Australia are primul caz de infectare cu Omicron, la un elev care nu a călătorit în afara ţării. Norvegia ar putea deveni focarul Europei în acelaşi mod
A fost depistat primul caz de infectare cu varianta Omicron la o persoană care nu a călătorit în străinătate şi nici nu a intrat în contact cu cetăţeni veniţi din zonele de risc. S-a întâmplat în Australia.
De Redactia Observator la 03.12.2021, 09:13Este vorba despre un elev în vârstă de 16 ani din Sydney, iar cazul indică faptul ca noua tulpină de coronavirus a început să se transmită la nivel local în Australia. Elevul "nu a călătorit în străinătate şi nu are legături cu persoane care au călătorit în străinătate", a precizat Departamentul de Sănătate din statul New Wales South, potrivit Agerpres. Australia a mai înregistrat nouă cazuri de infectare cu noua variantă Omicron, însă toate la persoane care au venit din străinătate.
Australia are o rată de vaccinare de 87% în rândul populaţiei de peste 16 ani, iar autorităţile cred că acest lucru va face ca trecerea prin noul val să fie una uşoară şi fără un număr însemnat de victime.
Norvegia ar putea deveni "focarul" Europei
Un caz similiar a fost descoperit şi în Norvegia, relatează Reuters. O persoană a fost detectată cu Omicron după ce a participat la petrecerea de Crăciun organizază de o firmă din Oslo. Toţi cei care au participat la acea petrecere, un grup de 50 de persoane, au fost testate pentru Covid şi se aşteaptă acum rezultatule pentru Omicron.
- Pfizer lucrează la o nouă variantă de vaccin, destinată ţărilor în curs de dezvoltare. Ce e diferit la noul...
- Cazul unui medic israelian, infectat cu Omicron, care i-a contrariat pe oficialii în domeniul sănătății....
- Ce ţări au impus vaccinarea obligatorie şi ce şanse sunt să se întâmple în România
Persoana infectată cu Omicron, care a făcut parte din acest grup, nu a fost în Africa în ultima perioadă, ca de altfel niciunul dintre cei prezenţi la petrecere. Guvernul norvegian a anunţat imediat noi măsuri restrictive în capitala Oslo şi în împrejurimi.
"Situaţia este îngrijorătoare. Aceasta arată că virusul infectează foarte uşor şi că vaccinul nu protejează bine împotriva infectărilor. Sperăm şi credem că vaccinul va proteja împotriva formelor grave ale bolii, dar nu ştim cât de mult", a declarat Ingvild Kjerkol, ministrul Sănătăţii din Norvegia.