Una dintre cele mai ieftine legume din pieţe, de trei ori mai scumpă. Un kg a ajuns la 10 lei: "Acum e trufanda"
Prima recoltă de de varză românească anul acesta aduce stupoare în pieţe. Este de trei ori mai scumpă decât cea din toamnă. În timp ce cumpărătorii mai mult se miră de preţuri decât comandă, producătorii fac apel la patriotismul local. Spun că legumele noastre sunt mai bune decât cele din import şi merită să plăteşti mai mult pentru ele.
De Redactia Observator la 01.04.2024, 20:22Varza era una dintre cele mai ieftine legume din pieţe, dar acum lucrurile s-au schimbat. Acum costă 10 lei kilogramul. Mai ieftină este varza veche, care costă 3 lei.
"Au crescut foarte mult preţurile la toate, nu numai la varză. Dar dăm un pic mai mult pe varză."
Gheorghe Vlad, OIPA: Acum este trufanda. Ne raportăm la un extrasezon în care dorim să mâncăm o roșie, un castravete, o varză timpurie.
România este în top 5 producători de varză din Uniunea Europeană
- Au învăţat meserie în Anglia şi s-au întors în România pentru a-şi transforma pasiunea în afacere. Cât au...
- Leguma pe care a pariat Mircea, un producător din Buzău. Doar încălzirea îl costă 2.500 de lei pe zi, dar...
- Actorul Steven Seagal a vizitat spitalul în care se află victimele atacului terorist de la Moscova: "Nu poți să...
Într-adevăr, nu doar varza nouă este foarte scumpă. Roşiile se vând cu 60 de lei kilogramul, iar cartofii noi, cu 25 de lei, deşi cheltuielile fermierilor cu încălzirea serelor nu au fost prea mari pentru că temperaturile au fost nefiresc de ridicate. Recunoaşte şi Irinel Gliga, care are 3.000 de metri pătraţi de solarii în judeţul Dolj.
Irinel Gliga, legumicultor: Este o cultură foarte bună. Ne-am adaptat foarte bine la tehnhologie, cultivând varză, şi văd că merge foarte bine. Folia de sus, mai are o folie jos care o ajută foarte mult. Nici iernile nu mai sunt cum erau altadată. Eu zic că este foarte bună. Şi la preţ, şi la gust şi la orice.
România este în top 5 producători de varză din Uniunea Europeană, cu peste 600.000 de tone anual. Cea mai mare cantitate ajunge la export, în Germania, Spania şi Italia.