Antena LIVE

Curs valutar

Certificatul COVID devine obligatoriu la locul de muncă, în Italia, începând de azi. Franţa elimină testarea gratuită pentru nevaccinaţi

Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu începând de vineri în Italia pentru toţi angajaţii, atât în sectorul public cât şi în cel privat. Măsura este menită să încurajeze vaccinarea, dar se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi. Tot de azi, testele COVID pentru adulţii nevaccinaţi nu vor mai fi gratuite în Franţa, cu excepţia cazurilor în care există motive medicale pentru ca persoanele respective să nu fie vaccinate.

De la 15.10.2021, 10:08
WhatsApp
Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu începând de vineri, în Italia, pentru toţi angajaţii din sectorul public şi privat Profimedia

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi. Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză, relatează AGERPRES.

Certificatul COVID, obligatoriu la locul de muncă, în Italia

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an. Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane - printre care şi militanţi ai extremei-drepte - au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital. Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Pe acelaşi subiect

Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%). Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la ''haosul'' care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. ''Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi'', spune politicianul italian. Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge ''şantajul'' pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii. În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, ''nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor''. Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro.

Testele COVID pentru adulţii nevaccinaţi nu vor mai fi gratuite în Franţa

Scopul măsurii este de a-i încuraja pe francezi să se vaccineze împotriva COVID-19, întrucât acesta oferă cea mai bună protecţie şi o modalitate permanentă de a depăşi criza sanitară, a explicat guvernul de la Paris, potrivit AGERPRES. Autorităţile spun că testele sunt utilizate ca înlocuitor al vaccinării.

Un test rapid va costa între 22 de euro şi 30 de euro, iar pentru un test Real Time PCR va trebui achitată suma de 44 de euro. În Germania este deja în vigoare din 11 octombrie o reglementare similară pentru a se pune capăt testării gratuite a tuturor persoanelor. Începând din martie anul trecut, în Franţa au fost efectuate 150 de milioane de teste, dintre care numai în luna august 6 milioane de teste săptămânal.

Aşa-numitul "paşaport coronavirus", a cărui introducere a fost controversată şi care atestă dovada vaccinării, a vindecării după COVID-19 sau a testării negative, este o condiţie pentru accesul la competiţii sportive, cinematografe, restaurante şi cafenele în Franţa. Documentul este necesar şi pentru călătorii cu avionul sau trenul pe distanţe lungi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

italia franta covid coronavirus certificat covid teste covid
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025