Antena LIVE

Curs valutar

Ce sunt tancurile Leopard 2, de ce are Ucraina nevoie disperată de ele şi de ce blochează Germania trimiterea lor

Război în Ucraina. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat vineri seară că "nu s-a ajuns la o înţelegere unanimă cu privire la transferurile de tancuri" către Ucraina. Țările de Jos anunță că sunt dispuse să plătească pentru trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Olanda are 16 tancuri Leopard 2 luate din Germania. Polonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Suedia și Țările de Jos sunt toate dispuse să le trimită Kievului. Germania blochează mutarea: a cerut ca şi americanii să trimită tancuri grele Abrams, considerate însă nepotrivite de experţi din cauza consumului mare de combustibil.

De la 20.01.2023, 18:29
WhatsApp
Tanc Leopard 2 Getty Images

Eşec la Ramstein. Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat vineri seară că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la o eventuală livrare către Kiev a tancurilor de asalt Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le solicită.

Problema "a fost negociată" între ţările care sprijină Ucraina şi care s-au reunit la baza Ramstein, în vestul Germaniei, însă "nu a fost luată nicio decizie", a declarat Boris Pistorius. Între timp Rusia a avertizat că Occidentul va "regreta" dacă trimite tancurile. 

"Impresia" că Germania se opune livrării de tancuri Kievului este "falsă", a adăugat el în acelaşi timp. Potrivit Reuters, Pistorius a mai precizat că nu poate spune când se va lua o decizie, dar că Germania este pregătită să se mişte repede dacă va exista un acord între aliaţi.

"Toate argumentele pro şi contra trebuie analizate cu foarte mare atenţie", a subliniat el. "Ne revine responsabilitatea de a reflecta atent la consecinţele pentru toate părţile în conflict", a mai spus noul ministru german al apărării.

Pe acelaşi subiect

Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a părut reticent în a autoriza re-exportul tancurilor din ţările care le folosesc, de teama de a nu provoca Rusia. Pe de altă parte, guvernul de la Berlin susţine că nici nu a primit cereri oficiale din partea altor ţări europene pentru a autoriza re-exportul către Ucraina.

Unii aliaţi, dar şi Ucraina susţin că îngrijorarea Germaniei este deplasată, pentru că Rusia deja s-a angajat total în război. În plus, serviciul de informaţii german este alarmat de pierderile suferite de ucraineni la Bahmut.

Ce sunt tancurile Leopard 2?

Leopard 2 este principalul tanc de luptă fabricat în Germania, cu o autonomie de aproximativ 500 km. A intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979 și are o viteză maximă de 68 km/h. Este echipat cu un tun de 120 mm şi cu două mitraliere ușoare, potrivit The Guardian

Pe lângă faptul că este folosit de armata germană, Leopard 2 se află în serviciu la scară largă în Europa, în dotarea a peste 12 țări. Tancurile au fost dislocate în Kosovo, Bosnia, Afganistan și Siria (de către Turcia), unde multe au fost distruse cu rachete antitanc.

De ce le vrea Ucraina?

Ucraina spune că are nevoie urgentă de tancuri grele. Kievul mai are puţine tancuri, iar majoritatea sunt de din perioada sovietică. Pe lângă faptul că ucrainenii se tem tot mai mult că Moscova intenționează să lanseze o nouă ofensivă majoră în lunile următoare, Kievul și mulți dintre aliații săi cred că războiul se va încheia mai repede dacă Rusia este înfrântă pe câmpul de luptă în urma contraofensivei ucrainene pentru a recâştiga teritoriul pierdut.

În timp ce Ucraina a obţinut victorii semnificative cum ar fi bătălia de la Kiev la începutul războiului sau ce cele din regiunile Harkov și Herson, contraofensiva este îngreunată de lipsa de tancuri pentru a susține operațiunile. În plus, forțele ruse desfășoară din ce în ce mai mult tancuri T-90, mai moderne și mai capabile.

Tancurile Leopard 2 par cea mai bună soluţie pentru Ucraina şi pentru că sunt disponibilie la scară largă în UE, inclusiv în Polonia, dispusă să le trimită la Kiev.  Ucraina a implicat că are nevoie de 300 de tancuri, în timp ce analiștii occidentali au sugerat că şi 100 ar putea schimba acum echilibrul războiului.

Care este problema?

Tancurile Leopard 2 au fost furnizate țărilor din Europa sub licențe de export, prin urmare Germania se poate opune re-exportului, deși Polonia a sugerat joi că ar putea pur și simplu să ignore Berlinul şi să le trimită oricum Ucrainei. Germania preferă o abordare multilaterală a înarmării Ucrainei şi nu să fie văzută ca acționând unilateral.

Deși Germania a furnizat Ucrainei o cantitate mare de echipamente, inclusiv blindate, Berlinul se luptă și cu o tradiție antimilitară de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Furnizarea de tancuri este considerată problematică din cauza capacităților lor ofensive mult mai evidente.

Germania a încercat să condiţioneze trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina de formarea unei coaliții mai largi care să trimită şi alte tancuri, inclusiv cele americane Abrams. Problema este că experții nu consideră acest tanc american ca fiind potrivit pentru războiul din Ucraina din cauza consumului mare de combustibil.

Principalul argument contra trimiterii de tancuri în Ucraina 

Cei care se opun cred că tancurile ar reprezenta o escaladare în ceea ce priveşte implicarea țărilor NATO în război, sporind riscul de a-l amplifica. De partea ei, Ucraina a promis că va folosi tancurile doar în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Cei care susţin furnizarea de tancuri spun că Moscova este cea care a continuat să escaladeze conflictul, mobilizând tot mai mulţi soldaţi şi atacând   infrastructura civilă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

leopard rusia tanc ucraina
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025