Antena Meniu Search
x

Video Filmul masacrului de lângă Moscova, unde mame au murit strângându-și copiii la piept. Peste 140 de oameni au fost executați fără milă la Crocus City Hall

Carnagiu în Rusia. Cel puţin 143 de oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi în timpul unui atentat terorist într-un centru comercial de lângă Moscova. Opt copii ar fi printre victime. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul. Însă Moscova sugerează că în spatele atentatului s-ar afla Ucraina, după ce patru suspecţi au fost prinşi la graniţa dintre cele două ţări. Masacrul a avut loc la nici o săptămână de la alegerile prezidenţiale care l-au reconfirmat pe Vladimir Putin în funcţia de preşedinte. Imagini cu puternic impact emoţional. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 12:43

Vezi și

Masacrul a avut loc la ora 20:00. Patru bărbați, cu feţele acoperite şi în uniforme de camuflaj, intră în Crocus City Hall, un complex comercial de la periferia Moscovei. 

  • Dave Primov, martor: Nu trăgeau în tavan, nu în aer, ci direct în mulţimea de oameni din primele rânduri, cu alte cuvinte zona VIP, primele rânduri, primele scaune, era o mulţime de oameni. 

Mii de oameni erau în centrul comercial pentru un concert. Primii ucişi sunt agenţii de pază, mitraliaţi prin gramurile de sticlă. În holul de la intrare, teroriştii îi execută pe toţi cei care întârziaseră la eveniment. Masacrul continuă în sala de spectacol. 

Pe acelaşi subiect

Teroriştii aruncă apoi cu o substanţă inflamabilă peste oameni şi scaune şi dau foc. Flăcările ajung rapid la tavan, iar o parte se prăbușeşte. Pe un pod, sute de oameni aleargă disperaţi pentru a se salva. 

Atac în Moscova. 28 de oameni au fost găsiţi morţi într-o toaletă. Alţi 14, pe una dintre scările de evacuare

Martorii povestesc scene dramatice cu mame care au murit ţinându-şi copiii la piept. 

  • Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Criminalii au ucis cu sânge rece cetățenii noștri, copiii noștri. Precum naziști care au masacrat în teritoriile ocupate. 

Centrul comercial unde a avut loc masacrul este situat la aproximativ 20 de kilometri de Kremlin. Nimeni nu-şi explică de ce a fost nevoie de aproape o oră pentru ca primele echipaje de salvare şi poliţie să ajungă la locul tragediei. 

  • Bianca Iacob, reporter Observator: E greu de înţeles cum s-a întâmplat totul mai ales că sala de concerte Crocus City Hall - unde ar fi trebuit să urce pe scenă trupa Piknik - are teoretic sisteme de securitate de ultimă generaţie. Pe unele filmari se văd şi scanere de metale, prin care presupuşii terorişti au trecut fără probleme. Culmea, nici paznicii aflaţi în locaţie nu erau înarmaţi, şi nu au putut opri măcelul care a urmat după.

Rusia e în doliu şi în toată ţara drapelul e coborât în bernă, după masacrul de la sala de concerte

La câteva ore de la atac, gruparea teroristă ISIS revendică măcelul. Însă autorităţile ruse dau vina pe Ucraina.  Kievul neagă. 

  • Mihailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean: Ucraina cu siguranţă nu are nimic de-a face cu aceste evenimente. Mai mult, Ucraina nu a folosit niciodată metode teroriste, terorismul ca metodă de război, spre deosebire de Federaţia Rusă.
  • Constantin Ciorobea, contraamiral de flotilă, fost locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Navale: Dacă am fi văzut o folosire a acestui atentat pentru a discredita Ucraina, pentru a arăta că ucrainenii și forțele ucrainene acționează împotriva populației civile folosind inclusiv astfel de mijloace mai puțin corecte în ducerea unui război, atunci poate că ar trebui luat în calcul și un scenariu regizat și făcut de serviciile secrete ale Federației Ruse. 

Serviciile de informaţii americane i-au informat pe ruşi, pe 7 martie, că există riscul unor atacuri teroriste. Putin ales să considere avertismentele drept "un şantaj".

La aproximativ 12 ore de la masacru, Moscova anunţă că i-a prins pe cei 4 terorişti implicaţi în atac

Se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliţie în regiunea Briansk, la aproximativ 340 kmde Moscova. 

  • Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: O să-i identificăm și-i vom pedepsi pe cei care sunt în spatele teroriștilor, pe cei care au pregătit această atrocitate, acest atac asupra Rusiei, asupra poporului nostru.

Presa scrie că atacatori au fost identificați, toții fiind cetățeni ai Republicii Tadjikistan. Unul dintre terorişti spune că a ucis pentru bani. Un predicator i-ar fi promis 5.000 de euro. 

  • - Concret, ce ți-a spus? 
  • - Nu știu, să ucid. 
  • - Pe cine?
  •  - Ei mi-au trimis locul, totul. 
  • - Ți-au spus pe cine trebuie să ucizi? 
  • - Oameni, nu contează. 

Preşedinţii Chinei şi Turciei au fost printre primii care au trimis mesaje lui Vladimir Putin. Deşi conducerea Rusiei este izolată la nivel internaţional, numeroase state occidentale au trimis mesaje de condoleanţe poporului rus. Ministerul Român de Externe condamnă atacul, iar NATO spune că Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Filmul masacrului de lângă Moscova, unde mame au murit strângându-și copiii la piept. Peste 140 de oameni au fost executați fără milă la Crocus City Hall