Antena Meniu Search
x

Video Afacerea pusă la cale de Dana, o cârciumăreasă din Făgăraş. Ar fi putut să aibă succes peste hotare, dar a ales să facă ţării un bine

Dacă România ar încăpea toată într-o farfurie, ar fi o ciorbă cu gust dulce acrişor, aromă de afumătură, tarhon şi ceapă roşie. O spune femeia care a adunat, şi încă mai adună, cele mai vechi reţete de bucate din Ţara Făgăraşului pentru ca mai apoi să transforme mămăliga ori slănina în "fine dining". Dana Graura a făcut din gust patrimoniu şi din ingredintele crescute în pământ românesc, comoară naţională. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 01.12.2022, 19:55

Vezi și

E o zi senină, nefiresc de caldă pentru sfârşitul de toamnă, şi Dana dă o fugă până în Boholţ. Un sat unde mai trăiesc puţin peste 200 de suflete. Aici s-a născut, a crescut şi a făcut prima ei tocană de cartofi şi primii paşi în ceea ce avea să devină mai mult decât o pasiune: gastronomia. Şi aici se întoarce mereu, să recupereze gusturi uitate. "Am în minte o ciorbă pe care nu am apucat până acum să o scriu, e în mintea mea de acasă. Ciorbă cu ciolan afumat şi cu găluşte. Făceam nişte găluşte, uite aşa de mari. Deci erau mari găluştele, ca cele de la supă", arată Dana Graura, consilier gourmet.

Afacerea cârciumăresei din Ţara Făgăraşului reînvie aromele tradiţionale româneşti

Când gustul de acasă îl mai ştiu doar bătrânele din sat, încerci să îl înţelegi, îl scrii în caietul aromelor, ţi-l imaginezi într-o oală şi dai mai departe. Asta face Dana Graura - consilier gourmet, antreprenoare, chef la restaurantul Castelului Bran, colecţionară de reţete tradiţionale. Ea îşi spune mai simplu: "O cârciumăreasă în Ţara Făgăraşului care a ales să trăiască şi să gătească acasă. Am ales să rămân aici pentru că aici m-am născut, aici îmi sunt rădăcinile, sunt continuu inspirată de locuri şi de oameni şi asta m-a împiedicat întotdeauna să am măcar un gând de plecare." 

Ar fi putut să fie chef în orice ţară din lume. Dar a simţit că bucătăria românească rămăsese aşa, neiubită. Nedrept scoasă din meniul şi inima românilor. Aşa că a rămas aici, să culeagă reţete vechi, poveşti şi rânduieli. Convinsă că avem toate ingredientele pentru o ţară aşa cum visăm. "Ai munţi, ai apă, ai coline, ai resurse, ai o climă prielnică şi oameni care se ţin de cuvânt. Căile sunt nelimitate, avem artreişti, avem oameni care recuperează, avem o istorie fabuloasă. Dacă mă gândesc în preajma mea, cineva pictează, cineva recuperează iile, cineva recuperează jocul, jocurile copilăriei, le descrie într-o carte", spune Dana Graura, consilier gourmet.

Pe acelaşi subiect

"Gustul e patrimoniu". Salvarea reţetelor autentice, dar şi a producătorilor locali

Ea a ales să salveze ce ştie mai bine: gustul pământului unde s-a născut. "Până la urmă, gustul e patrimoniu, trebuie îngrijit. Nu există ceva care să nu mai fie util în bucătărie, nici nu ştiu, nu îmi vine nimic în minte. E un moment în care sunstenabilitatea, responsabilitatea faţă de resurse trebuie să fie esenţiale", crede Dana Graura, consilier gourmet.

În ţara în care aruncăm anual două milioane şi jumătate de tone de alimente, Dana e atentă la tot ce e în jur. E plin pământul de roade, oriunde ai privi. Nimic nu e de aruncat, nimic nu trebuie să se piardă şi ea improvozează cu ce îi dă natura. O frunză de mentă sălbatică, o albăstrea ori o prună uşor stafidită de frig. "Pentru toate trebuie să găsim variante de a le utiliza, de a le pune în farfurie", este ea de părere.

În timp, a adunat în jurul ei oameni care aveau grădinile pline, dar nu puteau culege roadele, pe o piaţă invadată de importuri. Dana şi-a creat propria reţea de furnizori, de unde ia fructe şi legume tot anul. Oamenii au învăţat să o caute. Azi, de exemplu, s-a trezit cu bucătăria plină cu ciuperci. Unele neobişnuite. Şi meniul se schimbă imediat. Avea de gând să facă ceva din dovleac. Dar nu poate lăsa nici ciupercile să se strice. "Realmente, când mă uit la un ingredient, mi-l imaginez în tot felul de ipostaze. Pot să fac 5-6 preparate din acelaşi ingredient", mărturiseşte Dana Graura, consilier gourmet.

Crezul Danei, românca inspirată de dragostea de ţară. "Nu fac destul"

Aşa e România Danei. Aromată, interesantă, diversă, adaptabilă, savuroasă. Şi suficientă pentru a o împărţi cu toţi oamenii dragi. O ţară pe care o iubeşte aşa cum e ea. O iubeşte, cum se spune, până la lacrimi. 

"S-ar putea să am sentimentul acesta atât de puternic pentru că sunt înconjurată de oameni foarte frumoşi şi atât de puternici şi fac lucruri atât de minunate încât în fiecare zi îmi spun: Eu nu fac destul. Eu cred că deja suntem în construcţia unei Românii mai bune şi mai frumoase. Am făcut primul pas. Cred că ar trebui să creştem nivelul de dragoste şi conştiinţă faţă de resursele noastre şi faţă de locurile noastre. Oamenii să înveţe să construiască mai mult împreună. Ce ne lipseşte să fim mai buni? Nimic. Trebuie să înveţi să cauţi modelele în altă parte decât am făcut-o până acum", spune Dana Graura, consilier gourmet.

E crezul Danei. O simplă cârciumăreasă din Făgăraş, care ştie că valorile cele mai importante sunt, de fapt, mai simple şi mai aproape decât ai crede. Sunt aromele, gusturile, rostul şi rânduiala de altădată. Pe toate le dă mai departe, generaţiilor viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Exclusiv Observator » Afacerea pusă la cale de Dana, o cârciumăreasă din Făgăraş. Ar fi putut să aibă succes peste hotare, dar a ales să facă ţării un bine