Antena LIVE

Curs valutar

Video

De ce sirienii, puși în fața unei catastrofe, primesc ajutor greu. Explicațiile fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu

Cutremurele se răsfrâng foarte mult în partea de nord şi nord-vest a Siriei. Intervine însă o foarte mare problemă - această zonă este controlată de rebeli, iar ajutoarele ajung foarte greu la oameni. Graniţele sunt controlate permanent, iar Siria nu vrea să primească nici măcar ajutorul militarilor americani, spune fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu.

De la 10.02.2023, 16:05
WhatsApp
Vezi și:

Sonia Simionov: Partea Siriei este controlată de rebeli. Explicaţi-mi cum ar putea să ajungă ajutoare către aceşti oameni şi oameni specializaţi şi echipamente corespunzătoare pentru a săpa în aceste dărâmături şi pentru a scoate oameni în viaţă, în condiţiile date.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Este aproape imposibil, din păcate, în contextul unei situaţii atat de dramatice, pentru că sunt rebeli faţă de autoritatea de la Damasc. La vest de Aleppo se află regiunea Latakia, unde este portul Tartus, unde este desfăşurată forţa navală a federaţiei ruse, care a luptat alături de Damasc împotriva rebelilor. Ceva mai la Est, sunt zonele locuite de rebelii kurzi fata de care Turcia, la rândul său, încearcă anumite ofensive pentru a-i îndepărta şi a-i dezorganiza. Damascul cere ca orice fel de ajutoare să fie predate autorităţilor la frontieră din partea statelor care se implică. 

Sonia Simionov: Graniţele, în acest moment, sunt controlate, şi orice ajutor ar ajunge şi ar fi preluat de acolo, nu ai nicio garanţie unde se duce. 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Nici măcar sprijin militar nu vor să primească, nici măcar de la militarii americani. Atunci când au fost înfrânţi, în 2018, au mai rămas nişte tabere şi garnizoane militare americane. Ei s-ar fi oferit să asigure sprijinul, numai că nu le permit nici autorităţile şi au şi o reticenţă din zona Turciei. 

Pe acelaşi subiect

Sonia Simionov: Ne uităm la imaginile de la salvări şi vreau să vă pun problema următoare. Sunt câteva state care s-au oferit să ajute şi Siria. Uniunea Europeană este încă sceptică. Credeţi că Uniunea Europeană va accepta să trimită ajutoare în Siria, fără niciun fel de control asupra a unde ajung aceste ajutoare?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Am o relaţie de prietenie de câţiva ani cu şeful Crucii Roşii Internaţionale, fostul ministru de Externe britanic David Miliband, şi el îmi spunea că, într-adevăr, se discută foarte mult pe coridoarele Bruxelles-ului în legătură cu reacţia la acest moment, dar nu s-a găsit o soluţie corespunzătoare. Ceea ce şi dumneavoastră aţi prezentat, la un moment dat - singurii care ajută dar nu sunt lăsaţi de autorităţi să facă tot ce pot sunt aceste "căşti albe". Căştile Albe din Siria, oamenii care se implicau şi în timpul bombardamentelor pentru a sprijini cetăţenii sirieni prinşi la mijlocul unui război pe care mulţi dintre ei nu-l înţelegeau.

Sonia Simionov: Este plin de imagini cu Căştile Albe, care reprezintă neutralitatea. Din acest motiv ei sunt lăsaţi să-şi facă treaba pe tot teritoriul Siriei. Din păcate, în afară de aceşti oameni, nu există nimeni care să se implice - mă refer la autorităţi străine, la salvatori străini.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Se transformă în politică o astfel de dramă, este absolut de neînţeles. Iată, în Turcia sunt echipe de ajutor din Cipru, din Grecia, care se îmbrăţişează cu turcii în momentul în care reuşesc să scoată un om de sub dărâmături. 

Siria, o "competiţie" de blocuri prăbuşite şi strigăte de ajutor

Sonia Simionov: Aş vrea să vă arăt o imagine cu două avioane, unul lângă altul, cu două steaguri - Iran şi Israel. Această imagine vine cu o întrebare foarte scurtă - A fost pus războiul pe pauză?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Mi-aş dori să fie aşa. E un moment de armistiţiu. Drama este atât de complicată şi atât de mare şi nevoia de ajutor este atât de urgentă, încât cel puţin palierul politico-strategic este lăsat deoparte. Dar în mintea tuturor, există.

Sonia Simionov: Ambasadorul Siriei, cu lacrimi în ochi, a cerut în faţa camerelor ajutor. De unde credeţi că va veni?

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Din România, în mod normal, ar trebui sa vină. Din punct de vedere umanitar, de la criza ucraineană, suntem o mare surpriză. Noi nu suntem o ţară în care poporul are, societar, această dimensiune a primirii migraţiei. La noi nu s-a întâmplat. Iată că, instantaneu, confruntaţi cu o astfel de dilemă morală, românii s-au descurcat extraordinar. Noi am putut să ne menţinem în Siria reprezentanţa diplomatică. Noi, în Damasc, putem reprezenta interesele Franţei sau ale Turciei.

Sonia Simionov

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc. ...

razboi siria razboi turcia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024