Antena Meniu Search
x

Video Leguma pe care a pariat Mircea, un producător din Buzău. Doar încălzirea îl costă 2.500 de lei pe zi, dar rezultatele sunt pe măsură: "Uitaţi cum arată"

Cine vrea să simtă gustul roşiilor româneşti, plăteşte pe măsură. Roşiile din solarii se vând cu 60 de lei kilogramul, iar cartofii noi - cu 25 de lei. În faţa preţurilor mari, clienţii mai mult se uită şi înghit în sec, iar cei care cumpără - iau să-şi facă pofta. 

de Redactia Observator

la 28.03.2024, 20:07

Vezi și

Legumicultor: Uitaţi cum arată o roşie. Este perfect roşie. Uitaţi seminţele cum arată. Este plină de seminţe, ceea ce înseamnă că n-au fost stimulate. 

În solariile celui mai mare producător de roşii din Buzău, s-au copt deja primele tomate. Pentru producţia de legume de pe suprafaţa de peste 4.000 de metri pătraţi, costurile au fost pe măsură. 

Mircea Tatu, legumicultor: Astea sunt încălzite continuu. Sunt puse în decembrie. Avem 3 luni. Suntem în martie şi merge căldura continuu. Într-o zi de iarnă 2.500 de lei pe zi. Adică zi şi noapte. 

Preţul roşiilor care pleacă din acest solar e mai mare acum cu 10% faţă de anul trecut

Pe acelaşi subiect

Aşa că şi preţul roşiilor care pleacă din acest solar e mai mare acum cu 10% faţă de anul trecut. 

Mircea Tatu, legumicultor: Noi am plecat cu 37 de lei. Probabil că vor mai scădea, dacă va fi producţie. Cerere şi ofertă. 

În pieţele din ţară, clienţii plătesc pe măsură pentru gustul românesc. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Suntem în Piața Astra, din Brașov, în zona de legume. Aşa arată roșiile românești cu 40 de lei kilogramul. Mergem doar doi metri şi descoperim roşii mai mari cu preţul de 50 lei kg.

Client: E mult pentru noi. Dar asta e! 

Reporter: Aţi da 50 de lei pe un kilogram de roşii?

Client: Nu! 

Client: În niciun caz nu le-aş cumpăra acum pentru că sunt foarte scumpe, părerea mea. A producătorului esta alta. 

În Capitală, un kilogram de roşii româneşti costă 60 de lei. 

Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară: Este foarte mult, este exagerat. Chiar dacă ar fi roşiile noastre timpurii, preţul este foarte mare. Şi se profită de pe urma faptului că sunt roşii româneşti. 

Client: Mari, foarte mari. Înţeleg şi munca din spate, dar mi se par mari. 

Pentru cartofi noi sau castraveţi, se plătesc preţuri şi de cinci ori mai mari faţă de cele din sezon

Cei cărora le e poftă de cartofi noi sau castraveţi, plătesc preţuri şi de cinci ori mai mari faţă de cele din sezon. Castraveţii costă între 17 şi 25 de lei pe kilogram. Iar cartofii româneşti se vând cu preţuri între 15 şi 25 de lei pe kilogram. 

Tudora Ionela, producător legume: Ne scoatem cheltuielile. Cu căldura cea mai mare cheltuială. Pentru că a fost frig. Şi încă este frig, cresc greu. Şi mai necesită căldură. 

Reporter: Vă permiteţi să cumpăraţi legume româneşti?

Client: Încercăm. de aici puţin, de dincolo şi mai puţin. 

Client: Nu am garanţia că sunt româneşti. Şi preţurile..nu cumpăr. 

Tudora Ionela, producător legume: Li se par foarte mari preţurile. Salariile sunt mici, pensiile sunt mici. Foarte puţini clienţi avem. Cumpără puţin, de 5, 10, 15 lei, doar să-şi facă pofta. 

Recomandările specialiştilor dacă vrem să cumpărăm roşii româneşti

Specialiştii din industria alimentară spun că ar trebui să fim atenţi la cât de româneşti sunt produsele. 

Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară: Pot fi cantităţi mici de roşii. Dar în acelaşi timp, se poate realiza o speculă, în sensul că foarte mulţi intermediari să vândă roşii ca fiind roşii româneşti. 

În ultimii 20 de ani, suprafeţele cu solarii şi sere au scăzut drastic. Avem acum în jur de 1,5 mii de hectare cultivate şi am avea nevoie de 10 mii pentru a ne acoperi consumul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Leguma pe care a pariat Mircea, un producător din Buzău. Doar încălzirea îl costă 2.500 de lei pe zi, dar rezultatele sunt pe măsură: "Uitaţi cum arată"