Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Comoara" ascunsă a Bucureştiului. Cu o idee inspirată şi dragoste de ţară, Ana a reuşit să salveze o bucăţică din "România ei"

Când ţara se dovedeşte prea mică pentru a rezolva o problemă mare, intervin oamenii. Acei oameni care pot face cât trei ministere, fără vreo mare echipă în spate şi fără niciun salariu. E, pe scurt, povestea unei fete care a făcut primul muzeu virtual al patrimoniului românesc. O colecţie impresionantă de clădiri unice, valoroase, care îşi poartă cu mândrie rănile trecutului şi care se năruie, din păcate, de la o zi la alta. Ana Rubeli încearcă să mai salveze ce mai poate fi salvat din România ei. 

De la 03.12.2022, 20:00
WhatsApp
Vezi și:

Văzut de sus, Bucureştiul e greu de iubit. E pestriţ, cârpit şi ruginit, amestecat şi înghesuit. Un puzzle complicat pe care nu-şi mai bate nimeni capul să îl repare. Un oraş cu bune şi cu rele, cu oameni, maşini, clădiri şi istorii ce ies din când în când la iveală, de după un zid scorojit sau o poartă ruginită.

O istorie vizuală a Bucureştiului

"Casa pianistei Silvia Şerbescu. Este prima muziciană de sex feminin de renume internaţional. Înainte, femeile trebuiau să cânte doar pentru familie la pian. Ei bine, ea îşi duce talentul mai departe pe scena Ateneului, pe marile scene naţionale şi internaţionale. Are chiar şi o dedicaţie de la Enescu pe un şerveţel", povesteşte Ana Rubeli, fondator "Aici a stat". 

N-am fi aflat asta niciodată dacă pe aici n-ar fi trecut într-o zi Ana Rubeli. E genul acela care vede frumosul dincolo de orice e urât şi care caută povestea ce ar putea da viaţă unei case în moarte clinică. Nu e nici arhitect, nici istoric, nici fotograf. E doar îndrăgostită de Bucureşti şi de România.

Pe acelaşi subiect

Ideea Anei, îndrăgostită de România

"Mi-am dorit foarte mult să fac bine, dar nu am tăria sufletească necesară pentru a mă coaliza cu nişte copii care suferă sau nişte oameni care suferă. Aşa că am ales clădirile care, săracele, nu au voce şi trebuie să le dau eu vocea respectivă. Şi mărturisesc că am plâns în faţa unor clădiri, însă nu atât de tare cât aş fi plâns în faţa unui spital pe care aş fi putut să îl promovez", spune Ana Rubeli, fondator "Aici a stat". 

Totul a început cu o poză în faţa unei clădiri vechi şi o curiozitate care a dus-o direct la Arhivele Naţionale. A pus şi povestea, şi poza, pe Instagram, cu hashtag #Aici a stat. Era cea mai frumoasă formă ca să afle şi lumea ce-a aflat ea. Apoi, în altă zi, altă casă, altă poveste. Şi tot aşa până când, aproape fără să îşi dea seama, Ana pusese bazele primului muzeu virtual al patrimoniului românesc. O colecţie reală şi tristă, cu mii de case care abia se mai ţin în picioare.

"Roşul sângeriu al unei case care suferă. Pentru că dincolo de această iederă este o clădire care îşi poartă rănile", arată Ana Rubeli. Clădirea, cu rănile ei cu tot, abia dacă se mai vede. E plină ţara de astfel de case care dispar odată cu poveştile lor. Se năruie, astfel, o lume care nu se va mai naşte vreodată. Când a simţit că toate acestea riscă să rămână doar nişte postări colorate pe Instagram, urmate de un like şi un oftat, a găsit o soluţie. A adus poveştile în lumea reală. 

Povestea familiei Ţipoia. "Am vrut să donăm tot României"

Ana ne dă întâlnire într-o casă veche a Cotroceniului. Gazdele, urmaşi ai pictorului Alexandru Ţipoia, au sufrageria plină de musafiri, aşa cum n-a mai fost de mai bine de jumătate de secol. "Din 1982 suntem exilaţi politic în Elveţia. Noi am plecat într-o excursie pentru o lună de zile şi am rămas acolo. Iar fiica noastră a rămas aici ca ostatic. Nu am putut să o recuperăm decât după un an şi jumătate. La Geneva, am fost obligaţi de statul român să renunţăm la cetăţenia română", povesteşte George Ţipoia, fiul lui Alexandru Ţipoia. 

Până când comunismul a căzut, ei au fost printre străini. Iar tatăl, pictorul Alexandru Ţipoia, prizonierul acestei case. După '90, fiul lui s-a întors ca să-şi recupereze cetăţenia şi să scoată la lumină opera tatălui, marginalizat pe nedrept de vechiul regim. "Tot ce ce vedeţi aici, deci casa - cu opere, cu documente, cu documente de arhivă, fotografice, ceva enorm - am vrut să donăm României. Toţi miniştrii Culturii ştiu situaţia noastră. Toţi ştiu că noi am vrut să donăm, dar nimeni nu ne-a ajutat cu nimic. Nici ei, ca miniştri, habar nu au ce trebuie făcut ca să intre ceva în patrimoniul cultural artistic al ţării", spune George Ţipoia, fiul lui Alexandru Ţipoia. 

România i-a trădat mereu. I-a umilit, i-a alungat, i-a ţinut pe la uşi. Dar ei nu o condamnă. "Nici acum nu am aflat cine e România, pentru că România nu e cineva anume. România este spaţiul geografic, spiritual. Că din punct de vedere politic, azi e unul, mâine e altul. Nu sunt ei România", crede George Ţipoia, fiul lui Alexandru Ţipoia. 

Exemplul Anei i-ar putea inspira pe mulţi

România ar putea fi Ana, de exemplu. Fata care a decis să facă ea ce n-a reuşit, în mai bine de 30 de ani, o ţară. Să deschidă poarta acestei case şi ochii oamenilor. Ca să vedem că putem recupera acea parte din ţară - elegantă, frumoasă, iubitoare de artă şi de cultură - pe care toţi ne-o dorim. "Aici este o bucăţică de România care nu trebuie să dispară. O bucăţică de Bucureşti, o bucăţică din sufletul artei noastre", spune Ana Rubeli, fondator "Aici a stat". 

Greu de spus dacă istoria va consemna că aici au stat, odată, două fete şi au vorbit despre case, oameni şi istorii neştiute. Dar pentru că întâlnirea s-a încheiat cu un seflie, rămâne, mai mult sigur, dovada, pe Instagram. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

fotografii istorie muzeu patrimoniu
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025