BBC: De ce remarcile făcute de Joe Biden despre Vladimir Putin sunt atât de periculoase. "A călcat o linie care până şi în Războiul Rece era respectată"
E o linie între a condamna liderul unei ţări şi a cere înlăturarea lui. Iar Joe Biden a călcat această linie şi pune în pericol eforturile diplomatice de a încheia războiul din Ucraina. BBC a analizat de ce remarcile făcute de preşedintele american cu privire la Vladimir Putin sunt extrem de periculoase pentru situaţia actuală.
De Redactia Observator la 28.03.2022, 11:52- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a făcut o serie de remarci fără scenariu care au ridicat nivelul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia. Totuşi, ultima sa declaraţia la finalul unui discurs considerat "major" în Polonia, sâmbăta trecută - în care aparent a cerut înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere - a provocat o adevărată furtună diplomatică.
În discursul său în faţa oficialilor polonezi adunaţi la Castelul Regal din Varşovia, preşedintele american a avertizat încă o dată că lumea se află în mijlocul unui conflict definitoriu între democraţii şi autocraţii. A promis că NATO va apăra "fiecare centimetru" al statelor membre şi a promis sprijin pentru Ucraina, deşi a notat că armata americană nu se va angaja în lupte cu forţele ruse acolo.
BBC apreciază că a fost un discurs conflictual, dar măsurat şi aliniat cu ce alţi oficiali americani, printre care şi Secretarul de Stat Anotny Blinken, au spus în ultimele luni. Dar apoi, chiar înainte de "mulţumesc" şi "la revedere", Joe Biden a adăugat că omologul său rus "pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere".
"Acest discurs - şi pasajele care se referă la Rusia - este uluitor, ca să fiu politicos. El nu înţelege că lumea nu se limitează la Statele Unite şi marea majoritate a Europei", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.
Statele Unite au încercat să retracteze remarca lui Biden
Un oficial de la Casa Albă a spus că Biden nu a cerut „schimbare de regim” în Rusia, ci doar că acesta s-a referit doar la puterea Rusiei asupra Ucrainei şi celorlalţi vecini ai săi.
"Punctul de vedere al preşedintelui era că Putin nu poate fi lăsat să îşi exercite puterea asupra vecinilor sau regiunii. Nu se referea la puterea lui Putin în Rusia sau la o schimbare de regim", a declarat un oficial de la Casa Albă.
Viteza cu care SUA a venit cu o "clarificare" - exprimată apoi şi de Blinken - sugerează că americanii înţeleg perfect pericolul cuvintelor spuse de Joe Biden, arată BBC.
În aceeaşi zi, preşedintele american l-a numit pe Vladimir Putin "un măcelar". Iar în urmă cu o săptămână a grăbit procesul diplomatic al administraţiei sale şi l-a acuzat pe liderul rus de crime de război. În ambele cazuri, remarcile lui Joe Biden au atras avertismente din partea Moscovei că relaţiile diplomatice dintre SUA şi Rusia sunt pe cale să se facă ţăndări.
Există o linie între a condamna liderul unei naţiuni - retorica uneori încinsă a diplomaţiei - şi a cere înlăturarea lui. Era o linie pe care atât americanii, cât şi sovieticii au respectat-o chiar şi la apogeul Războiului Rece. Şi este o linie pe care Joe Biden aparent a călcat-o, explică reporterul Anthony Zurcher de la BBC. "Schimbarea regimului" este ceva de care ţările puternice sunt acuzate că impun în ţările slabe - nu ceea ce o ţară înarmată nuclear cere de la o alta.
Duminică, inclusiv unii aliaţi americani au încercat să se distanţeze de remarcile făcute de Joe Biden. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că omologul său american pune în pericol negocierile privind un armistiţiu între Rusia şi Ucraina. "Vrem să oprim războiul pe care Rusia l-a început în Ucraina fără escaladări. Dacă asta ne dorim să facem, nu ar trebui să escaladăm lucrurile - nici prin cuvinte, nici prin acţiuni", a declarat Macron.
La Washington, congresmanii şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea. Republicanul Jim Risch din Idaho, senator în Comisia pentru Relaţii Externe, a catalogat declaraţia lui Biden ca pe o "gafă cumplită". "Doamne, aş vrea să îl ţină pe scenariu. Oricând spui sau chiar sugerezi, cum a făcut el, că soluţia este o schimbare de regim, vor exista probleme majore. Această administraţie a făcut tot posibilul să oprească o escaladare. Nu prea există multe alte lucruri pe care să le faci ca să escaladezi lucrurile în afară de a cere schimbarea regimului", a spus Jim Risch.
Declaraţiile lui Joe Biden ar putea face mai mult rău decât bine
Joe Biden este bine-cunoscut pentru declaraţiile care îl pun în situaţii dificile. Dar s-ar putea să nu fie în întregime accidentale. Ar putea să arate exact ce simte Joe Biden, chiar dacă mintea lui - şi a celor din jur - ar prefera să îşi ţină gura închisă. Asta, uneori, este o putere politică, scrie Tom Nichols în The Atlantic, care îi permite lui Joe Biden să se conecteze în mod autentic la emoţiile poporului american. Dar, într-un moment de criză diplomatică precum acesta - când cuvintele prost alese pot avea consecinţe - reprezintă şi o slăbiciune.
"Este greu să îl condamni pe Joe Biden că a cedat după ce a vorbit cu oamenii care au suferit de pe urma barbarismului lui Putin. Dar cuvintele oricărui lider mondial contează în aceste momente, cu atât mai mult cele ale preşedintelui Statelor Unite ale Americii", a scris Tom Nichols.
Joe Biden poate să considere că relaţiile dintre SUA şi Rusia s-au deteriorat până în punctul în care nu mai pot fi reparate cu Vladimir Putin la putere. Dar să spui asta explicit ar putea îngreuna sarcina americanilor de a pune capăt războiului din Ucraina şi de a păstra integritatea teritorială a acesteia.
Războiul din Ucraina nu decurge precum îşi dorea Vladimir Putin. Armata suferă tot mai multe lovituri, iar economia se tensionează sub greutatea sancţiunilor economice. Rusia devine tot mai izolată de restul lumii, iar această situaţie are potenţialul să ducă la o detensionare pe care SUA şi aliaţii şi-o doresc, însă ar putea să îl şi facă pe Vladimir Putin mai disperat. Iar dacă liderul rus va avea impresia că puterea lui este în pericol şi că SUA îşi face un obiectiv din asta, criza ar putea lua o altă turnură şi nu înspre pace.