Antena Meniu Search
x

Atac terorist la Moscova. Ce se ştie despre cei patru presupuşi teroriști, care ar fi provocat masacrul

Carnagiul de la Moscova a stârnit spaimă la nivel internaţional, iar liderii lumii au luat deja măsuri. Franţa a crescut, duminică, gradul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel. Şi bilanţul morţilor a crescut de la 133 la 137. Iar cei patru presupuşi teroriști, care ar fi provocat masacru, au fost duşi în faţa judecătorilor din Moscova care au dispus arestarea lor pentru următoarele 60 de zile. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 12:42

Vezi și

Cei patru presupuşi terorişti au fost duşi duminică seară în faţa tribunalului din Moscova. Iar în faţa judecătorilor şi-au recunoscut faptele. Cel mai probabil de frică. Starea lor de sănătate era una extrem de precară în momentul în care au ajuns în sala de judecată, semn că ar fi fost supuşi torturii.

Unul dintre ei era legat la ochi, iar când i s-a dat bandana jos, pe faţa acestuia au putut fi observate mai multe vânătăi proeminente. Un altul avea o ureche bandajată - şi se crede că aceasta ar fi fost tăiată în timpul capturării sale. Iar ultimul dintre terorişti a fost adus la tribunal inconştient, într-un scaun cu rotile.

Masacrul de la Crocus City Hall a dat fiori reci liderilor din întreaga lume. Consiliul de Securitate francez a hotărât să-şi ridice nivelul de alertă teroristă, la maxim. "Având în vedere revendicarea atentatului de către Statul Islamic și amenințările care apasă asupra țării noastre, am decis să ridicăm alerta la cel mai înalt nivel", a scris premierul francez Gabriel Attal, pe reţeaua X, fostă Twitter.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.

Pe acelaşi subiect

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

ISIS a publicat imagini din timpul masacrului

Imaginile înfiorătoare din timpul carnagiului au fost făcute publice de agenţia de presă afiliată grupării teroriste ISIS. "Vino, vino repede! Adu mitraliera, adu mitraliera! Omoră-i, să nu ai milă". Teroristul a urmat îndemnul cu sânge rece. A armat un Kalaşnikov, adaptat şi modernizat pentru a face prăpăd, şi a început să tragă la întâmplare.

Oamenii au fugit înspăimântaţi din bătaia gloanţelor, dar au fost prinşi într-un coridor. Au fost seceraţi fără milă. Teroriştii au pornit apoi într-un marş haotic al morţii prin centrul comercial Crocus. "Necredincioşii au fost învinşi! Dumnezeu este mare! Am ieşit pentru Dumnezeu şi pentru religia Lui!"

Supravieţuitorii povestesc cum au reuşit să scape de o moarte sigură. "M-am uitat la ceas şi era ora 19:52 când au început să tragă în noi. Când am văzut că cineva a căzut la pământ, ne-am panicat. Am început să ţipăm şi să încercăm să ne ascundem". Cei care au încercat să scape de terorişti prin spatele lor au fost mitraliaţi fără milă.

Islam Khalilov, un băiat musulman de 15 ani, a devenit eroul naţiunii. Lucra cu jumătate de normă la vestiarul sălii de concerte. Astfel, ştia foarte bine scurtăturile. "Pe acolo, pe acolo, pe acolo! Toată lumea, pe acolo! Haide, haide, acolo, către sala de expoziţii!" A reuşit să salveze de la moarte 100 de oameni. "Am început să strig la toată lumea: „Oameni buni, este un atac armat! Fugiţi către sala de expoziţii!’’ E mai bine să te sacrifici decât să laşi 100 de oameni să moară".

O oră mai târziu, forţele de ordine intră în clădire, iar teroriştii se fac nevăzuţi. Au fost prinşi la scurt timp în regiunea Bryansk, aflată la graniţă cu Ucraina şi duminică au ajuns la Poliţie. Cei patru sunt din Tadjikistan.

O facţiune a grupării jihadiste Stat Islamic a revendicat atacul, câteva ore mai târziu. ISIS K sau ISIS Khorasan activează în Afganistan, Pakistan, Tadjikistan şi alte ţări vecine şi are o istorie sângeroasă de zece ani, cu atentate brutale în moschei. Grupul i s-a opus în ultimii ani lui Vladimir Putin din cauza intervenţiei în războiul din Siria şi a activităţilor Moscovei care i-ar oprima pe musulmani în mai multe state asiatice. În 2021, ONU estima că ISIS-K are în jur de 2.200 de lupătători.

Putin arată spre alţi vinovaţi

Vladimir Putin arată, însă, spre alţi vinovaţi. Potrivit publicaţiei ruse independente Meduza, televiziunile de stat au fost obligate să aducă cât mai des în discuţie Ucraina când relatează despre tragedie. "Au încercat să se ascundă şi să fugă în Ucraina unde, potrivit datelor preliminare, un pasaj a fost pregătit de partea ucraineană, pentru a trece graniţa", a declarat liderul de la Kremlin.

La 24 de ore de la caranagiu, Zelenski a reacţionat furibund"Este evident că Putin şi alţi ticăloşi încearcă să arunce vina pe altcineva. Folosesc întotdeauna aceleaşi metode". 

Rusia este, în continuare, în stare de alertă. O alertă falsă cu bombă a dus la evacuarea unui mall din Sankt Petersburg. Un incident asemănător a avut loc şi pe aeroportul Puşkin din Moscova. Duminică a fost zi de doliu în toată ţara. Iar Vladimir Putin a aprins o lumânare pentru victimele masacrului. La spitale s-au format cozi interminabile. Oamenii au venit să doneze sânge pentru cei 152 de răniţi sau încearcă să afle detalii despre apropiaţi. Autorităţile spun că misiunile de căutare vor continua şi în zilele următoare, iar bilanţul morţilor ar putea creşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atac terorist la Moscova. Ce se ştie despre cei patru presupuşi teroriști, care ar fi provocat masacrul