Atac nuclear masiv simulat de armata rusă, sub comanda lui Putin la câteva ore după o decizie majoră luată de Moscova. De ce se teme Occidentul
Rusia anunţă că a simulat cu succes "lansarea unui atac nuclear masiv, pe uscat, mare și în aer". Ministerul rus al apărării a publicat imagini despre care susţine că arată lansarea unei rachete balistice intercontinentale Yars (de la sol) și a unei rachete Sineva (de pe un submarin) în timpul unui "antrenament condus de comandantul șef suprem" Vladimir Putin.
De Redactia Observator la 26.10.2023, 11:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Comandantul șef suprem a condus antrenamentul forțelor strategice de descurajare nucleară. O rachetă balistică intercontinentală Yars a fost lansată de la cosmodromul de testare Plesetsk spre poligonul de antrenament Kura din Kamchatka. Iar o rachetă balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents de pe un submarin nuclear Tula. În antrenament au fost implicate și aeronave cu rază lungă de acțiune Tu-95MS, care au lansat din aer rachete de croazieră", este mesajul publicat de Ministerul rus al Apărării. Moscova a publicat şi imagini despre care pretinde că arată teste ale forțelor strategice de descurajare nucleară.
Potrivit AP, Armata Rusiei a condus miercuri o simulare de atac nuclear în cadrul unui exercițiu supravegheat de președintele Vladimir Putin. Exercițiile au avut loc la câteva ore după ce Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat legea ce prevede retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare. Filmările publicate de Ministerul Apărării ar arăta lansarea unor rachete de mare putere și decolarea unor avioane militare. Filmările nu a putut fi verificate independent de Associated Press.
Rusia susţine că a exersat lansarea unui atac nuclear masiv de represalii, sub supervizarea lui Putin
Rusia şi-a testat cu succes capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii de pe uscat, de pe mare şi din aer, în cadrul unui exerciţiu ce a fost supervizat de la biroul său din Kremlin de către preşedintele rus Vladimir Putin. Televiziunea de stat rusă l-a arătat pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, raportându-i lui Vladimir Putin despre modul în care a decurs exerciţiul, care a inclus lansarea de rachete balistice şi de croazieră, precum şi participarea unor submarine nucleare şi a două bombardiere strategice Tu-95.
- Cel mai nou submarin nuclear rusesc a ajuns la baza din Kamceatka. "Generalisimul Suvorov" este dotat cu rachete...
- Vladimir Putin susține că Rusia a testat cu succes Burevestnik, racheta propulsată nuclear cu rază nelimitată de...
- Valahia 2023. Cum se desfăşoară cel mai mare exerciţiu nuclear din România, la Centrala de la Cernavodă
- Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea, aşa cum i-au cerut ucrainenii pentru a ataca flota rusă....
În timpul exerciţiului, "un atac nuclear masiv al forţelor ofensive strategice a fost lansat ca răspuns la un atac nuclear inamic", a explicat Şoigu. "Sub conducerea comandantului suprem al forţelor armate ruse, Vladimir Putin, a fost desfăşurat un exerciţiu de antrenament. La care au avut loc tiruri de antrenament cu rachete balistice şi de croazieră", a indicat Kremlinul într-un comunicat.
O rachetă balistică intercontinentală Yars, cu o rază de acţiune de până la 12.000 de kilometri, a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk, situat la aproape 800 de kilometri nord de Moscova. Racheta a fost lansată spre o ţintă din poligonul Kura, în Peninsula Kamceatka, la peste 6.000 de kilometri de locul de lansare. În plus, submarinul cu propulsie nucleară Tula a lansat o rachetă balistică Sineva din Marea Barents spre o ţintă din Oceanul Arctic.
"Misiunile înscrise în programul manevrelor au fost îndeplinite în totalitate", a precizat Kremlinul. Rusia şi-a testat capacitatea de a lansa un atac nuclear masiv de represalii, a declarat ulterior Serghei Şoigu într-o intervenţie la televiziunea de stat, conform Reuters.
Parlamentului rus a aprobat legea ce prevede retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare
Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat miercuri legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, pe fondul conflictului în Ucraina şi a crizei din relaţiile cu Occidentul, Proiectul de lege îi va fi acum trimis lui Putin pentru aprobare finală. Kremlinul susţine că decizia Rusiei ar oglindi poziția SUA, care a semnat, dar nu a ratificat interdicția testelor nucleare. Tratatul de interzicere a testelor, adoptat în 1996, interzice toate testele nucleare oriunde în lume, dar nu a fost niciodată implementat pe deplin.
Potrivit AFP, de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a făcut declaraţii divergente privind recurgerea la arma nucleară, ordonând în vara lui 2023 desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.
În februarie, Rusia şi-a suspendat de asemenea participarea la tratatul privind dezarmarea nucleară New Start, semnat cu SUA în 2010, ultimul acord bilateral dintre ruşi şi americani. După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a efectuat teste nucleare. Ultimul test, întreprins de Uniunea Sovietică, datează din 1990, iar cel al SUA - din 1992.
Tratatul asupra Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (Comprehensive Test Ban Treaty - CTBT) a fost deschis pentru semnare în 1996, însă nu a intrat niciodată în vigoare, pentru că nu l-au ratificat toate cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare în momentul elaborării tratatului. Rusia, Franţa şi Regatul Unit l-au ratificat, însă nu şi SUA sau China.
Îngrijorări că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a descuraja Occidentul
Potrivit AP, sunt îngrijorări că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a descuraja Occidentul să mai trimită sprijin militar Ucrainei. Mulți politicieni şi analişti ruși s-au pronunțat în favoarea reluării testelor nucleare. Putin a transmis că, deși unii experți susțin că este necesară efectuarea de teste nucleare, el nu și-a format încă o opinie cu privire la această problemă.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat la începutul acestei luni că Moscova va continua să respecte interdicția și că va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face mai întâi. Miercuri, acesta a spus că Ministerul rus de Externe a primit propuneri din partea SUA de a relua dialogul pe probleme de stabilitate strategică și control al armelor. Dar ea remarcat că Moscova nu consideră acest lucru posibil în mediul politic actual.