Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Antibioticul natural din Bucovina, mai bun decât celebra miere de Manuka. Este şi de 10 ori mai ieftin

Mierea românescă din zonele de munte este un antibiotic natural cel puţin la fel de bun ca celebra mierea de Manuka, din Noua Zeelandă, cunoscută în toată lumea pentru proprietăţile ei curative. Cercetătorii de la Universitatea din Suceava au studiat doi ani calităţile produselor apicole autohtone până să se convingă.  

de Redactia Observator

la 15.02.2025 , 19:58

Cercetătorii de la Suceava au comparat calităţile mierii din Bucovina cu cele ale mierii de manuka, un arbore din Noua Zeelandă. "Mierea noastră de munte, mierea de mană, respectiv polifloră montană, pot fi o alternativă mai ieftină faţă de mierea manuka dar cu proprietăţi similare, poate mai bune. Aceasta pe care o am în mână aş putea spune că depăşeşte mierea Manuka", a declarat profesorul universitar doctor Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară, USV Suceava.

Mierea din inima Bucovinei este una dintre cele mai curate pentru că nu este obţinută din flori crescute în zone de şes, cu agricultură intensivă, unde sunt folosite pesticide. Ea ajută sistemul imunitar, tratează bolile respiratorii, tulburările digestive și bolile renale. "Am comparat acțiunea mierii de mană şi a celei poliflore cu nişte antibiotice. Au reuşit ucidearea bacteriilor. Au dispărut, nu s-au mai multiplicat, nu s-au dezvoltat", explică Daniela Pauliuc, doctor inginer Facultatea de Inginerie Alimentară.

"Printre aceste proprietăţi s-au identificat antivirale, antibacteriene, antifungice. Are şi lor cicatrizant, dar şi rol probiotic", spune Daniela Bălănucă, nutriţionist.

Vezi și

Mierea de mană, de 10 ori mai ieftină decât mierea de Manuka

Ovidiu Hura, apicultor cu 13 ani de experienţă, produce în stupina lui unul dintre cele mai râvnite sortimente: mierea de mană. "Mierea de mană nu este în fiecare an. Dacă nu avem precipitaţii bogate în timpul iernii, al doilea an avem cantităţi foarte mici".

Ţara noastră este pe locul doi în Europa la familii de albine, după Spania, cu o producţie de peste 30.000 de tone de miere pe an. Un kilogram de miere de mană poate ajunge la 60 de lei, dar cea de Manuka costă şi de 10 ori mai mult. Antibioticul natural îşi pierde, însă, calităţile, dacă nu este păstrat în condiţii optime. Borcanele de sticlă sunt cele mai bune pentru depozitarea mierii, care trebuie să fie ferită de lumină şi căldură

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ce preferaţi, voucher de 36 de lei pe lună sau prelungirea plafonării facturilor la energie?
Observator » Evenimente » Antibioticul natural din Bucovina, mai bun decât celebra miere de Manuka. Este şi de 10 ori mai ieftin