Antena Meniu Search
x

Aliaţii Kievului s-au întâlnit la baza Ramstein din Germania. Zelenski: Nu mai este timp, trebuie acţionat rapid

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a îndemnat vineri pe aliaţi, la începutul reuniunii de la Ramstein, să "sape mai adânc" în ceea ce pot face pentru a sprijini militar Ucraina, o declaraţie interpretată ca o aluzie la adresa Germaniei de a furniza tancuri Kievului, scrie Reuters.

de Redactia Observator

la 20.01.2023, 13:40

Aliaţii Kievului s-au întâlnit la baza Ramstein din Germania. Zelenski: Nu mai este timp, trebuie acţionat rapid
Aliaţii Kievului s-au întâlnit la baza Ramstein din Germania. Zelenski: Nu mai este timp, trebuie acţionat rapid - Profimedia Images

Liderii din domeniul apărării din aproximativ 50 de ţări s-au întâlnit vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru a decide ce fel de ajutor militar pot furniza în continuare Ucrainei. "Rusia se regrupează, recrutează şi încearcă să o reechipare", a declarat Austin la începutul reuniunii. "Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpa mai adânc. Poporul ucrainean ne urmăreşte", a mai spus el, fără a face o referire specifică la tancuri.

La întâlnirea de la baza americană Ramstein participă personal şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, iar preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanţilor prin legătură video. "Sunteţi oameni puternici din ţări puternice", a spus el auditoriului. "Vă încurajez să luaţi astfel de decizii, care pot vlăgui răul rusesc. Este în puterea voastră să garantaţi artileria şi avioanele care vor zdrobi teroarea. Este în puterea voastră să faceţi posibilă victoria", a mai spus Zelenski.

Statele Unite au anunţat joi un ajutor militar suplimentar de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, un pachet care va include mai multe vehicule blindate şi muniţie. Însă principala întrebare este dacă Germania va trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina sau cel puţin va aproba transferul acestora din ţări terţe. Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, de teamă să nu provoace o escaladare din partea Rusiei.

Unii aliaţi spun însă că îngrijorarea Berlinului este exagerată, în condiţiile în care Moscova este deja pe deplin angajată în război, iar Kremlinul declară cu regularitate că transferurile de arme occidentale ar prelungi conflictul şi ar spori suferinţa în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

"De fapt, acum aşteptăm o decizie din partea unei capitale europene, care va activa lanţurile pregătite pentru cooperare în ceea ce priveşte tancurile", a declarat Zelenski în mesajul video de joi seara. "Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein. Ne aşteptăm la decizii puternice. Ne aşteptăm la un pachet puternic de ajutor militar din partea Statelor Unite", a spus el.

Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au bazat în principal pe tancurile T-72 din epoca sovietică, care au fost distruse cu sutele în timpul războiului pe care Vladimir Putin l-a declanşat la 24 februarie anul trecut, numindu-l o "operaţiune militară specială" menită să apere Rusia şi pe vorbitorii de limbă rusă.

Kievul primește ajutor militar de la aliați

Ucraina şi aliaţii săi acuză Moscova de un război neprovocat pentru a acapara teritoriu şi pentru a anula independenţa unei foste republici sovietice vecine. De la declanşarea conflictului, ţările occidentale au asigurat o aprovizionare constantă cu arme pentru Ucraina.

Statele Unite au anunţat joi o nouă asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari, inclusiv sute de vehicule blindate şi sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei. Ajutorul include 59 de vehicule de luptă Bradley şi 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat. În total, de la începutul invaziei, Statele Unite au alocat Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de peste 27,4 miliarde de dolari.

Problema spinoasă a întâlnirii de la Ramstein rămâne însă decizia Germaniei cu privire la tancurile Leopard 2, ea făcând obiectul unor fricţiuni între Berlin şi Washington, potrivit presei. Surse guvernamentale germane declarau că Berlinul va acţiona în problema tancurilor Leopard, dacă Washingtonul va accepta să trimită, la rândul său, tancuri Abrams în Ucraina. Or, tancurile Abrams nu au fost incluse în anunţul de joi al Statelor Unite.

De ce evită Germania să trimită tancuri Leopard în Ucraina

Cu toate acestea, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a spus că el nu are cunoştinţă de nicio condiţie ca Ucraina să primească simultan tancuri americane şi germane.

"Nu am cunoştinţă de o astfel de stipulare", a declarat Pistorius pentru televiziunea germană ARD când a fost întrebat dacă acest lucru înseamnă că tancurile Abrams şi Leopard trebuie să fie livrate în acelaşi timp. Este o poziţie care lasă deschisă posibilitatea unui acord vineri, notează Reuters.

Retincenţele se explică în special prin faptul că aliaţii Ucrainei din Occident au dorit să evite ca NATO să pară că se confruntă direct cu Rusia şi au ezitat să trimită guvernului de la Kiev cel mai puternic armament al lor. Rusia, între timp, profită de aceste ameninţări pentru a-şi întări discursul propagandistic ameninţător.

Ucraina are însă nevoie de tancuri pentru a se apăra, pentru a recuceri teritoriile ocupate şi nu plănuieşte să atace Rusia, a declarat joi Zelenski la televiziunea ARD.

"De la Washington la Londra, de la Paris la Varşovia, se aude un singur lucru: Ucraina are nevoie de tancuri. Tancurile sunt cheia pentru a pune capăt războiului în mod corespunzător. Este timpul să nu mai tremurăm în faţa lui Putin şi să facem pasul final", a scris pe Twitter şi consilierul lui Zelenski, Mikhailo Podoliak.

Între timp, directorul CIA, William Burns, a venit în secret în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întâlni cu Zelenski. Nu se ştie exact când a avut loc vizita, dar The Washington Post scrie că ar fi avut loc la sfârşitul săptămânii trecute şi că Burns l-a informat pe Zelenski despre analizele pe care le are în legătură cu planurile militare ale Rusiei.

Pe front, luptele cele mai intense continuă să se dea în regiunea industrială strategică Donbas, la graniţa de est a Ucrainei cu Rusia. Statul Major General al forţelor armate ucrainene a declarat că forţele ruse au bombardat oraşul Bahmut, principala ţintă a Rusiei în provincia Doneţk, care, împreună cu provincia Luhansk, formează Donbasul. Orăşelul minier Soledar, situat la aproximativ 20 km de Bahmut, a fost de asemenea sub tiruri - forţele ruse spun că au controlul la Soledar, în timp ce surse ucrainene spun că armata lor încă luptă aici. 

Polonia sugerează că ar putea trimite tancuri Leopard în Ucraina, fără acordul Germaniei

Adjunctul ministrului polonez de externe, Paweł Jablonski, a declarat că ţara sa este pregătită să ia măsuri "non-standard", dacă Germania se opune trimiterii de tancuri Leopard în Ucraina, relatează Reuters şi The Guardian.

Jablonski a reiterat o declaraţie a premierului polonez, Mateusz Morawiecki, care a semnalat joi că Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliţii mai largi, chiar şi fără aprobarea Germaniei. "Consimţământul este de importanţă secundară aici, fie vom obţine acest consimţământ rapid, fie vom face noi înşine ceea ce este necesar", a declarat Morawiecki miercuri seara pentru postul privat de televiziune Polsat News.

"Cel mai important lucru este ca Germania, dar nu numai Germania, să ofere tancurile lor moderne, armele lor grele moderne, deoarece capacitatea Ucrainei de a-şi apăra libertatea poate depinde de acest lucru", a declarat Morawiecki.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Aliaţii Kievului s-au întâlnit la baza Ramstein din Germania. Zelenski: Nu mai este timp, trebuie acţionat rapid