Antena Meniu Search
x

Record istoric. Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit un miliard de dolari

Vânzarea la licitaţie organizată de casa Christie's din New York a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a depăşit miercuri seara pragul istoric de un miliard de dolari, cu sume record pentru lucrări de Van Gogh, Cezanne şi Gauguin, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.11.2022, 10:25

Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit pragul istoric de un miliard de dolari, la licitatție. Cinci tablouri s-au vândut cu peste 100 mil.$
Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit pragul istoric de un miliard de dolari, la licitatție. Cinci tablouri s-au vândut cu peste 100 mil.$ - Profimedia Images

Cinci picturi au intrat în "clubul închis" al operelor vândute cu peste 100 de milioane de dolari la licitaţie. Cea mai scumpă lucrare a serii, "Les Poseuses, Ensemble (petite version)" (1888) de Georges Seurat, tablou considerat un apogeu al pointilismului, a fost vândută pentru suma de 149,24 milioane de dolari (taxe incluse), a anunţat casa Christie's.

Casa de licitaţii a anunţat că toate veniturile din vânzări vor fi donate unor organizaţii caritabile. În pofida conflictului cu Bill Gates, partenerul său cu care a pus bazele companiei Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat "Giving Pledge" în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

În condiţiile în care doar 60 din cele 150 de loturi au fost vândute miercuri - restul urmând a fi vândute joi - valoarea colecţiei a depăşit deja recordul anterior stabilit de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută pentru suma de 922 de milioane de dolari la licitaţia organizată de casa Sotheby's în primăvara acestui an.

După pictura lui Seurat, tabloul "Montagne Sainte-Victoire" (1888-1890) al lui Paul Cézanne, care anunţa cubismul, a fost vândut pentru suma de 137,79 milioane de dolari, un record de preţ pentru o lucrare a pictorului francez.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Record pentru Vincent Van Gogh și Paul Gauguin

Recorduri au fost stabilite şi pentru Vincent Van Gogh, al cărui tablou "Verger avec Cypres" s-a vândut pentru suma de 117,1 milioane de dolari, şi pentru Paul Gauguin, a cărui pictură din perioada tahitiană "Maternité II" (1899) a atins suma de 105,73 milioane de dolari. Lucrarea lui Gustav Klimt "Birch Forest" a fost licitată pentru suma de 104,5 milioane de dolari, de asemenea un record pentru acest artist.

Cu aceste vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn", de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă din secolul XX, 2022 va rămâne, probabil, unul dintre cei mai scumpi ani din istoria pieţei de artă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Record istoric. Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit un miliard de dolari