Video Adevăratul motiv pentru care românii ţin de fapt post. Credinţa a trecut de mult în plan secund, însă preoţii avertizează să nu se piardă legătura cu divinitatea
Credinţa nu mai este principalul motiv pentru care românii ţin post. Din contră, de-a lungul anilor a fost depăşită în top de obişnuinţă sau de preocupările pentru sănătate. Cât despre meniul de post la moda el vine la pachet cu cheltuieli mult prea mari pentru mulţi aşa că majoritatea rămâne la legumele şi fructele clasice.
Credinţa e pe locul trei în top când vorbim despre post, arată studiile.
Andreea Filip, reporter Observator: Motivele principale pentru care românii ţin post sunt legate de obişnuinţă şi educaţia primită acasă. Vorbim de un procent de 64%. Apoi, preocupările legate de sănătate şi dietă, 42% şi credinţa în Dumnezeu, 39%.
Adevăratul motiv pentru care românii ţin de fapt post
Conform studiului Reveal Marketing Research, odată cu apropierea Paştelui, doar jumătate dintre români renunţă la carne, lapte sau ouă şi să adopte un stil de viaţă vegan. 47% dintre românii din mediul urban spun că obișnuiesc să postească în așteptarea Paștelui, dintre aceștia, 21% doar miercurea și vinerea şi doar 11% țin tot postul. Motivaţia e mereu diferită.
- Ospăţ delicios în postul Paştelui, pregătit în Maramureş: "La 5 stele nu vom găsi niciodată acest gust...
- Ce delicatese mâncau românii de postul Paştelui acum 200 de ani. Marfa era adusă din Grecia, Franţa şi chiar...
- Ce mâncăm în post ca să nu ne îngrăşăm: meniul trebuie ales cu grijă. Preparatele delicioase care fac Postul...
Români: Eu dintotdeauna am ţinut post miercurea şi vinerea, mai mult pentru sănătate. În general supă de legume, verdeţuri. Am incercat tofu, soia, dar nu, nu sunt tradiţionale.
- Ţin lacto vegetarian, deci mă feresc de carne. E un fel de amestecătură. Deci, am şi o legătură spirituală cu Dumnezeu, dar şi pentru sănătate.
- În familie am văzut, dar eu cred că este mai mult ce simt. Cred în Dumnezeu, dar nu cred că dacă ţin post negru mă ajută. Fructe şi legume, dar cât sunt de modificate genetic, aş prefera să îl ţin negru.
- E şi pentru sănătate, e şi tradiţia care a fost în familie. Noi ţinem prima săptămâna şi ultima.
Preoţii spun că legătura cu Dumnezeu ar trebui să fie principala motivaţie.
Unirea cu Dumnezeu
Claudiu Banu - preot: Postul ne ajută să ne unim mai mult cu Dumnezeu schimbându-ne stilul de viaţă. În fapt, postul este un stil de viaţă. Înaintaşii noştri sunt un bun exemplu despre ceea ce înseamnă să ţii un post. Cred că postul nu slăbeşte, postul întăreşte. Postul nu poate fi privit ca o dietă.
Postul, totuşi, vine la pachet cu mai multe cheltuieli. Peste jumătate din români cred că dietele fără carne sunt mai scumpe. Preferă salatele şi fructele, iar alimente precum quinoa sau tofu sunt ultimele pe lista de cumpărături. Desi optiuni ar fi multe spun bucatarii
Ligia Gâlcă - bucătar: Avem ciuperci la grătar. O portie de legume contine ciuperci dovlecei, ardei iute, roşii cherry, ceapă. Avem un sos preparat din spanac şi fistic, vom pune orezul pentru rissoto. Orezul este cu legume.
Postul Paştelui sau Postul Mare durează 40 de zile şi este considerat cel mai aspru. Sunt doar două zile de dezlegare la peşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰