CNN: Atacul terorist de la Moscova este o lovitură dură pentru Putin care le-a promis securitate ruşilor. De ce ar fi ignorat Kremlinul alertele SUA despre atentate
Atac terorist la Moscova. O analiză CNN susţine că atacul terorist de la Moscova este o lovitură dură pentru Vadimir Putin care a promis rușilor securitate şi stabilitate. Rusia este mai nesigură ca oricând în ultimii 24 de ani, din cauza războiului, iar pentru Kremlin creşte riscul ca cetățenii să fie tot mai nemulțumiţi. În plus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebările dacă atentatul este un eșec al serviciilor de informații ruseşti.
De Redactia Observator la 25.03.2024, 14:54- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La nici o săptămână de când Vladimir Putin și-a asigurat al cincilea mandat de preşedinte, Rusia a fost aruncată în haos şi carnagiu, arată o analiză CNN. Atacul îngrozitor asupra uriaşei săli de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, care a fost revendicat de ISIS, s-a soldat cu sute de persoane nevinovate ucise sau rănite. Între timp, Kremlinul refuză să răspundă la întrebările dacă atentatul este un eșec al serviciilor de informații ruseşti.
Cei patru bărbați suspectați de comiterea atacului terorist de la Moscova au fost arestați lângă granița cu Ucraina, au declarat autoritățile ruse. Putin a spus că plănuiau să treacă graniţa în Ucraina, dar Kievul a negat orice legătură cu atacul și a avertizat că Rusia ar putea să se folosească de atentat ca un pretext pentru a intensifica războiul.
Din cauza temerilor că ar putea urma alte atacuri, au fost înăsprite măsuri de securitate în puncte cheie ale sistemului de transport din Rusia. Au fost amânate concerte publice și evenimente sportive. Dar aceasta nu este stabilitatea și securitatea pentru care atât de mulți ruși l-au votat pe Putin președinte, comentează CNN.
Putin a promis rușilor securitate, dar Rusia este mai nesigură din cauza războiului
- Atac terorist la Moscova. Rusia refuză să confirme revendicarea ISIS, deşi teroriştii au publicat imagini cu...
- Filmul masacrului de lângă Moscova, unde mame au murit strângându-și copiii la piept. Peste 140 de oameni au...
- Atac terorist la Moscova. Putin, acuzat că i-a torturat pe teroriști. Unul a fost electrocutat, altul a fost...
- Franţa a crescut la nivelul maxim alerta de securitate naţională după atacul terorist de la Moscova, soldat cu...
- Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin...
De ani de zile, Putin s-a prezentat poporului rus drept un lider capabil să garanteze ordinea în ţară, dar, potrivit CNN, Rusia de astăzi pare mai nesigură și mai volatilă ca niciodată în cei 24 de ani de când Putin este la putere.
Războiul brutal declanşat de Kremlin în Ucraina i-a costat scump pe ruși. Armata nu face public bilanţul victimelor, dar estimările SUA sugerează că peste 300.000 de ruși au fost uciși şi răniți.
Mulţi dintre soldaţii mobilizaţi anul trecut nu au fost înlocuiţi pe front, spre nemulţumirea rudelor. Pe măsură ce conflictul se prelungește, cresc şi temerile că războiul se va intensifica, alimentând și mai mult terifianta mașină de tocat carne ucraineană, comentează CNN.
În acelaşi timp, continuă în ritmul accelerat atacurile ucrainene cu drone și raidurile transfrontaliere ale milițiilor ruse din Ucraina care se opun Kremlinului.
Pe linia frontului din Ucraina, forțele ruse par să aibă inițiativa în prezent, dar prestaţia slabă a comandanților ruși și a armelor ruseşti a alimentat un flux complet neașteptat de instabilitate și disidență din partea bloggerilor de război și a militarilor extremişti înfuriați de incompetenţa celor din conducere.
Revolta de anul trecut a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner care a cerut demiterea înaltului comandament rus, a fost o provocare șocantă şi fără precedent, la adresa autorității Kremlinului.
Moartea lui, la scurt timp, într-un accident aviatic misterios a eliminat definitiv amenințarea. Dar pot apărea și alți nemulțumiți extremişti.
La fel, recenta moarte a lui Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut lider al opoziției din Rusia, a redus definitiv la tăcere un critic vocal al Kremlinului. Dar miile de persoane care au participat la înmormântarea lui sau care au venit să voteze împotriva lui Putin în ultima zi a alegerilor prezidențiale arată o bază a nemulțumiţilor.
De ce ar fi ignorat Kremlinul alertele SUA despre atentate
Accentul se pune acum ferm pe aparenta reapariție a atacurilor teroriste jihadiste la scară largă, fără legătură cu războiul din Ucraina sau cu opoziția internă față de Kremlin, susţine CNN.
Ca lucrurile să fie şi mai proaste, SUA și alte guverne occidentale au avertizat despre un astfel de atac la începutul lunii martie. Oficialii americani spun că au notificat de luni de zile Rusia cu privire la un atentat.
Dar din anumite motive, Putin a ales să ignore acest lucru, descriind avertismentele drept o "provocare...pentru a intimida și a destabiliza societatea noastră".
Poate că motivul a fost neîncrederea, ţinând cont că relațiile dintre SUA și Rusia au ajuns la un nivel atât de scăzut. De asemenea, este posibil ca informațiile oferite de americani să fi fost prea vagi sau să nu fi conţinut date concrete pentru a putea acţiona. Dar pentru un lider care a promis rușilor securitate și stabilitate, un atac major asupra teritoriului rus este o lovitură dură, concluzionează CNN.