Antena Meniu Search
x

Video Casa în care a locuit celebra Miţa Biciclista, renovată şi gata de bal. "Reluăm o istorie întreruptă la finalul celui de-al Doilea Război Mondial"

Casa în care a locuit celebra curtezană din Bucureștiul secolului al XX-lea Mița Biciclista este renovată şi gata de bal, după ce a stat în paragină aproape 8 decenii. Clădirea impozantă care găzduia cele mai luxoase evenimente din Micul Paris în perioada interbelică, îşi deschide porţile pentru publicul larg cu un sezon de petreceri. Primii oaspeţi sunt aşteptaţi la un superbal mascat şi vor intra în atmosfera de altădată cu jocuri de cărţi şi tarot organizate în budoarul celebrei curtezane.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 09.11.2022, 13:30

Vezi și

Alberto Groșescu, co-fondator La Miţa Biciclista: Ea a primit această casă pe când avea 23 de ani. Chiar în sala în care ne aflăm s-au ţinut multe baluri, petreceri ceremonii până în anii 40. 

Şi atmosfera interbelică ar putea reveni. Casa în care a trăit Miţa Biciclista va găzdui două baluri luna aceasta pentru a-şi arăta întreaga strălucire. 

Cristina Filip, reporter Observator: După 80 de ani în acest salon va fi organizată o petrecere la fel de mare ca cele pe care le organiza coana Miţa.

Edmond Niculuşcă, co-fondator La Miţa Biciclista: Reluăm o istorie întreruptă la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe acelaşi subiect

Coana Miţa Biciclista a marcat o epocă

Şi readucem în lumina reflectoarelor viaţa unui personaj care a marcat o epocă. Născută în 1885 într-o localitate din Prahova, Maria Mihăescu a avut o copilărie chinuită. La 15 ani, a plecat de acasă şi a devenit una dintre cele mai excentrice curtezane. Nu se ferea să poarte pantaloni sau să meargă la mare în costum de baie. A fost prima femeie care a îndrăznit să meargă cu bicicleta pe străzile Capitalei. De-aici i s-a tras şi porecla: Miţa Biciclista.

Legenda spune că prima ei mare cucerire a fost Regele Leopold al Belgiei. Au urmat alte nume importante ale epocii: Nicolae Grigorescu, Octavian Goga sau Regele Ferdinand. Acesta din urmă i-ar fi făcut cadou şi casa din centrul Bucureştiului. Clădirea, construită în stil baroc cu influenţe art nouveau, este opera arhitectului Nicolae Mihăescu. 

Cristina Filip, reporter Observator: Pe aici urca şi cobora în fiecare zi coana Miţa Biciclista şi tot pe aici îşi primea şi invitaţii.

Iar pe aici era intrarea în dormitorul coanei Miţa. Ea nu mai este acum, dar prezenţa ei se simte peste tot, aşa că, haideţi! Intraţi!

Cei care au renovat casa au vrut să păstreze cât mai mult din aerul epocii. 

Alberto Groșescu, co-fondator La Miţa Biciclista: Este soba originală... sunt foarte multe elemente care s-au păstrat, inclusiv uşi. 

Casa poartă secretele unui destin spectaculos şi dramatic. 

Alberto Groșescu, co-fondator La Miţa Biciclista: În momentul în care a început restaurarea s-a găsit într-unul dintre pereţii clădirii un pistol despre care nu se ştie mare lucru. 

În anii 40, steaua Miţei Biciclista a început să apună. S-a căsătorit cu un general, iar mariajul a venit la pachet cu probleme financiare. Bijuteria de casă a început să fie închiriată cameră cu cameră. După moartea Miţei în 1969, clădirea a revenit statului până în anii 90 când a fost revendicată de moştenitori şi vândută. În câteva decenii, casa s-a degradat, iar în 2013 a intrat în restaurare. Acum, casa e gata iar de oaspeţi şi de baluri.

Edmond Niculuşcă, co-fondator La Miţa Biciclista: Codul vestimentar este black and white şi desigur masca pe care trebuie să o purtăm in timpul balului. 

De anul viitor, în casa Miţei vor fi organizate şi evenimente culturale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Casa în care a locuit celebra Miţa Biciclista, renovată şi gata de bal. "Reluăm o istorie întreruptă la finalul celui de-al Doilea Război Mondial"