Antena Meniu Search
x

Record istoric. Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit un miliard de dolari

Vânzarea la licitaţie organizată de casa Christie's din New York a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, decedat în 2018, a depăşit miercuri seara pragul istoric de un miliard de dolari, cu sume record pentru lucrări de Van Gogh, Cezanne şi Gauguin, relatează Agerpres.

De Redactia Observator la 10.11.2022, 10:25
Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit pragul istoric de un miliard de dolari, la licitatție. Cinci tablouri s-au vândut cu peste 100 mil.$
Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit pragul istoric de un miliard de dolari, la licitatție. Cinci tablouri s-au vândut cu peste 100 mil.$ - Profimedia Images

Cinci picturi au intrat în "clubul închis" al operelor vândute cu peste 100 de milioane de dolari la licitaţie. Cea mai scumpă lucrare a serii, "Les Poseuses, Ensemble (petite version)" (1888) de Georges Seurat, tablou considerat un apogeu al pointilismului, a fost vândută pentru suma de 149,24 milioane de dolari (taxe incluse), a anunţat casa Christie's.

Casa de licitaţii a anunţat că toate veniturile din vânzări vor fi donate unor organizaţii caritabile. În pofida conflictului cu Bill Gates, partenerul său cu care a pus bazele companiei Microsoft în 1975, miliardarul Paul Allen a semnat "Giving Pledge" în 2009, promiţând să doneze majoritatea averii sale.

În condiţiile în care doar 60 din cele 150 de loturi au fost vândute miercuri - restul urmând a fi vândute joi - valoarea colecţiei a depăşit deja recordul anterior stabilit de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a fost vândută pentru suma de 922 de milioane de dolari la licitaţia organizată de casa Sotheby's în primăvara acestui an.

După pictura lui Seurat, tabloul "Montagne Sainte-Victoire" (1888-1890) al lui Paul Cézanne, care anunţa cubismul, a fost vândut pentru suma de 137,79 milioane de dolari, un record de preţ pentru o lucrare a pictorului francez.

Pe acelaşi subiect

Record pentru Vincent Van Gogh și Paul Gauguin

Recorduri au fost stabilite şi pentru Vincent Van Gogh, al cărui tablou "Verger avec Cypres" s-a vândut pentru suma de 117,1 milioane de dolari, şi pentru Paul Gauguin, a cărui pictură din perioada tahitiană "Maternité II" (1899) a atins suma de 105,73 milioane de dolari. Lucrarea lui Gustav Klimt "Birch Forest" a fost licitată pentru suma de 104,5 milioane de dolari, de asemenea un record pentru acest artist.

Cu aceste vânzări, alături de cea a portretului lui Marilyn Monroe "Shot Sage Blue Marilyn", de Andy Warhol, vândut în mai pentru 195 de milioane de dolari, un record pentru o operă din secolul XX, 2022 va rămâne, probabil, unul dintre cei mai scumpi ani din istoria pieţei de artă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Record istoric. Colecția de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen a depășit un miliard de dolari