Antena Meniu Search
x

Ce trimit americanii în Ucraina: 59 de blindate Bradley, 90 de blindate Stryker, 350 de Humvee-uri, muniţie, dar nu şi tancuri Abrams

Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams.

de Redactia Observator

la 20.01.2023, 13:14

Ce trimit americanii în Ucraina: 59 de blindate Bradley, 90 de blindate Stryker, 350 de Humvee-uri, muniţie, dar nu şi tancuri Abrams
Blindate Bradley în Siria - Profimedia

Această nouă tranşă de ajutor militar prevede expedierea a 59 de vehicule blindate Bradley, pe lângă cele 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise pe 6 ianuarie, şi a 90 de vehicule blindate Stryker. Acestea "vor dota Ucraina cu două brigăzi blindate", a precizat Pentagonul.

Armata americană va livra Ucrainei şi 53 de vehicule blindate antimine (MRAP) şi 350 de vehicule de transport M998, celebrul Humvee. Dar această nouă tranşă nu include niciun tanc greu, precum Abrams, pe care Statele Unite nu sunt încă pregătite să le furnizeze Kievului, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire.

Washingtonul va furniza forţelor ucrainene, de asemenea, rachete de rezervă pentru sistemele antiaeriene NASAMS şi HIMARS care le-au fost deja furnizate, opt sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Avenger - unităţi de apărare montate pe vehicule care se mişcă în acelaşi ritm cu unităţile terestre - şi mii de muniţii diverse. Această nouă tranşă ridică totalul asistenţei militare americane pentru Ucraina la 26,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.

Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 şi fără acordul Berlinului

Pe acelaşi subiect

Polonia ar putea trimite Ucrainei tancuri Leopard 2, de fabricaţie germană, chiar şi fără acordul Berlinului, a declarat vineri viceministrul de externe polonez Pawel Jablonski.  Referindu-se la informaţiile din presă potrivit cărora Berlinul va livra tancuri grele doar dacă Statele Unite vor livra tancuri Abrams, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat ezitarea Berlinului.

Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că va trimite 14 tancuri grele Challenger 2 și 200 de vehicule blindate de luptă, dar și muniție pentru artilerie, inlusiv 600 de rachete Brimstone

Olanda ar putea trimite şi ea un sistem de rachetă Patriot în Ucraina

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, aflat în vizită la Washington, a declarat marţi că ţara sa ia în considerare trimiterea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, o măsură ce ar consolida apărarea aeriană a Kievului şi ar ajuta la respingerea atacurilor ruseşti, potrivit The New York Times.

Pe 15 ianuarie soldaţi ucraineni au sosit la o baza militară americană din Oklahoma pentru a se antrena în utilizarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, pe care Washingtonul îl va furniza Kievului. Instruirea militarilor va dura câteva luni. 

Finlanda nu va trimite tancuri grele Leopard

Finlanda a anunţat vineri un ajutor militar în valoare de 400 de milioane de euro pentru Ucraina, care nu va cuprinde tancuri grele Leopard. ''Ucraina continuă să aibă nevoie de sprijin pentru a-şi apăra teritoriul'', a afirmat într-un comunicat ministrul apărării finlandez Mikko Savola.

Ministerul Apărării nu a oferit mai multe detalii privind conţinutul precis al ajutorului militar acordat Kievului, însă consilierul special Miikka Pynnonen a precizat că ajutorul nu ar include tancuri Leopard. Finlanda are în dotarea armatei sale aproximativ 200 de tancuri Leopard 2.

Acesta este al 12-lea program de ajutor militar finlandez pentru Ucraina, cele 11 precedente însumând 190 de milioane de euro. Ministerul Apărării de la Helsinki a precizat că Finlanda va semna o declaraţie de intenţie cu Suedia în legătură cu sprijinul pentru Ucraina, pentru a se asigura că ajutorul nu pune ''în pericol apărarea naţională a celor două ţări''. ''Finlanda furnizează echipament de apărare Ucrainei şi Suedia se declară pregătită să sprijine Finlanda dacă este necesar'', menţionează proiectul declaraţiei.

Suedia va trimite în Ucraina sistemul de artilerie Archer, dorit de mult timp de Kiev

Joi, Suedia a promis să trimită în Ucraina sistemul său de artilerie Archer, blindate uşoare şi rachete antitanc. Suedia va trimite 50 de vehicule de luptă pentru infanterie Type 90, blindate şi cu şenile. Acest vehicul poate fi folosit pentru a transporta până la opt soldaţi de infanterie şi este echipat cu un tun automat de 40 de milimetri. 

Guvernul nu a precizat, în schimb, câte sisteme Archer va furniza Ucrainei. Suedia are 48 de sisteme Archer, obuzier autopropulsat montat pe un vehicul fabricat de Bofors BAE. Ucraina îşi exprimase de mult timp interesul de a-l adăuga la arsenalul său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Ce trimit americanii în Ucraina: 59 de blindate Bradley, 90 de blindate Stryker, 350 de Humvee-uri, muniţie, dar nu şi tancuri Abrams