Antena Meniu Search
x

Video 20 de ani de la ziua care a schimbat lumea. Alessandra Stoicescu, singurul jurnalist TV român la Ground Zero: "N-am să uit acel miros, e mirosul morţii"

La două decenii de la atentatele de la 11 septembrie, America şi-a comemorat victimele. Printre ele au fost şi cinci români. În urmă cu câteva ore, au fost ceremonii în cele patru locuri ale tragediei. Au fost acolo şi românii din New York. Chiar şi după atâta timp, tot le e greu să povestească despre acea zi. În urmă cu 20 de ani, Alessandra Stoicescu a fost singurul jurnalist de televiziune din România care a transmis din metropola americană.

de Redactia Observator

la 11.09.2021, 21:40

Vezi și

Unul după altul, numele celor care şi-au pierdut viaţa au fost rostite în timpul ceremoniei oficiate de preşedintele Joe Biden, la World Trade Center. 2.977 în total. Printre ei, şi cinci români: Eugen Gabriel Lazăr, Joshua Poptean, Ana Fosteris, Corina şi Alexandru Liviu Stan. "Către familiile celor 2.977 oameni din peste 90 de ţări, ucişi pe 11 septembrie 2001, America şi lumea întreagă vă comemorează pe voi şi pe sufletele celor dragi", a declarat Joe Biden. Au bătut clopotele în toată America, iar la ora exactă în care au avut loc atentatele s-a ţinut momente de reculegere. Două decenii în urmă, şocul atentatelor a spart emisiile tuturor televiziunilor din lume.

Alessandra Stoicescu a fost singurul jurnalist de televiziune din România care a transmis direct de la Ground Zero, pentru Observator. "Eram un copil. Atunci când am aterizat la New York și am început să mergem pe străzi, realmente nu puteai să cuprinzi cu mintea, nu puteai să înțelegi conștient ce s-a întâmplat acolo. Mirosul este cel pe care n-am să-l uit niciodată. Aproape că, uneori, noaptea, atunci când este 11 septembrie, și au trecut 5 ani, 10 ani, 15 ani, îmi aduc aminte acel miros, care-i mirosul morții, e mirosul disperării", a declarat Alessandra Stoicescu.

Un miros şi o imagine care au rămas impregnate în mintea new yorkezilor, dar şi a românilor de acolo. Saviana Stănescu sosise în metropola americană pentru studii cu doar două săptămâni înainte de tragedie. Era la universitate când a aflat ce s-a întâmplat. "Eram toţi terifiaţi. A fost un şoc extraordinar. Veneau deja oameni cu feţele pline de moloz, albe, erau ca nişte fantome. Aceasta e imaginea care a rămas cu mine.

Erau oameni în costume de business cu serviete în mână şi cu aceste feţe de fantome care văzuseră ceva cutremurător. Tot ce a urmat a fost marcat de această traumă", a declarat Saviana Stănescu.

Pe acelaşi subiect

Pentru Răzvan Dumitru era zi liberă. Îşi făcuse planuri. Totul s-a transformat în coşmar. "Sunt câteva zile din viaţa unei persoane pe care nu le uiţi. Mie mi-a reamintit de prima zi de Revoluţie din România.

Am avut colegi care, bineînțeles că au murit dintre ei. Din păcate, sunt foarte mulți care au fost la Ground Zero, cum se zice, și au lucrat acolo, au ajutat cât au putut și în continuu se întâmplă că unii dintre ei sunt foarte bolnavi și mor încă și acum", spune Răzvan Dumitru.

Nimic n-a mai fost la fel după 11 septembrie 2001. "Am simţit că suntem împreună legaţi prin acea tragedie. De aceea am rămas la New York. Am simţit nevoia ca martor să fac ceva, să scriu despre lucrurile acestea", spune Saviana. "Ceea ce 9/11 a făcut mai mult pentru mine: m-a făcut să decid să rămân și să creez, de fapt, o carieră. Am ajuns paramedic. Am lucrat pe ambulanță în New York City și în New York pentru vreo 14 ani", a declarat Răzvan Dumitru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » 20 de ani de la ziua care a schimbat lumea. Alessandra Stoicescu, singurul jurnalist TV român la Ground Zero: "N-am să uit acel miros, e mirosul morţii"