Zeci de mame singure, cu copiii plângând. Gara de Nord, refugiu pentru ucrainenii care fug din calea războiului
Gara de Nord a devenit, de mai bine de o săptămână, un loc de refugiu pentru ucrainenii care reuşesc să fugă din calea războiului. Odată ajunşi aici, sunt preluaţi de voluntari şi apoi ajutaţi să plece în alte colţuri ale lumii. Doar ieri, au ajuns în Gara de Nord peste două mii de refugiaţi. Mobilizarea este una fantastică: traducători, voluntari şi organizatori, dar şi oameni simpli, vin cu ajutoare pentru refugiaţi.
De Alexandra Bucuroiu la 09.03.2022, 08:05Zeci de mame singure, cu copiii plângând, în braţe sau în cărucior, au răsuflat uşurate când au ajuns, aseară, cu trenul de la Iaşi, în Gara de Nord din Bucureşti. Pe peron îi aşteptau voluntarii, pregătiţi să le dea o mână de ajutor.
Polițist: Îi grupăm pe aceste coduri de culori. Roşu transport şi cazare gratuită, verde la linia 9 merge la aeroport, alb se duce la casa de bilete îşi ia un bilet, galben înseamnă că deja şi-a aranjat şi vine ca turist, iar movul era pentru bărbaţii singuri de altă naţionalitate decât ucrainieni.
Pentru mulţi ucrainieni, însă, România este doar o staţie în drumul către alte ţări din vestul Europei.
Acum voi întreba oamenii dacă mă pot ajuta să găsesc un loc să dorm, pentru că am avion mâine.
- Refugiaţii ucraineni, amprentaţi de polițiștii maghiari ca să poată intra în Ungaria. Oamenii așteaptă ore...
- Studenţii revin la facultate, după ridicarea stării de alertă. Surprize la cazare: căminele adăpostesc...
- Mamele din Ucraina, eroine în fiecare zi. Ce le-au spus copiilor alături de care au venit în România: "Ca să...
Sunt din Ucraina, din Kiev, deci am fost în Republica Moldova, România, şi acum încercăm să ajungem în Bulgaria.
Vlad, voluntar: Vestele verzi ajută cu triaj, cu cărat de bagaje, distribuit apă, repartizat oamenii şi copiii în sălile de aşteptare. Oamenii care sunt în tranzit îi ajutăm să-şi caute bilete să se urce în tren.
Zeci de mame cu copii aşteaptă trenurile care pleacă spre destinaţii europene
Cine nu are un plan, în schimb, poate râmâne în spaţiile special amenajate de Primărie sau la oamenii simpli, cu suflet mare, care vor să-i cazeze gratuit.
Noi am venit să luăm o familie cu copii, să-i ajutăm, cu ce putem. un mic ajutor. La noi e termen nelimitat, nu e problemă, adică cine vrea să rămână, o săptămână, două, cât or avea nevoie să rămână.
În sala de aşteptare, zeci de mame, însoţite de copii, aşteaptă trenurile care pleacă spre destinaţii europene. Cei mici au şi un spaţiu amenajat pentru joacă, şi primesc din partea voluntarilor orice au nevoie. De la sandvişuri şi băuturi calde, până la fructe şi chiar lapte praf pentru cei mici. Doar ieri, peste două mii de refugiaţi au ajuns în Gara de Nord.