Antena Meniu Search
x

Video Urmează sau nu un cutremur major în perioada următoare? Ce spune directorul INFP

Dacă a trecut sau nu pericolul, explică Constantin Ionescu, director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Ne putem aştepta la încă un cutremur zilele următoare? Poate unul şi mai mare? Aflăm în interviul oferit în exclusivitate pentru Observator. 

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 21:48

Vezi și

De ce se întâmplă cutremure în acea zonă din ce în ce mai mari? 

Este o zonă unde nu s-au produs cutremure în mod frecvent, ele s-au produs din când în când. O altă perioadă când a fost o activitate seismică mai importantă a fost în 1943, când a fost un cutremur similar ca cel de ieri, de asemenea, la începutul secolului trecut și perioada de dinainte. Perioadele de activare în zona respectivă sunt la distanțe foarte mari, de 50 de ani. Așa au mai fost cutremure de 3. 

Poate fi un cutremur și mai mare în acea zonă?

Acum nu mai știm exact dacă va mai fi un cutremur de o magnitudine așa de mare, ar trebui să scadă, dar nu tot timpul regulile se respectă. 

O legătură cu Turcia? 

Dacă ar fi fost o legătură cu Turcia, mai sunt și alte zone seismice de suprafața din Grecia, Macedonia, Serbia, unde nu s-au produs niciun cutremur. Nu știu cum ar putea fi activată zona din Gorj cu cea din Turcia. Ar trebui să se ciocnească anumite falii, platforme seismice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Urmează sau nu un cutremur major în perioada următoare? Ce spune directorul INFP