Verdețuri populare în post, descoperite cu pesticide peste limita maximă admisă. Avertismentul Autorității Naţionale Fitosanitare
Avertisment îngrijorător despre ceea ce punem în farfurie. Specialiştii de la Autoritatea Naţională Fitosanitară au descoperit verdeţuri periculoase în pieţe. Ce înseamnă asta? Că agricultorii au folosit pesticide peste limitele maxime legale. Alarmant oricând, dar mai ales acum - primăvara - când le folosim des în salatele de sezon. Sunt şi extrem de populare în post. Din păcate, nu este neapărat o noutate. Controalele de acum au pornit tocmai pentru că şi în anii anteriori au fost descoperite produse cu pesticide peste limită.
De Diana Speretoiu la 12.04.2024, 13:44Mărarul, pătrunjelul, spanacul şi ceapa verde sunt verdeţurile care au avut cele mai multe reziduuri de pesticide, spun specialiştii, mai mari decât limita maximă admisă. Până acum au fost analizate peste 400 de probe, care au fost prelevate din toată ţara, de la legume, cereale sau fructe. 11 dintre acestea au avut reziduuri de pesticide cu valori peste limita maximă admisă.
Aceste verificări vor continua în toată ţara. Datele, însă, sunt îngrijorătoare. Anul trecut, procentul de reziduuri de pesticide a crescut faţă de 2022, de la 28% la 48%.
ANF: Reziduuri de pesticide peste limita maxima admisă în 11 probe din mărar, spanac, ceapa verde şi pătrunjel
Mărarul, spanacul, ceapa verde şi pătrunjelul sunt verdeţurile care au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA), în urma controalelor efectuate de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) în perioada 1 ianuarie - 10 aprilie 2024.
- România, țara cu cea mai curată mâncare. Consumăm însă din țări care au tratat legumele şi fructele şi de...
- De ce am ajuns să importăm legume din Olanda, țara cu cel mai mare consum de pesticide din UE
- Comisia Europeană retrage proiectul pentru reducerea consumului de pesticide, în urma protestelor fermierilor din...
Potrivit unui comunicat al ANF, în cadrul programului de control oficial, până la data de 10 aprilie 2024 au fost recepţionate 444 probe de fructe, legume şi cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei menţionate. "Rezultatele obţinute arată că, din cele 426 probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA). Din datele centralizate a reieşit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeţuri (mărar, spanac, ceapă verde şi pătrunjel). În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi având în vedere că şi în anii anteriori au fost depistate neconformităţi la aceste produse", precizează reprezentanţii MADR.
Potrivit sursei citate, în cazurile de depăşire a limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide în probe, a fost notificat Punctul naţional de contact din cadrul ANSVSA, responsabil cu notificarea în Sistemul rapid de alertă în alimente şi furaje al Comisiei Europene - iSRAFF. O neconformitate poate fi încadrată în iSRAAF sau mecanismul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC) în baza analizei riscului calculată pe o formulă dezvoltată de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). În plus, au mai fost primite 148 şi analizate 146 de probe la solicitarea producătorilor sau comercianţilor pentru autocontrol, toate probele analizate fiind conforme. Pentru anul 2024, au fost planificate pentru monitorizare 2.245 probe reprezentate de 47 de produse agricole, din care 1.480 probe au fost planificate pentru a fi analizate de LCRPPPV- Bucureşti şi 765 probe de LRCRPPPV- Mureş.