cel din Turcia şi cel de la Gorj.
Alţii aşteaptă ajutor de la divinitate.
Reporter: În caz de cutremur, ce ştiţi că trebuie să faceţi printre primele lucuri?
Locatar: O rugăciune!
Cei care se pregătesc au mai multe şanse de supravieţuire în cazul unui dezastru, spun specialiştii
Eugen Chiriță, purtător de cuvânt ISU Galaţi: În primul rând, în fiecare familie trebuie stabilite locurile sigure, pereţii de rezistenţă. Elementele de mobilier unde s-ar putea adăposti şi un plan de adăpostire în momentul în care familia nu este în panică. Trebuie eliminate elementele care s-ar putea prăbuşi, elemente de mobilier sau obiecte expuse în casă.
Câteva lucruri simple ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte în cazul unui cutremur major. Autorităţile recomandă ca în timpul unui cutremur să nu ieşim din locuinţe. În schimb, ne putem refugia sub o masă sau sub tocul uşii. Iar dacă seismul ne prinde pe stradă, ar trebui să ne îndepărtăm de clădiri. În plus.
Eugen Chiriță, purtător de cuvânt ISU Galaţi: În fiecare casă trebuie să fie acel rucsac care să conţină în primul rând medicamente. Hrană uscată, rezerve de apă, o lanternă, pentru că se întrerupe curentul electric şi un aparat de radio pentru a asculta indicaţiile autorităţilor.
Localnic: Am vreo două bidoane de apă, doua lanterne, dar în rest nu mai ai ce să mai ai.
Localnic: Întotdeauna avem câte ceva, conserve/taie dar vă daţi seama, noaptea numai după ălea nu te-ai dus, dar aşa, în mare parte nu avem.
Localnic: Nu ştiu decât că trebuei să iau fata să ma bag sub tocul uşii, de coborât pe scări nu am curajul asta şi cam atât, ce o fi, o fi. Nu m-am gândit la ce e mai rău, nu l-am pregătit, cred că ar trebui să fac asta.
În Galaţi, de exemplu, sunt 4 blocuri încadrate cu risc seismic 1, aşa că orice sfat poate salva vieţi. Un studiu Cambridge arată că Istanbul și București sunt două mari orașe europene care se confruntă cu o amenințare seismică gravă. În cele două zone pot avea loc cutremure mari relativ frecvent. În Capitală sunt 2742 de clădiri cu risc seismic.
Sfaturi cutremur
- nu încerca să ieşi afară
- adăpostește-te sub o masă sau sub tocul unei uși fără geamuri.
- dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit
- protejează-ți mai ales capul şi faţa.
- îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi
Ruscac pentru cutremur
- apă
- alimente
- îmbrăcămite şi încălţăminte
- un sac de dormit
- o trusă de prim ajutor
- articole de igienă
- acte personale