11 septembrie 2001: Turnurile World Trade Center, făcute una cu pământul. 21 de ani de la ziua care a schimbat lumea
Azi se împlinesc 21 de ani de la atentatele de la 11 Septembrie care au schimbat pentru totodeauna faţa Americii dar şi a lumii. Aproape trei mii de oameni, printre care şi patru români, au murit în atentatele comise de membrii grupării teroriste Al-Qaeda, al cărui lider, la acea vreme, era Osama Bin Laden.
De Redactia Observator la 11.09.2022, 08:44Înscrisă în memoria tuturor celor care au trăit-o, aceasta a fost ziua în care patru avioane au fost deturnate şi prăbuşite intenţionat în Statele Unite ale Americii provocând moartea a 2.977 de persoane. După ce au deturnat avioanele, teroriştii au îndreptat în mod deliberat trei dintre ele în două clădiri importante, Pentagonul din Washington DC şi Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp în apropiere de Shanksville, Pennsylvania. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de aceste deturnări au constituit cel mai mare act de terorism comis vreodată pe teritoriul Statelor Unite.
Evenimente pentru comemorarea victimelor de la 11 septembrie
Ziua patriotului este recunoscută de legislaţia americană ca fiind ziua oficială de comemorare a acestor evenimente tragice. Totuşi nu este o zi de sărbătoare legală. Birourile guvernamentale şi publice, întreprinderile şi şcolile nu sunt închise în această zi, dar pot organiza evenimente speciale şi programe de informare pentru a comemora această sărbătoare anuală. La indicaţia preşedintelui, drapelul Statelor Unite ale Americii ar trebui să fie arborat în bernă pe casele americanilor, la Casa Albă şi pe toate clădirile guvernamentale ale Statelor Unite din întreaga lume, în semn de respect pentru cei care au murit la 11 septembrie 2001.
Mulţi oameni păstrează un moment de reculegere la ora 8:46 EDT (ora de vară a Estului). Acest moment marchează ora la care primul avion a intrat în World Trade Center, relatează agerpres.ro. Unele comunităţi, în special în zonele direct afectate de atentate, organizează slujbe religioase speciale sau întâlniri de rugăciune. Persoanele care au trăit personal evenimentele din 2001 sau care au pierdut persoane dragi în urma acestora, pot depune flori sau vizita monumentele comemorative.
- 20 de ani de la ziua care a schimbat lumea. Alessandra Stoicescu, singurul jurnalist TV român la Ground Zero: "N-am...
- ”Dust Lady”. Femeia acoperită de praf toxic care a supraviețuit atacurilor de la 11 septembrie, dar a murit de...
- Mesajul lui Macron, la împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: "Vom lupta mereu pentru libertate"
Mărturii dramatice în urma atentatelor de la 11 septembrie
Cel mai puternic simbol al evenimentelor care au avut loc la 11 septembrie 2001 sunt imaginile şi înregistrările video cu avioanele care intră în clădiri, cu turnurile gemene ale World Trade Center înghiţite de fum şi apoi prăbuşindu-se şi cu oameni căzând din clădiri. De asemenea, sunt adesea prezentate imagini realizate cu clădiri avariate şi cu rude care îi caută pe cei dragi în zilele şi săptămânile de după atentate. Drapelul Statelor Unite este adesea afişat în jurul imaginilor legate de evenimentele de la 11 septembrie 2001. Acest lucru are rolul de a le reaminti americanilor că ţara lor a rămas puternică în faţa atacurilor teroriste masive.
Atacurile de la 11 septembrie 2001 au sporit considerabil atenţia acordată securităţii naţionale în Statele Unite. Acest lucru a avut implicaţii uriaşe pentru politica naţională şi internaţională a Statelor Unite. Acest lucru este valabil în special pentru relaţiile dintre Statele Unite şi ţările islamice din Orientul Mijlociu.