Comisia Europeană retrage proiectul pentru reducerea consumului de pesticide, în urma protestelor fermierilor din Europa
Parlamentul european a dat înapoi în urma protestelor fermierilor din Europa şi a renuntat la unele dintre măsurile care au creat nemulţiumire generală. După amanânarea regulilor GAEC privind terenul pârloagă şi rotaţia culturilor, a fost retrasă şi propunerea privind pesticidele.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului European că retrage propunerea controversată privind reducerea consumului de pesticide în Europa.
"Comisia a propus instrumentul SUR, regulamentul pentru utilizare sustenabilă de pesticide. Pentru a reduce volumul de pesticide utilizat, a fost însă respinsă această iniţiativă de Parlament. La Consiliul lucrurile s-au blocat. Trebuie să facem altceva, aşadar trebuie să găsim o altă soluţie. Iată de ce am să-i propun colegiului de comisari să retragă această propunere. Fireşte însă, ideea rămâne. Comisia va veni cu o propunere nouă, mult mai ponderată, elaborată mână în mână cu actorii relevanţi", a transmis Ursula von der Leyen.
Ce este regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR)
Proiectul legislativ privind pesticidele propus de Bruxelles constituie un element de bază al Pactului Verde European şi planifica să reducă la jumătate până în anul 2030 utilizarea produselor chimice fitosanitare. Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, a devenit o sursă majoră de nemulţumire pentru fermierii şi agricultorii din UE.
- Protestele fermierilor și transportatorilor din România încetează. Guvernul anunţă semnarea unui acord
- "Răbdarea noastră s-a terminat." Fermierii din Europa continuă protestele. Polonia anunţă grevă generală şi...
- Scene de război urban, în faţa Parlamentul European. Peste 1.000 de fermieri au luat cu asalt Bruxelles-ul:...
Ministrul Agriculturii: Regulamentul limita din pix produsele de protecţie a plantelor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reacţionat spunând că se bucură de faptul că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor.
"Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor. Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii", a spus Barbu într-o postare pe Facebook.
"Am încredere că şi prelungirile derogărilor de la GAEC 8 ( 4% pârloagă) şi de la GAEC 7 (rotaţia culturilor), pe care de asemenea le-am susţinut în Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt susţinute de miniştrii agriculturii din 15 state membre! Avem datoria să ascultăm vocea fermierilor, să îi sprijinim şi să luăm deciziile cele mai bune pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru" a mai spus ministrul Agriculturii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰