Video Studenţii revin la facultate, după ridicarea stării de alertă. Surprize la cazare: căminele adăpostesc refugiaţi din Ucraina
Finalul stării de alertă dă undă verde revenirii activităţii cu prezenţă fizică în învăţământul superior. De mâine, studenţii pot reveni la cursuri, dar fiecare facultate va putea să apeleze la o perioadă de tranziţie, în funcţie de necesităţi. Cazarea ar putea fi însă o problemă, după ce o parte dintre refugiaţii din Ucraina sunt deja găzduiţi în căminele studenţeşti.
Odată cu încetarea stării de alertă şi învăţământul superior va renunţa la cursurile online. Ministrul Educaţiei a informat universităţile că au totuşi posibilitatea de a amâna revenirea în sălile de curs. "Universitățile pot decide o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea", spune Sorin Cîmpeanu.
Studenţii revin la facultate, dar căminele adăpostesc refugiaţi
Revenirea la forma de învăţământ de dinainte de pandemie ar putea pune unele probleme, după decizia ca unele cămine studenţeşti să fie folosite şi pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina. Pe studenţi nu-i deranjează însă această situaţie. "Nu-i un context tocmai plăcut, nici pentru noi, nici pentru ei, simplul fapt că a început acest război. Dar aşa cum am putut colabora foarte bine cu studenţii străini, nu văd nicio problemă în a colabora cu persoane mai înaintate în vârstă, să le spun aşa", este de părere un student. "Cred că este mai bine decât să se trimită arme, cred că este mai bine să li se ofere un adăpost şi să se protejeze oamenii acelei ţări. Pentru mine nu e nicio problemă."
"Această cameră de cămin este acum goală, însă perfect pregătită să preia studenţi dacă se reiau cursurile în format fizic. Pe de altă parte, în spaţiile de cazare ale Universităţii de Vest din Timişoara se pot găzdui zeci sau chiar sute de refugiaţi. Însă până acum nu a fost depusă nicio solicitare", arată Iulia Pop, reporter Observator.
- Singurele şcoli rămase în sistem online după ridicarea stării de alertă. Elevii care pot învăţa de acasă
- Ce se întâmplă cu certificatul verde și formularul de localizare PLF, după ce starea de alertă încetează
- Masca nu mai este obligatorie din 9 martie. Ce alte efecte produce încetarea stării de alertă şi ce recomandă...
Nu la fel se întâmplă în Iaşi, la Universitatea Agronomică, unde în căminele studenţeşti sunt deja cazaţi refugiaţi din ţara vecină. "Asigurăm cazare, servicii medicale, masă caldă la cantina universităţii şi orice alt suport prin voluntarii care sunt studenţi, în primul rând", spune prof. Dr. Gerard Jitareanu, rector USV Iași.
Cu toate că universitatea a revenit deja de ceva vreme la învăţământul în format fizic, locurile în cămine nu sunt o problemă. "Avem mai puţin ca de obicei studenţi la un cămin şi acest lucru ne-a permis oarecum să eliberăm şi 50 de camere plus-minus. Mai putem suplimenta şi cu ceva saltele daca sunt familii cu copii", adaugă Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
Cursuri online în unele universităţi din ţară
Nu toate instituţiile vor reveni imediat la cursurile în format fizic. Spre exemplu, conducerea SNSPA a decis ca toate activitățile didactice să se desfășoare online cel puţin până pe 4 aprilie. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România acuză ministerul de incoerență după anunțul obligației de recuperare a activităților în universitățile care vor continua cursurile online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰