EXPERIMENT. Mierea de salcâm de pe rafturile supermarketurilor, făcută în realitate din rapiţă. Ce explicație are producătorul român
După uleiul de măsline făcut din floarea soarelui, descoperim mierea de salcâm făcută, în realitate, din rapiţă. Mai multe probe cumpărate de la supermarket au picat testul de laborator. Producătorul dă vina pe o contaminare. Greşeală sau nu, consumatorii plătesc preţul: mierea de salcâm e mai scumpă şi are alte calităţi faţă de cea di rapiţă. Urmăriţi un nou reportaj de Mădălina Iacob, din campania Ce ne puneţi în mâncare?
De Mădălina Iacob la 01.04.2024, 20:56I se spune aurul dulce. E unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, dar şi unul dintre cele mai înşelătoare. O dovedesc analizele de laborator, după ce am testat mai multe sortimente de miere.
Alexandru Cîrîc, ICA: Doua dintre probe, mierea de salcâm, o miere scumpă, sunt grosolan falsificate prin înlocuirea mierii de salcâm cu miere de rapiță.
Mierea de salcâm făcută, în realitate, din rapiţă, pe rafturile magazinelor
Mădălina Iacob, reporter Observator: La raft am gasit doua loturi din acest produs, iar pe eticheta scrie miere de salcâm. Înăuntru este cu totul altceva. Rezultatele emise de Institutul de cercetare pentru Apicultura ne indică 7% polen de salcâm necorespunzător. La o altă miere de salcâm analizată. 5% polen de salcâm.
- Scandalul uleiului de măsline contrafăcut ajunge la Comisia Europeană, după ancheta Observator. ANPC...
- EXPERIMENT. Uleiul de măsline, locul 1 la "cele mai contrafăcute alimente". 80% din ce găsim pe piaţă este fals
- De ce se clatină afacerea lui Dragoș, deşi are 40 de ani experienţă. "Păi eu, român, nu pot concura cu cel din...
Cristina Chiriță, reprezentantul producătorului: În borcane este numai miere de salcâm. Referitor la indicele polinic care a creat această suspiciune acela nu este un indicator valid, nu este este un indicator de referinţă pentru caracteristicile sau gustul mierii.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Atunci de ce analiza arată rapiţă mai multă decât salcâm?
Cristina Chiriță, reprezentantul producătorului: Din cauza contaminrii, un fenomen natural care se întampla în arealul melifer.
Un fals în numele profilului. Mierea de rapiţă este, în medie, cu 30% mai ieftină decât cea de salcâm.
Mierea de rapiţă este, în medie, cu 30% mai ieftină decât cea de salcâm
Răzvan Comna, Asociația Crescătorilor de Albine din România: Mierea de salcâm conține mai multă fructoză decât glucoză, mierea de rapiță e tocmai invers.
De obicei, mierea de salcâm şi cea de rapiţă arată complet diferit. În cazul acesta, aspectul era aproape identic. Cum e posibil? Ne explică un apicultor cu experienţă.
Răzvan Comna, Asociația Crescătorilor de Albine din România: Este o înşelare a simturilor, momentul în care mierea de rapiță se decristalizează trecând printr-un proces de încălzire și răcire, devine aproape identică vizual cu cea de salcâm. Dar în general mierea de rapiță când o cumperi trebuie să fie cristalizată, exact aspectul acela al unturii.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia consumatorului a început o anchetă după sesizarea făcută de echipa Observator. Mierea cu probleme provine de la un producător român.
Horia Constantinescu, președinte ANPC: Vom ajunge să ne explice și nouă cum a devenit rapița salcâm. Ce riscă? O amendă pentru o practică înșelătoare în sensul în care pretinde că acest produs are niște calități pe care nu le are. Poate pretinde oricând operatorul economic că a fost o deficiență de etichetare. Cu toate ca așa cum cu siguranță ne dăm amândoi seama, mierea de rapiță este mai ieftină decât salcâm.
Mierea cu probleme provine de la un producător român
În plus, mierea de salcâm e tot mai greu de găsit. Producţia a scăzut cu 30% din cauza vremii capricioase de anul trecut. Diferenţa se va simţi şi în acest an.
În România sunt aproximativ 32.000 de apicultori care au în total peste doua milioane de familii de albine. Suntem pe locul doi în Europa la producția de miere. Mai bine de 70% din cantitate pleacă peste hotare, în timp ce, paradoxal, importăm 30% din consum, adică aproape 6000 de tone pe an.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Şi mai gravă este situaţia când vorbim de mierea importată din afara Europei. Aproape jumătate este îndoită cu sirop de zahăr, arată o anchetă recentă a Comisiei Europene. Produsele din China şi Turcia s-au dovedit a fi, cel mai des, cu probleme. Așa se face că ceea ce numim medicament devine pentru noi, otravă.
Nu e prima dată când Observator descoperă falsuri alimentare în magazine. Luna trecută, am depistat un lot întreg cu etichetă de ulei de măsline extravirgin, care s-a dovedit a fi făcut 100% din floarea soarelui. Toate sticlele au fost retrase şi autorităţile fac o anchetă.