Antena Meniu Search
x

”Dust Lady”. Femeia acoperită de praf toxic care a supraviețuit atacurilor de la 11 septembrie, dar a murit de cancer. ”Mi se umplea gura, mă sufocam”

Una dintre cele mai emblematice și dureroase imagini din timpul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 le provoacă și acum fiori americanilor. ”The Dust Lady” așa cum a fost numită Marcy Borders a fost pozată plină de praf toxic, cenușă și fum după prăbușirea turnurilor. Nu a murit imediat în acea zi fatidică, ci de cancer în 2015. 

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 14:31

Vezi și

Povestea lui Marcy Borders este povestea a mii de americani cărora prăbușirea turnurilor de la World Trade Center le-a transformat complet viața. Nu s-au numărat printre cei 3000 de morți de pe 11 septembrie, dar au făcut traume și boli fatale care i-au ucis treptat în anii următori.

Chiar și printre milioanele de fotografii făcute într-una dintre cele mai devastatoare zile ale secolului XXI, ”Dust Lady” rămâne o imagine neobișnuit de puternică. Imediat după prăbușirea turnului sudic de la World Trade Center, o femeie este pozată clatinându-se pe stradă, ieșind dintr-o clădire de birouri, învelită în praf. Se uită în gol, iar fața ei transmite șoc brutal și durerea acută. Din cap până în picioare, este acoperită cu praf toxic, beton și moloz pulverizat. 

Numele ei este Marcy Borders și tocmai începuse să lucreze la Bank of America. Lucra la etajul 81 al turnului de nord de la World Trade Center în ziua atacurilor teroriste. A fugit în stradă în ciuda sfaturilor managerului ei, chiar înainte ca turnul să se prăbușească. „Nu aveam idee ce se întâmplă”, a povestit ea despre impactul avionului într-un interviu din 2012. „La modul în care clădirea se zdruncina, nu puteam să stau acolo.” Femeia s-a adăpostit inițial pe o scară aglomerată unde a fost acoperită de un nor de fum și praf. „De fiecare dată când trăgeam aer, mi se umplea gura, mă sufocam”, a spus ea. „Nu-mi puteam vedea mâna în fața mea. Îmi spuneam doar că nu vreau să mor. ”

În cele din urmă a fost ajutată să coboare de o altă persoană și a ajuns într-o clădire vecină. Fotograful Stan Honda de la Agence France-Presse, care se plimba pe străzi în acea zi, a fost cel care a captat momentul cunoscut americanilor sub numele de „Dust Lady”. ”Fotografia lui Marcy Borders este a unei singure persoane care încearcă să facă față haosului din acea zi, oamenii se pot pune în locul ei” a povestit fotograful.

Pe acelaşi subiect

Originară din Noua Zeelandă, Marcy Borders a dezvăluit în 2014 că suferă de cancer de stomac, ultima lovitură dintr-o serie de greutăți pe care le-a trăit după prăbușirea turnurilor. S-a luptat cu depresia și dependența de droguri, nu și-a putut plăti facturile medicale uriașe și din această cauză nu a putut urma tratamentul exact prescris de medici pentru boala ei, potrivit New York Times. Femeia a povestit că nu se mai poate uita la fotografia pe care i-a făcut-o Stan Honda. ”Nu mai vreau să fiu o victimă”. 

Într-un alt interviu din 2011 pentru New York Post, Marcy a povestit sinceră cum teroarea a pus stăpânire pe viața ei după atacuri: „Viața mea a scăpat de sub control. Nu am mai putut lucra deloc aproape 10 ani și, până în 2011, eram un dezastru complet. De fiecare dată când vedeam un avion, intram în panică. Dacă vedeam un bărbat într-o clădire, eram convinsă că avea să mă împuște ”.

Abia după ce a pierdut custodia celor doi copii s-a internat la o clinică de reabilitare. ”Am început să folosesc cocaină pentru că nu voiam să trăiesc”, a spus ea pentru New York Post.  Marcy Borders a murit la 4 ani după ce viața ei părea că se reface după teroarea atentatelor. 

Până în prezent, SUA au cheltuit 11,7 miliarde de dolari pentru îngrijirea și compensarea celor expuși la praf, adică cu aproximativ 4,6 miliarde de dolari mai mult decât au acordat familiilor persoanelor ucise sau rănite în 11 septembrie 2001. Peste 40.000 de persoane au primit plăți dintr-un fond guvernamental dedicat persoanele cu boli provocate de atacuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » ”Dust Lady”. Femeia acoperită de praf toxic care a supraviețuit atacurilor de la 11 septembrie, dar a murit de cancer. ”Mi se umplea gura, mă sufocam”