Antena Meniu Search
x

Video Medicii lămuresc problema testului de anticorpi: este sau nu necesar înainte de a treia doza?

Testarea anticorpilor a devenit sport naţional. Numărul românilor care s-au testat în ultima lună a crescut şi de 10 ori, spun medicii din laboratoare. Unii pentru că vor să ştie dacă au trecut prin boală, alţii pentru a vedea dacă încă sunt protejaţi înainte de doza a treia de vaccin. Specialiştii atrag atenţia că testul de anticorpi este unul orientativ şi nu decisiv atunci când vine vorba de protecţia împotriva Covid 19.

de Redactia Observator

la 14.10.2021, 19:49

Vezi și

Tot mai mulţi oameni care vin să-şi facă doza a treia de vaccin au trecut înainte pe la un cabinet privat unde şi-au testa anticorpii.

Reporter: Astăzi sunt exact 6 luni şi aţi venit să faceţi doza 3 imediat?

Doamnă: Imediat. Am făcut şi anticorpii

Reporter: Când l-aţi făcut?

Pe acelaşi subiect

Doamnă: Două luni aproximativ

Doamnă: în 16 februarie m-am vacinat cu a doua deci îs mai mult de 6 luni.

Reporter: V-aţi făcut un test de anticorpi înainte?

Doamnă: mi-am făcut mi au zis că e destul de mic aşa că am zis să nu riscăm şi să ne protejpm noi.

Reporter: Când aţi făcut testul de anticorpi?

Doamnă:  Acum 10 zile.

Medicii avertizează: testul anticorp ar trebui să fie doar orientativ

În mediul online s-au făcut grupuri unde oamenii îşi compară rezultatele testelor de anticorpi. În laboratoarele de testare se intră cu programare. Un test costă între 80 şi 200 de lei.

Bogdan Dabu, medic laborator testare: Cel puţin în ultima lună a crescut numărul de testări chiar până la 10 ori. Din cauza creşterii numărului am avut şi ceva probleme de aprovizionare dar mai mult de 3 zile nu a durat acest test

Cristi Radu- coordonator centru de vaccinare: În mod normal pot să ţină cont de dozarea anticorpilor, dar în condiţiile în care titrul de anticorpi este redus pot să-şi facă doza 3 ca şi booster

Medicii infecţionişti atrag atenţia că un test anticorp ar trebui să fie orientativ, nu decisiv atunci când vine vorba de Booster.

Adrian Marinesc - medic infecţionist: A rămas sport naţional să ne dozăm anticorpii ei ar trebui să ne orientieze dar în nici un caz nu ne influenţează decizia de a face doza a 3-a nu trebuie să ne facem anticorpii înainte. Imunitatea e în primul rând la nivel de celule celule cu memorie limfocitele T şi anticorpii ne ajută într-o oarecare măsură, doza 3 e un booster adică un răspuns imun mai bun

Laboratoarele au unităţi diferite de msurare a anticorpilor. Indiferent de rezultat însă testele nu se pot folosi pentru a obţine un certificat verde.

Bogdan Dabu, medic laborator testare: Rezultatele făcute la diverse laboratoare nu sunt superpozabile de aceea recomand să fie făcute la acelaşi laborator pentru a avea urmărire a acestui titlu de anticorpi. Părerea mea personală este că titlul protector este undeva mai jos decât ceea ce recomandă producătorul; doar timpul decide care este titrul protector

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că face un studiu pentru a standardiza metodele de determinare a anticorpilor pentru ca rezultatele să poată să fie comparate. Astfel, se va putea defini şi valoare-prag a anticorpilor de la care să se ştie că o persoană are un nivel crescut de protecție. Studiul ar urma să fie gata în următoarele săptămâni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Medicii lămuresc problema testului de anticorpi: este sau nu necesar înainte de a treia doza?