Antena LIVE

Curs valutar

Update

Vlad Voiculescu, prima reacție publică după demitere: ”Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta. Am preluat un Minister al Sănătății în colaps”

Vlad Voiculescu și-a prezentat, vineri, bilantul activității în fruntea Ministerului Sănătății, după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu. Voiculescu a criticat atacurile îndreptate asupra sa din partea oamenilor din coaliția de guvernare și a spus despre premierul Florin Cîțu că ”s-a transformat în primul epidemiolog al țării” pentru că refuză să se consulte cu specialiștii când vine vorba de gestionarea pandemiei de Covid-19.

De la 16.04.2021, 10:19
WhatsApp
Vlad Voiculescu, declarații după demiterea sa din Ministerul Sănătății Hepta

Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:

As vrea să le mulțumesc din nou celor care duc greul zilele astea, medici, ambulanțieri, manageri de spital.

As vrea apoi sa multumesc echipei de la Ministerul Sănătății, echipă care a rămas parțial în minister.

Aș vrea să le mulțumesc și celor care mi-au scris, mi-au transmis gândurile lor în aceste zile. Înseamnă mult pentru mine.

Pe acelaşi subiect

As vrea sa ii mulțumesc în mod deosebit d-nei dr. Andreea Moldovan, un profesionist impecabil.

(...)

Mandatul meu s-a încheiat acum 2 zile și asta a pus punct unui șir de 113 zile. Sunt aici să vă spun, și m-am gaândit mult care să fie abordarea. În continuare mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuti de politicieni ca un simplu electorat.

Mi-e teamă pentru oamenii care au văzut că, dacă superi prea tare Sistemul, nici nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.

Aveam experiența din 2016 de la Ministerul Sănătății și totuși am găsit vulnerabilități și probleme înfricoșătoare. 

Am preluat un Minister al Sănătății în colaps. Se vorbește mult despre imaginea unui ministru sau a altuia. 

Am considerat că alegerile au trecut și că suntem în Guvern o echipă care vrea să construiască. Cred că am gresit în anumite aspecte și cred că atunci când m-am așteptat la decență din partea multor politicieni, din partea unei părți a presei, am greșit

Am crezut că premierul numit de o coaliție nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni politice. Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, cred că și aici m-am înșelat.

Despre vaccinare

Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni și bolnavi. A fost decizia altcuiva să nu fie așa. Nu am anticipat că vom avea centre inchise pentru speciali, privilegiați. Ce s-a întâmplat? Am avut o investigație a unui Corp de Control, culmea, a premierului României, (...) care a aruncat în spațiul public acuzații nemaiîntâlnite în lumea civilizată.

Un guvern care transmite către parchet lucruri pe care nu le transmite public. Un premier care dă un semnal, semnalul că pentru orice om din sistemul de sănătate este că dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparență, trebuie să te temi.

Despre deschiderea școlilor

Deschiderea școlilor este un succes al acestui Guvern, dar s a dat vina pe MS că un lucru sau altu nu a mers perfect.

Gestionarea pandemiei, asa cum a fost in ultimele luni, a avut cateva episoade pe care publicul le a realizat mai putin. Premierul nediscutând cu nimeni, premierul fiind primul epidemiolog al țării.  

Despre scandalurile de la Victor Babeș și Foișor

Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat a fost folosit politic de către opozitie. Nefiresc este ca partenerii de coalitie să folosească accidente și moduri mai putin perfecte de a aborda o situatie, cum e Foișor sau Victor Babeș, care nu țineau de Ministerul Sănătății.

Responsabilitatea clară pentru evacuarea de la Foișor era în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă și cred că am greșit.

Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe, care și-a permis să o evalueze, exact ca Tudorel Toader, acum câțiva ani.

La fiecare pas, oriunde te uiți în sistemul de sănătate, la fiecare pas găsești oameni puși de un partid sau altul. În majoritatea posturilor de la DSP-uri și din spitale sunt oameni numiți politic, care răspund comenzilor politice. Asta e cea mai mare problemă a sistemului de sănătate.

Am demarat proiecte pentru centre de arși, am alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși, am asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii, am pregătit OUG pentru creșterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Am eliminat plafonul la norma de hrană din spitale, pentru ca pacienți să nu mai fie înfometați în spitale.

Despre suplimentările în secțiile de terapie instensivă

Am suplimentat paturile la ATI până la 1.687. Am oprit în guvern, în plină criză sanitară, cheltuieli fulminante și banii pentru presă. Nu cred că era oportun să mai prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut.

Am avut acum două săptămâni evaluarea directorilor din DSP - nivelul profesional al țării nu e un lucru cu care să ne mândrim. E nevoie de depolitizare și e nevoie de adevăr și asta a încercat MS. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar e responsabilitatea noastră să ne asigurăm că toți indicatorii reflectă realitatea.

Avem un ministru interimar al Sănătății. Il rog pe domnul ministru interimar să revadă metodologia făcută anul trecut de partidul lui cu privire la raportarea deceselor din spitalele Covid 19. Nu vreau să arunc numere pentru ca nu am reușit să documentam. Dar exista diferențe între nr raportate și cele reale. 

Principalele declarații ale dr. Andreea Moldovan

Am venit în echipă la solicitarea Ministrului Voiculescu. Am apreciat foarte mult că nu am fost deloc condiționată din punct de vedere politic. Alături de mine au venit și alți profesioniști apolitici.

Pentru mine a fost extrem de important, venind din sistem, venind din spital de stat afectat de pandemie, să știu ce se intampla acolo, astfel încât am putut să vin cu problemele pe care le cunoșteam și să încerc să le rezolv.

Un alt avantaj al meu a fost că stiu sa comunic cu colegii mei din tara si am stiut ce se intampla in tara.

Mulțumesc tuturor colegilor din minister, îi multumesc lui Vlad pentru că am avut ocazia să lucrez cu el. Am știut să lucrăm pâna noaptea târziu împreună și să avem proiecte la care toți am pus umărul. Am regretul că erau niște ordine care trebuiau să iasă mai departe. Mai aveam și testarea în farmacii și alte proiecte, sper să fie continuate, pentru că sunt proiecte bune.

Vreau doar să mentionez ca discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul Ministerului Sănătății, intr-o companie mai mult decat selectă, reunind reprezentanți ai ISP, DSU și epidemiologi. Forma finala a fost forma agreata de toata lumea, nu am lucrat de capul meu.

Au participat si doamna Pistol si domnul Arafat.

Florin Cîţu a explicat, într-o conferință de presă, că a luat decizia de a schimba conducerea Ministerului Sănătății pentru ca oamenii să își mențină încrederea în instituţiile statului. 

"România trece printr-o perioadă dificilă în lupta cu pandemia. Lupta a întins la maximum resursele statului. Ca să ducem la capăt lupta, mereu am spus că e nevoie de încredere în instituțiile statului. Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății”, a spus Florin Cîțu.

Ultimele luni ale mandatului lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății au fost marcate de mai multe situații de criză, printre care se numără evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor, tragedia de la Victor Babeș și ordinul privind criteriile de carantinare în pandemie. 

Ana Maria Ghiarasim

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro. ...

vlad voiculescu ministrul sanatatii criza
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024