Situație disperată în Siria, în urma cutremurelor. Medicii descriu scene de groază. "Ne luptăm deja cu o epidemie de rujeolă și tocmai am trecut de vârful holerei"
Cel puțin 1.400 de persoane au murit și peste 3.000 au fost rănite, în Siria, în urma cutremurelor devastatoare care au avut loc luni. Unul dintre cele mai afectate orașe este Alep. Deja devastat de războiul civil, orașul se confruntă cu lipsă de ajutor și lipsă de personal medical.
Din Siria vin mărturii terifiante. Dirar Al-Hammadi lucrează la spitalul Al-Razi din Alep. „Am în urechi sunetul sirenelor. Este o dramă pe care nu ne-o doream. Țara noastră este deja distrusă de 12 ani de război. Tocmai am vizitat o fetiță de 3 ani. Sunt atât de mulți oameni cu răni grave și zeci de morți. Am în urechi sunetul sirenelor. Casele, clădirile nu se opresc din cădere”, citează Corriere della Sera.
Lava Zada, un al medic sirian care lucrează pentru un ONG italian subliniază că întreaga zonă de la granița cu Turcia se confruntă cu mai multe crize umanitare. „Ne luptam deja cu o epidemie gravă de rujeolă și tocmai am trecut de vârful unui val de holeră, din cauza apei contaminate. Ca să nu mai vorbim de criza alimentară. Văd că ziarele internaționale scriu mult despre ceea ce se întâmplă în Turcia, pe bună dreptate, dar să nu uitați de noi”.
„Familia mea, la fel ca alte mii de persoane, este pe străzi. Este foarte frig și habar nu au cum să se adăpostească. Mama spune că străzile sunt atât de aglomerate încât nu se poate trece. Casa noastră nu s-a prăbușit, dar nici nu este în siguranță”, a mai adăugat Zada.
Medicul Al-Hammadi povestește că este șocat de durerea care îl înconjoară. „Văd tragedii de neconceput. Nu pot să nu mă gândesc la un tată pe care l-am tratat și căruia i-au murit cei trei copii. Și la colegul meu, care și-a pierdut familia”.
- "Dormeam, ne-am trezit din somn, se clătina tot apartamentul într-un mod teribil". Cutremurul devastator din...
- Dezastru în Turcia și Siria după cutremure. Peste 4.300 de morți și 20.000 de răniți, salvatorii caută...
- Cele mai devastatoare cutremure din ultimii 20 de ani. Sute de mii de persoane și-au pierdut viața
Situație critică în Siria, în urma cutremurelor devastatoare
Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că misiunea de căutare și salvare este îngreunată de lipsa de echipamente. El a mai adăugat că stocul ONU a fost distribuit și este nevoie de mai multe medicamente și echipamente medicale, în special apă proaspătă sau instrumente pentru a repara rezervoarele de apă deteriorate.
Aproximativ 4 milioane de persoane din nordul Siriei au fost deja strămutate și se bazau pe sprijin umanitar, în urma războiului, potrivit James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF. „Toată lumea lucrează peste capacitatea normală în acea parte a lumii… ”, a spus el. „Oamenii și-au părăsit casele, deseori, în condiții de frig amar, fără acces la apă potabilă. Deci apa este cheia. Pături, mâncare, sprijin moral”.
Spitalele din țară sunt copleșite, iar unele unități medicale au fost avariate de cutremur. Și există o îngrijorare deosebită cu privire la răspândirea bolilor, în special în rândul copiilor, care trăiau deja în condiții extreme. Iarna aceasta a fost deosebit de grea din cauza condițiilor de îngheț și a unui focar de holeră, a mai adăugat Elder.
Un voluntar din grupul „Câștile Albe” a declarat că organizația sa nu primește suficient ajutor pentru a face față acestui dezastru. „Echipele noastre lucrează non-stop pentru a ajuta la salvarea persoanelor rănite. Dar capacitățile noastre, puterile noastre nu sunt suficiente pentru a face față acestui dezastru”, a declarat Ismail Alabdullah pentru CNN. „Acest dezastru necesită eforturi internaționale pentru a le gestiona.”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰