Antena Meniu Search
x

Video Mamele din Ucraina, eroine în fiecare zi. Ce le-au spus copiilor alături de care au venit în România: "Ca să nu-i sperii, le-am zis că mergem într-o vacanţă"

În ziua în care toată lumea le sărbătoreşte, cu un curaj fără limite sute de mame din Ucraina şi-au salvat copiii din calea războiului. N-au luat nimic pentru ele. Au pus câteva haine pentru cei mici într-un rucsac şi au au fugit într-un loc în care să nu se mai ascundă de moarte. Le-au spus că merg într-o vacanţă. Una din care nici ele nu ştiu dacă şi când se vor întoarce, sau dacă vor mai avea unde. 

de Redactia Observator

la 08.03.2022, 19:55

Vezi și

Confuze, obosite şi temătoare sute de ucrainence au ajuns şi astăzi în Vama Isaccea. Aveau copiii de mână şi atât. Nu ştiu unde să se ducă. Vor doar să stea cât mai departe de casele lor care s-a transformat peste noapte în scenă de război. "Le-am explicat copiilor că vom merge undeva, nu ştiu unde, dar vom fi mai în siguranţă decât acasă. Toate geamurile casei au fost distruse de atacurile militarilor ruşi. În acele momente, cei şase copii s-au ascuns într-o altă cameră, s-au ghemuit la podea. Erau foarte speriaţi. Ca să nu-i sperii, le-am spus că mergem într-o vacanţă", spune o femeie. Ina a ajuns în România alături de mama şi sora ei de 6 ani. O ţine strâns de mână şi o linişteşte cu fiecare privire. I-a promis că va fi bine chiar dacă nici ea nu ştie, acum, ce înseamnă asta. "Nu i-am spus nimic despre adevărata situaţie, este mică", spune Ina.

De când au păşit în România n-au fost singure. Zeci de voluntari i-au aşteptat cu mâncare, jucării şi un strop de speranţă. Dramele lor i-au impresionat pe toţi cei care i-au întâlnit, de la vameşi sau poliţişti de frontieră, până la medici sau oameni simpli veniţi să le întindă o mână. "Într-o seară era un copil, o fetiţă cu o sacoşă în mână, ningea şi ploua în acelaţi timp şi când a ajuns la mijlocul pasarelei a început să strige în engleză help help, scăpa sacoşa pur şi simplu. M-a răsolit atunci, deci ceva", a declarat Marian Coadă, căpitan de bac. După zile întregi în care au privit cu ochii lor răul la ei acasă, în vamă cei mici au găsit zâmbete şi oameni calzi.

"Unii plâng, unii râd. Nu ştiu ce se întâmplă. E important să vadă că lumea nu e aşa de rea ca acolo şi e important să vadă nişte susţinere din partea noastră", a declarat Ana Maria Avram, voluntar. Iar femeile, cele care de ziua lor au trecut cel mai mare test de curaj, au primit flori de la poliţiştii de frontieră. Potrivit datelor ONU, de la începutul invaziei din Ucraina două milioane de oameni au părăsit ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Mamele din Ucraina, eroine în fiecare zi. Ce le-au spus copiilor alături de care au venit în România: "Ca să nu-i sperii, le-am zis că mergem într-o vacanţă"