Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Moment de reculegere în New York, la comemorarea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Biden, prezent alături de Clinton şi Obama

Primul moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste care au îndoliat SUA cu 20 de ani în urmă a avut loc sâmbătă, în New York, la ora locală 08:46. La memorialul creat pe locul fostelor clădiri World Trade Center a fost prezent şi preşedintele Biden, alături de soţia lui şi de foştii preşedinţi Bill Clinton şi Barack Obama.

de Redactia Observator

la 11.09.2021 , 16:31

Moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor din 11 septembrie, New York
Moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor din 11 septembrie, New York - Profimedia

La ora 08:46, pe 11 septembrie 2001, primul avion implicat în atacurile teroriste lovea World Trade Center. Sâmbătă, 20 de ani mai târziu, momentul de reculegere programat la aceeaşi oră a fost urmat de citirea numelor celor 2.977 de victime ale atacurilor de către rudele îndoliate, relatează news.ro. Alte momente de reculegere se vor ţine şi mai târziu pe parcursul zilei, marcând orele când celelelalte trei avioane s-au prăbuşit. Potrivit CNN, Joe Biden nu va susţine discursuri, deşi a publicat vineri un videoclip în care vorbeşte despre tragicul eveniment şi despre lecţiile pe care le-a învăţat SUA în tot acest timp. Preşedintele american a făcut apel la unitate şi a declarat: „Îi onorăm pe toţi cei care şi-au riscat şi şi-au dat viaţa în minutele, orele, lunile şi anii de după. (...) Am învăţat că unitatea este singurul lucru care nu trebuie să se destrame vreodată”.

În întreaga lume au loc sâmbătă manifestări de comemorare. Preşedintele Biden şi soţia lui, Jill, vor ajunge în toate locurile implicate în atacurile revendicate de gruparea al-Qaeda din Afganistan. Este vorba despre New York, Shanksville, Pennsylvania şi Pentagon (Arlington, Virginia).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Patru avioane de pasageri au fost deturnate acum 20 de ani, pe 11 septembrie 2001. Două dintre ele au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York, unul s-a prăbuşit peste o clădire a Pentagonului, în apropiere de Washington DC, iar al patrulea, pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat acţiunii teroriştilor. Gruparea extremistă islamistă al-Qaeda, condusă de Osama Bin Laden, a plănuit atacurile din Afganistan, acolo unde militanţii au învinuit Statele Unite şi aliaţii lor pentru conflictele din lumea musulmană. Cincisprezece dintre teroriştii care au deturnat avioane erau saudiţi, ca Bin Laden, doi erau din Emiratele Arabe Unite, unul din Egipt şi unul din Liban.

La mai puţin de o lună după atacuri, preşedintele George W Bush a condus invazia din Afganistan, susţinută de o coaliţie internaţională, pentru a eradica al-Qaeda şi pentru a-l prinde pe Bin Laden. În 2011, trupele americane l-au localizat şi ucis pe Bin Laden în Pakistan. Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost arestat în Pakistan în 2003. De atunci, el se află în custodia SUA în Guantanamo (Cuba) şi aşteaptă să fie judecat. Trupele americane şi ale coaliţiei s-au retras din Afganistan după aproximativ 20 de ani, pe 31 august 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Moment de reculegere în New York, la comemorarea a 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Biden, prezent alături de Clinton şi Obama