Wizz Air renunţă la 20 de destinaţii, iar TAROM ia în calcul să vândă în 2024 slotul pentru zborul la Londra
Zeci de mii de vacanţe în picaj. Wizz Air suspendă vara aceasta cel puţin 20 de rute de pe şase aeroporturi din ţară. În plus, la vârful Tarom se discută renunţarea la o destinaţie de prestigiu: Londra Heathrow. Agenţii de turism speră că nu vor apărea probleme în plin sezon estival.
De Ingrid Tîrziu la 06.02.2024, 20:05Compania aeriană lowcost susţine că trebuie să facă revizia motoarelor pentru multe avioane. În aceste condiţii, a fost nevoită să modifice programul curselor de vară.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Printre rutele suspendate sau chiar anulate de cel mai mare operator aerian low cost din ţara noastră se numără Bucureşti-Praga, Cluj-Napoca-Berlin sau Craiova - Madrid şi Barcelona. De asemenea, vom călători mai puţin în această vară şi în destinaţii turistice importante pe harta Europei precum Skiathos, Santorini sau Antalya.
Călător: E foarte rău! Oamenii au nevoie, merg cu probleme şi ar trebui să nu se mai întâmple. Vă daţi seama că nu este confortabil!
Reglementările obligă liniile aeriene să rezolve situaţia pasagerilor care aveau bilete la cursele anulate
- O companie a anulat peste 20 de zboruri de pe 6 aeroporturi din România. Cursele care nu vor mai fi reluate din vară
- Compania care va asigura pentru români zborurile către EURO 2024 în Germania. Cursele vor pleca din două oraşe
- Wizz Air anunţă că va relua zborurile din Bucureşti către Tel Aviv, la 1 martie
Reglementările obligă liniile aeriene să rezolve situaţia pasagerilor care aveau bilete la cursele anulate. Una dintre opţiunile călătorilor este să primească o compensaţie în valoare de 120% din costul biletului, dar în anumite condiţii.
Ramona Colea, reprezentant Companie despăgubiri: Odată ce sumele cash vor fi transformate în puncte credit, ele rămân puncte credit. Odată ce acceptă acel 120%, ele nu vor mai putea fi scoase din acel portofel electronic sub formă de bani cash. Fie solicită banii înapoi, fie acceptă data pe care le-a oferit-o ca modalitate de rezervare nouă.
Anulările vin după reduceri masive oferite în ianuarie, care i-au făcut pe mulţi români să cumpere bilete de avion şi să îşi facă rezervări pentru vacanţe.
Claudia Tocilă, director de marketing platformă bilete de avion: Am încheiat luna ianuarie cu cele mai multe bilete de avion vândute până acum. Avem o creştere de 33% faţă de anul trecut. Majoritatea zborurilor operate sunt low cost.
Liniile aeriene lowcost au devenit singura opţiune din România pentru rutele abandonate de Tarom, cum ar fi Barcelona, Viena şi Munchen. Compania de stat este în restructurare şi s-a vehiculat ideea că va renunţa şi la cursele de pe Heathrow. Ar fi primit ofert de peste 20 de miliarde de lire sterline pentru sloturile ei, dar a refuzat.
Narcis Pascu, sindicalist Tarom: La acest moment, sunt discuţii între compania Tarom şi alte companii aeriene interesate pentru vinderea acestui slot. Este un zbor rentabil şi compania Tarom, sperăm noi ca şi sindicat că va păstra şi pentru anul 2024.
"Wizz Air confirmă că, din cauza inspecțiilor la motoarele Pratt & Whitney planificate pentru lunile următoare, aflate în afara controlului companiei aeriene, aceasta va suspenda temporar unele dintre rutele din rețeaua sa. Dedicată să ofere cea mai bună experiență posibilă, compania aeriană a făcut tot ce îi stă în putință pentru a minimiza perturbările pentru pasageri, implementând modificările de program necesare cu câteva luni înaintea datelor de plecare. Toți pasagerii afectați care au făcut rezervări direct la compania aeriană sunt informați despre modificări prin e-mail și SMS și li se oferă posibilitatea de a alege cea mai potrivită opțiune dintre cele trei disponibile: schimbarea gratuită a rezervării cu un alt zbor, rambursarea a 120% sub formă de credit WIZZ pentru rezervări viitoare sau rambursarea a 100% din suma achitată inițial."
Veştile despre anulări şi rute abandonate pică rău, într-o perioadă de creştere a turismului. 25 de milioane de oameni au trecut prin marile aeroporturi din România anul trecut, cu aproape 20% mai mulţi decât în 2022.