Antena LIVE

Curs valutar

Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS

Moscova îşi intensifică retorica prin care se îndreaptă către acreditarea ideii că SUA şi Ucraina au pus la cale atentatul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 137 de morţi şi peste 180 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ. În ciuda faptului că atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, Rusia pare să ignore ipoteza islamistă. După ce în prima sa reacţie publică după atac Vladimir Putin nu a menţionat nimic despre revendicarea Statului Islamic, în schimb a sugerat că autorii atacului aveau legături în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, acuză aproape direct Washingtonul şi Kievul că ar fi plănuit atacul.

De la 25.03.2024, 12:42
WhatsApp
Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS

După atacul terorist de la sala de concerte Crocus, dintr-o suburbie a Moscovei, Statele Unite ale Americii încearcă să se acopere şi să acopere regimul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski pe care l-au creat prin menţionarea grupării teroriste Stat Islamic (SI), interzisă în Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un articol publicat duminică seara în Komsomolskaia Pravda, citat de TASS.

"Politicienii americani şi-au prins urechile în poveşti potrivit cărora atacul terorist de la Crocus City Hall a fost comis de organizaţia teroristă ISIS (denumirea învechită a SI - n.r.), care este interzisă în Rusia", a declarat diplomatul. "De aici şi dezvinovăţirea zilnică a Washingtonului pentru servitorii săi de la Kiev şi încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelenski pe care l-au creat, cu sperietoarea ISIS interzisă", a mai spus diplomatul.

Zaharova a subliniat că mai mulţi factori indică în mod direct şi indirect implicarea autorităţilor actuale ale Statelor Unite în ceea ce ea numeşte sponsorizarea terorismului ucrainean. "Miliarde de dolari şi o cantitate fără precedent de armament investite în mod nejustificat şi cu ajutorul schemelor de corupţie în regimul de la Kiev, o retorică agresivă împotriva Rusiei şi un naţionalism flagrant, interzicerea discuţiilor de pace privind Ucraina şi apeluri nesfârşite la o soluţie violentă a conflictului, refuzul de a condamna ani de zile atacurile teroriste efectuate de regimul de la Kiev şi un sprijin informaţional şi politic masiv pentru orice, chiar şi pentru cele mai teribile acţiuni ale lui Zelenski", a enumerat ea.

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat că intervenţia anterioară a SUA în Orientul Mijlociu "a dus la apariţia, consolidarea şi instituţionalizarea mai multor grupări radicale şi teroriste care sunt încă active în regiune".

Pe acelaşi subiect

"Care este logica din spatele acestui lucru, vă întrebaţi? Banii şi puterea. Şi, în contextul interdicţiei juridice internaţionale privind intervenţia directă, este vorba, de asemenea, de a semăna un haos controlat şi de a remodela ordinea mondială prin mâinile teroriştilor", a continuat ea reluând tezele propagandei Kremlinului. "Atenţie, o întrebare pentru Casa Albă: Categoric e ISIS, nu vă răzgândiţi?" - încheie ea ironic.

Ce se ştie despre cei patru presupuşi atacatori

Cei patru presupuşi terorişti au fost duşi duminică seară în faţa tribunalului din Moscova, care a dispus arestarea lor pentru următoarele 60 de zile. În faţa judecătorilor şi-au recunoscut faptele. Starea lor de sănătate era una extrem de precară în momentul în care au ajuns în sala de judecată, semn că ar fi fost supuşi torturii.

Unul dintre ei era legat la ochi, iar când i s-a dat bandana jos, pe faţa acestuia au putut fi observate mai multe vânătăi proeminente. Un altul avea o ureche bandajată - şi se crede că aceasta ar fi fost tăiată în timpul capturării sale. Iar ultimul dintre terorişti a fost adus la tribunal inconştient, într-un scaun cu rotile.

Masacrul de la Crocus City Hall a dat fiori reci liderilor din întreaga lume. Consiliul de Securitate francez a hotărât să-şi ridice nivelul de alertă teroristă, la maxim. "Având în vedere revendicarea atentatului de către Statul Islamic și amenințările care apasă asupra țării noastre, am decis să ridicăm alerta la cel mai înalt nivel", a scris premierul francez Gabriel Attal, pe reţeaua X, fostă Twitter.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac terorist moscova atac moscova atac terorist rusia isis
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024