Antena Meniu Search
x

Video Guvernul merge mai departe: Coaliţia a îngropat deocamdată securea războiului

Sănătatea are un ministru interimar: premierul Florin Cîţu. Negocierile pentru un titular continuă însă şi printre numele vehiculate este şi cel al fostului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru. După ce au ameninţat cu boicotul, miniştrii USR Plus s-au răzgândit astăzi: au venit la şedinţa de Guvern, iar la final prim-ministrul a făcut anunţul: guvernarea continuă în aceeaşi formulă.

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 19:56

Vezi și

Florin Cîţu a refuzat să vorbească despre o posibilă demisie. Nici nu a vrut să spună când şi ce a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis. Însă în cercurile politice se vorbeşte că semnalul de la Palatul Cotroceni este ca Florin Cîţu să rămână la şefia Executivului şi să asigure interimatul la Sănătate până când USR Plus va desemna un nou ministru.

Favorit este Adrian Wiener, deputat USR, cunoscut ca iniţiator al legii pentru limitarea acizilor grași din alimente. Anul trecut a coordonat activitatea medicală la Spitalul COVID din Grădiște.

Deocamdată însă, Florin Cîţu şi-a intrat în rolul de ministru interimar al Sănătăţii, iar prima decizie a fost abrogarea ordinului semnat de Andreea Moldovan. 

Florin Cîţu: "Acel ordin a fost publicat fără să treacă prin CNSU. Toate criteriile trebuie să treacă prin CNSU". 

Pe acelaşi subiect

Tătaru, dispus să se întoarcă la Ministerul Sănătăţii

Apoi a convocat două şedinţe online, cu şefii direcţiilor de sănătate publică şi cu managerii spitalelor suport COVID. Cîţu a avut şi un invitat surpriză: fostul ministru Nelu Tătaru, care a declarat că este dispus să se întoarcă la Sănătate dacă PNL preia portofoliul de la USR Plus.

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii: "Dacă partidul meu ar decide acest lucru, da. Dar suntem într-o coaliţie unde portofoliul este la USR. Suntem într-o criză sanitară, într-un moment când Ministerul Sănătăţii are nevoie de un profesionist, de un om care să înţeleagă sistemul".

Problema este că schimbarea culorii politice a unui ministru ar trebui validată de Parlament, procedură greoaie şi riscantă pentru Florin Cîţu.

Acelaşi hop ar trebui trecut şi în cazul nominalizării lui Andrei Baciu. Propus şi acum 6 ani în cabinetul Cioloş, actualul secretar de stat a fost desemnat de Florin Cîţu să se ocupe de treburile curente de la minister până la numirea noului titular.

Andrei Baciu: "Rolul meu, rolul nostru până la instalarea noului ministru este acela de a asigura asistenţa medicală pentru toţi pacienţii din România şi accelerarea campaniei de vaccinare este esenţială".

În timp ce Florin Cîţu, Andrei Baciu şi Nelu Tătaru discutau cu şefii DSP, liderii USR se întâlneau în biroul lui Dan Barna pentru a decide dacă participă la şedinţa de Guvern convocată de premier la ora 13. 

"E mai mult decât doar despre Vlad. Este despre a fi respectaţi ca parteneri de coaliţie şi asta e o miză pe care dacă nu o câştigăm, degeaba mai stăm la guvernare, pentru că nu putem accepta percepţia lor că suntem vreun UNPR bucuroşi să avem nişte poziţii şi mucles", surse Observator.

S-a îngropat securea

În timpul discuţiilor a apărut şi informaţia că şedinţa de la Palatul Victoria se va ţine cu sau fără miniştrii USR. PNL şi UDMR deja îşi convocaseră secretarii de stat din ministerele conduse de USR. Aşa că, până la urmă, Dan Barna şi miniştrii săi au venit la şedinţă. Dar nu au pus batista pe ţambal. Potrivit surselor Observator, vicepremierul i-a spus premierului că nu mai are susţinerea USR Plus. 

Florin Cîţu: "Vreau să mulţumesc colegilor pentru că au venit la şedinţa de guvern. Şi am înţeles că după ce au spus că nu vin la şedinţă e mai important să avem grijă de treburile României în acest moment, trece printr-o perioadă dificlă şi e important ca toţi să fim aici pentru români". 

Singurele "victime" rămân Vlad Voiculescu şi Andreea Moldovan. Primul s-a înconjurat de tăcere după ce a părăsit pe uşa din dos Ministerul Sănătăţii, iar fosta sa secretară de stat este aşteptată cu braţele deschise şi pline de flori să se întoarcă la Spitalul de Boli Infecțioase din Braşov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Guvernul merge mai departe: Coaliţia a îngropat deocamdată securea războiului