Antena Meniu Search
x

Video Tragedia din Turcia a unit ţări aflate în conflict. Avioane israeliene aterizează lângă cele iraniene, cu ajutoare

Românii întind o mână de ajutor sinistraţilor din ambele ţări, Turcia şi Siria. S-au deschis mai multe centre de donaţii. Din Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, pleacă tiruri pline cu haine, alimente, pături şi corturi. 

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 19:46

Vezi și

Sirienii şi de turcii stabiliţi în România privesc înmărmuriţi spre rudele şi prietenii prinşi în infernul provocat de cutremurul care a devastat două ţări. 

"Unul dintre prietenii mei a decedat. Aseară, destul de târziu, am primit un mesaj. Era un coleg al meu, era sub dărâmături si l-au scos în viaţă", a spus muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf.

Comunitatea turcă de la Constanţa a demarat o campanie de ajutorare, iar apelul a avut imediat ecou. Oamenii au adus de la prima oră pachete cu haine şi alimente care vor fi trimise de urgenţă în Turcia. 

Românii din toată ţara donează bunuri pentru victime

Pe acelaşi subiect

"M-a marcat. Consider că trebuie să fim solidari, se poate întâmpla oriunde. Cel mai mult m-a impresionat o fotografie cu un domn care îşi ţinea fiica de mână, printre dărâmături", a spus unul dintre donatori, Sefer Sever. 

"Am adus haine pentru o fetiţă mică şi un băieţel mic. Sunt emoţionată, adică e groaznic ce se întâmplă acolo", a spus o altă donatoare, Anastasia. "Sunt în jur de 10 milioane de oameni care sunt afectaţi de catastrofă", a spus un om de afaceri turc, Memet Suzgu, cu ochii în lacrimi. Mobilizare este şi în Capitală.

"Este hrană pentru bebeluşi, lapte praf, alte tipuri de echipamente, chituri de igienă petru femei şi copii mici. Perne, plapume, o să vedeţi în partea cealaltă. Aici e mâncare neperisabilă", a explicat un administrator public de la Primăria Sectorului 6, Paul Moldovan. Guvernul României a trimis a doua echipă de căutare salvare în Turcia. Alte trei aeronave au plecat azi spre zonele afectate.

"Suntem contra cronometru, trebuie să facem cât mai mult în această fază. Deja sunt din partea Uniunii Europene 5.000 de salvatori şi aproximativ 200 de câini acolo", a spus şeful DSU, Raed Arafat. Din rezervele de stat au fost scoase bunuri de strictă necesitate, iar fondurile pentru misiunile de asistență umanitară se vor aloca din bugetul Ministerului Afacerilor Interne. 

Ţările uită tensiunile istorice şi se unesc pentru un ţel comun

"România a fost prima ţară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale", a declarat premierul Nicolae Ciucă. Suedia, căreia Turcia îi blochează aderarea la NATO, a fost şi ea printre primele state care au trimis ajutor. La fel şi Grecia, cu care Ankara are dispute istorice vechi. 

Pe un aeroport din Turcia, au fost surprinse imagini care au uimit întreaga lume. Un avion israelian aterizează lângă o aeronavă iraniană. Cele două ţări, între care există tensiuni istorice, au acum un ţel comun: să ajute. Turcia a primit sprijin şi din Azerbaijan, Ucraina, Spania, Rusia, Belarus şi Iordania. 

Deşi seismele au devastat ambele ţări, cea mai mare parte a ajutoarelor din întreaga lume pleacă spre Turcia. Sirienii stabiliți la Timișoara au pornit o campanie pe cont propriu. "Noi am început să adunăm, de la noi, ajutoare băneşti pentru a cumpăra alimente şi îmbrăcăminte, paturi, necesare oamenilor de acolo", a spus reprezentantul Asociației "Siria Liberă", Ziad el Massalmeh.

România promite sprijin umanitar şi pentru Siria. "Nu avem cum să fim în două-trei ţări deodată. La acest moment suntem in Turcia, iar pe partea de Siria acordăm asistenţă umanitară pe baza listelor cerute", a transmis Raed Arafat. Siria a cerut României alimente, saltele, încălzitoare şi generatoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Tragedia din Turcia a unit ţări aflate în conflict. Avioane israeliene aterizează lângă cele iraniene, cu ajutoare