Antena Meniu Search
x

Video De ce am ajuns să importăm legume din Olanda, țara cu cel mai mare consum de pesticide din UE

România produce cea mai curată mâncare din Uniunea Europeană, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia. Astfel, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ne ajută să acoperim necesarul de consum, cu un preţ uriaş: ele consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi. 

de Redactia Observator

la 29.02.2024, 13:53

Vezi și

Datele arată că România nu produce suficiente legume cât să își hrănească populația și e nevoie evident să apelăm la import. În prezent, în țară noastră sunt 4000 de hectare de solarii și sere folosite pentru legume, în condițiile în care ar fi nevoie de cel puțin 20.000 de hectare, deci de 5 ori mai mult. Pentru asta e nevoie nu doar de agricultori ci şi de bani, pentru că ar presupune o investiție de cel puțin 1,5 miliarde de euro.

În lipsa acestora, în afara sezonului normal, importăm legume din Olanda, Italia sau Spania, dar și din Turcia și chiar Maroc. Și nu plătim doar cu buzunarul acest lucru, ci și cu sănătatea. Olanda, țară din care importăm frecvent legume și fruncte, are cel mai mare consum de pesticide la hectar din Uniunea Europeană, peste 10 kg.  E normal, spun specialiștii, având în vedere că suprafaţa de teren e mai mică, și trebuie exploatată la maximum, uneori chiar mai mult decât poate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » De ce am ajuns să importăm legume din Olanda, țara cu cel mai mare consum de pesticide din UE