Antena Meniu Search
x

VIDEO. Lupte de gherilă urbană în inima Italiei. Cine sunt extremiștii care au vrut să intre cu forța în Guvernul de la Roma

Adevărate lupte de stradă s-au derulat duminică în Capitala Italiei. Contestatarii certificatului verde au atacat poliția și au luat cu asalt clădiri guvernamentale. În spatele violențelor de gherilă urbană, așa cum au fost numite de presa italiană, sunt personaje considerate extremiste. 

de Redactia Observator

la 11.10.2021, 15:13

Vezi și

Peste 10.000 de oameni au protestat sâmbătă pe străzile din Roma, furioși că toți lucrătorii din Italia vor fi obligați să aibă un certificat verde pentru a dovedi că au fost vaccinați, au fost testați negativ sau au trecut prin boala COVID-19. Acesta era deja obligatoriu pentru tot personalul medical şi din învățământ, dar acum trei săptămâni, premierul Mario Draghi a anunţat extinderea sa din 15 octombrie la toate locurile de muncă. Angajaţii care refuză să se supună riscă suspendarea salariului. 

Marșul a fost unul autorizat, dar mai multe persoane s-au desprins din masa de protestatari și au apelat la violențe, au încercat să intre cu forța în sediul guvernului, Palazzo Chigi, și au devastat sediul CGIL, principala confederație sindicală din țară. 50 de polițiști au fost răniți și sute de manifestanți au fost identificați.  12 persoane au fost arestate, acuzate de distrugeri, jafuri, acte de violență și opunere de rezistență în momentul reținerii. 

Cine sunt personajele neofasciste care au organizat protestul din Roma

Procuratura a deschis două anchete cu privire la bătăile din Roma. Procurorii au împărțit ancheta în două „niveluri”: primul se referă la șase arestați, considerați promotori ai revoltei și instigatori ai raidului asupra sediului CGIL, inclusiv Roberto Fiore, lider al partidului Forza Nuova, și care se autoidentifică ca fascist. Giuliano Castellino este un alt exponent de frunte al mișcărilor de extremă dreaptă. Considerat locotenent al lui Roberto Fiore, Castellino s-a antrenat ca ultras și a animat aproape toate demonstrațiile de stradă din Roma, anti-vaccin, anti-mască, anti-lockdowm, anti-restricții, anti-certificat verde. 

Pe acelaşi subiect

Vice-secretar al Forza Nuova, acesta a făcut închisoare în 2019, a fost condamnat în primă instanță pentru atacul asupra a doi jurnaliști. În urmă cu șase ani a fost arestat pentru droguri, dar apoi judecătorul a decis că cocaina găsită în scuterul său era pentru uz personal. Nu ar fi trebuit să participe la demonstrații deoarece se afla sub supraveghere specială după ce în 2020 a încălcat în repetate rânduri reglementările anti-Covid și a incitat publicul la încălcarea lor. Și cu toate astea s-a aflat în stradă.

Luigi Aronica, 65 de ani, cunoscut sub numele de Er pantera, fost membru din Nuclei Armati Rivoluzionari, prescurtat NAR, o organizație militantă teroristă neofascistă activă din 1977 până în noiembrie 1981. A comis 33 de crime în patru ani și plănuise să-i asasineze pe postul președinte italian Francesco Cossiga și alți politicieni precum Gianfranco Fini și Adolfo Urso

Printre cei arestați se află și Biagio Passaro, liderul mișcării IoApro (n.r. Eudeschid), format din reprezentanți HORECA care se consideră afectați dur de adoptarea măsurilor restrictive Covid-19 și, în special, de adoptarea certificatului verde. Mișcarea IoApro născută imediat după lockdown a atras inițial și simpatiile lui Matteo Salvini. 

În cele din urmă, Pamela Testa, este organizatorul evenimentului, nu face parte din Forza Nuova, dar - după cum se poate vedea din postările sale de pe rețelele de socializare - este un simpatizant al mișcării și în special al lui Castellino. Femeia a suferit și o leziune la cap în timpul bătăilor.

”Ce s-a petrecut ieri este o lovitură la adresa democrației,o jignire a Constituției, un act de violență la adresa muncitorilor și a drepturilor acestora. Aș vrea să fie clar că, dacă cineva s-a gândit să ne intimideze, să ne înspăimânte, să ne facă să tacem, trebuie să știe că CGIL, mișcarea muncitorească este cea care a învins fascismul în această țară, a recâștigat democrația: nu ne intimidează. Nu ne sperie. Toate aceste formațiuni care se trag din fascism trebuie să fie dizolvate și acesta este momentul să o spunem clar”, a spus duminică secretarul general al CGIL, Maurizio Landini.

„Aceștia nu sunt protestatari, sunt criminali. Gata cu această violență fără precedent, gata cu exploatarea vaccinurilor și certificatului verde: salvează vieți și evită noi lockdown-uri. Cu sănătatea cetățenilor nu este de glumit.” a scris pe Facebook ministrul de externe Luigi Di Maio. Emanuele Fiano, parlamentar al Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că partidul său va prezenta luni o moţiune parlamentară pentru scoaterea în afara legii a grupurilor precum Forza Nuova care susţin ideologii neofasciste.

Italia şi-a atins obiectivul de vaccinare cu schemă completă a 80 la sută din populaţia cu vârsta de cel puţin 12 ani

Italia a atins sâmbătă obiectivul de vaccinare împotriva coronavirusului cu schemă completă a 80 la sută din populaţia cu vârsta de cel puţin 12 ani. Au fost vaccinaţi cu schemă completă 43.229.551 de italieni din totalul de aproape 60 de milioane. Obiectivul de 80 la sută, stabilit în martie, a fost atins sâmbătă. Italia a înregistrat de la startul pandemiei aproape 4,7 milioane de cazuri de infectare. Dintre cei infectaţi, 131.198 au murit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Lupte de gherilă urbană în inima Italiei. Cine sunt extremiștii care au vrut să intre cu forța în Guvernul de la Roma