Antena Meniu Search
x

Valahia 2023. Cum se desfăşoară cel mai mare exerciţiu nuclear din România, la Centrala de la Cernavodă

La Centrala Nucleară de la Cernavodă s-a produs un accident sever. Impactul asupra populației și mediului este major. Din fericire vorbim despre cel mai mare exercițiu nuclear din istoria României. "Valahia 2023" va implica toate forțele de ordine, intervenție și salvare din țară.    

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 04.10.2023, 09:38

Vezi și

Exerciţiul poartă denumirea "Valahia 2023" şi se desfăşoară în Cernavodă, Feteşti şi în Bucureşti. Scenariul presupune producerea unui accident sever la Centrala Nucleară, cu consecinţe grave asupra populaţiei.

Astfel, sunt angrenate forţe din cadrul pompierilor, poliţiei, ambulanţei, CNCA, dar şi a altor instituţii de intervenţie, în cazul de dezastre. Sunt testaţi timpii de intervenţie şi se perfectează portofoliile pentru cei implicaţi. În aceste zile, cei de la ISU anunţă că vom putem vedea mai multe maşini de pompieri decât de obicei, cu sirenele aprinse. De asemenea, va fi trimis şi un mesaj RO-Alert, însă se va specifica faptul că totul este un exercițiu.

Aşa că nu există motive de panică, ne liniştesc cei de la ISU. Practic, România îşi arată capacitatea de răspuns în cazul unui astfel de dezastru. Scenariu puţin probabil în realitate. Patru ani s-a pregătit totul, alături de specialişti din Norvegia şi ai Agenţiei Nucleare Internaţionale, care au lucrat împreună pentru a întări capacitatea noastră de răspuns şi intervenţie în astfel de situaţii.

Chiar dacă exerciţiul nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina, noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu, spun reprezentanţii Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Valahia 2023. Cum se desfăşoară cel mai mare exerciţiu nuclear din România, la Centrala de la Cernavodă