Şirul erorilor inumane din Spitalul Urziceni. Cazul tinerei care a născut pe trotuar scoate la iveală poveşti revoltătoare
România, ca un film de groază pentru propriii cetăţeni! O femeie a fost filmată în timp ce naşte pe trotuar, la uşa spitalului din Urziceni. Spital din care a fost nevoită să plece pentru că nu ar fi fost medici de specialitate, aşa se scuză conducerea pentru reacţia inumană. Femeia era deja în travaliu când medicii au chemat Salvarea pentru a o trimite la alt spital la peste 60 de kilometri depărtare. Doar că bebeluşul nu a mai aşteptat. Mai grav, în aceeaşi noapte, pe aceeaşi gardă, un bărbat care venise la Urgenţe cu dureri în piept a fost trimis acasă unde a şi murit.
De Cosmina Balint la 01.08.2023, 07:37"Spitalul din Urziceni, fraţilor! Naştere în curtea spitalului!", se aude pe filmare. Este imaginea cumplită a unui sistem medical care te reduce la statutul de subom. În România anului 2023, o gravidă naşte pe trotuar, în faţa unui spital, la doi paşi de un pat şi condiţii decente.
Femeia, filmată când naște pe trotuar, chiar în fața Spitalului din Urziceni
Imaginile venite pe Fii Observator sunt demne de Evul Mediu. Întinsă direct pe asfaltul din faţa Spitalului Municipal din Urziceni, o tânără de 24 de ani se chinuie în durerile facerii. A ajuns la camera de gardă în travaliu. Medicii îi spun tranşant că nu are cine s-o asiste şi n-au loc pentru ea. E gonită din spital, în timp ce o ambulanţă e chemată s-o ducă la Slobozia, la 60 de kilometri depărtare. Nu mai apucă.
"Când a ajuns ambulanţa, femeia era întinsă pe jos chiar aici la intrarea în spital. Medicii nu au mai avut timp s-o pună pe targă, aşa că tânăra a născut pe trotuar", transmite Cosmina Balint, reporter Observator.
- Două cazuri şocante în aceeaşi noapte la Spitalul Urziceni: Femeia care a născut pe trotuar, lângă usă, şi...
- Amenda primită de managerul spitalului din Urziceni după ce o femeie a fost lăsată să nască pe trotuar, în...
- Femeie filmată când naște pe trotuar, chiar în fața Spitalului din Urziceni. Martorii fac acuzații...
De ce nu a fost primită în spital
Pe un trotuar rece, la lumina farurilor unei ambulanţe, învelită într-o pânză de plastic. Aşa a venit pe lume o fetiţă într-o ţară care se crede civilizată. "A pus-o doamna de pe Salvare pe un sac de plastic jos şi copilul l-a tras din ea şi l-a pus pe un sac de plastic", povesteşte un martor.
"Capul copilului se vedea deja. N-au mai mişcat pacienta. Au acordat primul ajutor. Pacienta ar fi trebuit să aştepte la camera de primiri urgenţe, unde ar fi fost supravegheată corespunzător", spune Ioan Tigheliu, director medical SAJ Ialomiţa.
Primarul din Urziceni, în grija căruia este spitalul, dă vina pe lipsa de personal. Secția de ginecologie a fost închisă de mai bine de jumătate de an. "Nu avem medici. Avem toate facilităţile, plătim transportul, chiriile, am plătit firme care să-i convingă să vină. Nu vin. Stau o lună, două pleacă. Aducem bani, facem proiecte, sunt milioane de euro pe care le investim", declară Constantin Sava, primar Urziceni.
Reacţia lui Alexandru Rafila
Îl contrazic însă informaţiile de pe site-ul spitalului. Pe secția de obstetrică-ginecologie ar fi 23 de paturi, cu doi medici şi şapte asistenţi. Inclusiv Ministrul Sănătăţii confirmă că avea cine să o îngrijească pe femeie. Doar că, acolo unde lipseşte empatia, nu poate suplini nimic: nici dotările, nici investiţiile, nici mai mulţi medici angajaţi.
"O imagine pe care nu credeam s-o mai văd. Am mai văzut-o în 1985. Puteau să fie asistaţi în interiorul spitalului, indiferent de specialitatea medicului de gardă. În condiţii de siguranţă, nu improvizate. Eu cred că o demitere a managerului de către primarul din Urziceni este morală şi potrivită", susţine Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
- Reporter: Ar trebui să vă daţi demisia?
- Daniela Ianuș, manager spital Urziceni: Nu! Sunt doi medici de gardă şi două asistente. O asistentă era cu alt pacient la perfuzie, iar cealaltă asistentă a sunat la 112.
- Reporter: A fost consultată de cineva?
- Daniela Ianuș, manager spital Urziceni: S-a sunat la 112. Dar avea semne că e în travaliu. Nu ştiu să vă spun.
"Starea era clar vizibil afectată, acuza dureri. Se ţinea cu mâna de şold, a fost evaluată de asistenta de la triaj. Nu înţeleg de ce a ieşit din CPU", spune Marian Țoneanu, medic. Mai grav, tânăra mamă ar avea dizabilităţi de vorbire şi auz. Ministrul Sănătăţii a trimis Inspecţia Sanitară să facă verificări. S-au dat deja primele amenzi.
"Colegii mei au sancţionat managerul spitalului cu 4.000 de lei, maximă pe persoană fizică. A fost sancţionată doamna asistent tot cu 4.000 de lei şi medicul de gardă", a precizat Mioara Comana, şefa Inspecției Sanitare de Stat.
Şirul erorilor inumane din spitalul Urziceni
Şirul erorilor inumane din spitalul Urziceni nu se opreşte aici. În aceeaşi noapte, pe aceeaşi gardă, un bărbat de 32 a ajuns la urgenţe cu dureri grave în piept. Familia spune că tânărul ar fi fost tratat superficial şi trimis acasă. Câteva ore mai târziu, a murit.
"I s-a făcut un tratament, a stat câteva ore sub observaţie, a zis că se simte bine şi că vrea să plece", declară Daniela Ianuș, manager spital Urziceni.
Ies la iveală cazuri revoltătoare
Între timp, după apariţia în mediul online a celor două cazuri, mai multe persoane se plâng de condiţiile inumane trăite în spitalul din Urziceni. O femeie povesteşte că bunicul ei a murit chiar pe holul spitalul în aşteptarea unui medic. Iar o alta spune că la începutul anului a fost pusă să aştepte afară în frig şi ploaie în condiţiile în care era însărcinată în 7 luni.
Poliţia a deschis deja două dosare penale pentru cele două cazuri grave de la camera de gardă a spitalului Urziceni.