Antena Meniu Search
x

Atac terorist la Moscova. Rusia refuză să confirme revendicarea ISIS, deşi teroriştii au publicat imagini cu masacrul. Kremlinul suspectează Ucraina

Atac terorist la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni că este nepotrivit să facă vreun comentariu despre ancheta privind atentatul comis vineri seară la sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi şi peste 180 de răniţi. Rusia pune la îndoială că atacul este responsabilitatea Statului Islamic şi suspectează Ucraina. Kievul a negat orice implicare, la fel şi SUA. 

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 13:11

Atac terorist la Moscova. Rusia refuză să confirme revendicarea ISIS, deşi teroriştii au publicat imagini cu masacrul. Kremlinul suspectează Ucraina
Atac terorist la Moscova. Rusia refuză să confirme revendicarea ISIS, deşi teroriştii au publicat imagini cu masacrul. Kremlinul suspectează Ucraina - Profimedia

Kremlinul a refuzat, luni, să comenteze revendicarea grupării jihadiste Stat Islamic cu privire la atentatul de la Moscova, care a făcut 137 de morţi, cât ancheta este în curs de desfăşurare. De asemenea, Kremlinul nu a făcut comentarii nici despre tratamentul la care au fost supuşi cei patru presupuşi atacatori. Preşedinţia rusă a precizat că nu ia parte la discuţiile despre utilizarea pedepsei cu moartea în legătură cu cei patru suspecţi.

Kremlinul refuză să comenteze revendicarea Statului Islamic

În ciuda revendicării din partea grupării teroriste, care a publicat chiar şi imagini din timpul atentatului, autorităţile ruse persistă să nu o nominalizeze, preferând să-şi îndrepte atenţia spre Ucraina. La rândul său, Vladimir Putin a evocat pista ucraineană, pe care Kievul o neagă.

"Ancheta este în curs de desfăşurare şi ar fi greşit ca administraţia prezidenţială să comenteze progresul anchetei. Nu vom face acest lucru", a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. El a adăugat că preşedintele rus nu are în acest moment planuri de a vizita locul atacului, sala de concerte Crocus City Hall, aflată într-o suburbie din nordul Moscovei.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul suspectează Ucraina

Duminică, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că liderul rus "este un mincinos patologic" şi "încearcă acum să lege Ucraina sau ţările occidentale de masacrul de la Moscova, fără nicio dovadă (...) Scopul său este de a-i motiva pe ruşi să moară în războiul lor criminal şi fără sens împotriva Ucrainei", a adăugat el.

Cei patru suspecţi au fost puşi sub acuzare pentru terorism şi riscă închisoarea pe viaţă, a declarat tribunalul Basmanîi din Moscova într-un comunicat. Arestul lor preventiv, care expiră la 22 mai, poate fi prelungit până la judecarea lor, a cărei dată nu a fost încă stabilită.

Instanţa a difuzat imagini în care trei suspecţi sunt aduşi în sala de judecată încătuşaţi şi păziţi de poliţişti, apoi aşezaţi în cuşca de sticlă rezervată acuzaţilor. Al patrulea a sosit într-un scaun cu rotile, având cu ochii închişi. Toţi au vânătăi pe faţă. 

Atacul a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic, dar autorităţile ruse au prezentat o pistă ucraineană, spunând că atacatorii încercau să ajungă în Ucraina, unde aveau contacte. Însă Ucraina neagă cu fermitate orice implicare în acest atentat, cel mai grav comis în Rusia în ultimii 20 de ani.

În cadrul discursului de sâmbătă, Vladimir Putin nu a menționat public numele grupării militante islamiste în legătură cu atacatorii, despre care a spus că încercau să fugă în Ucraina.

Putin a spus că unii oameni aflaţi de "partea ucraineană" erau pregătiți să-i ajute pe atacatori să treacă peste graniță. Ucraina a negat orice rol în atac, iar președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că încearcă să scape de responsabilitatea atacului căutând în Ucraina un ţap ispăşitor. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a pus şi ea sub semnul întrebării afirmațiile SUA conform cărora Statul Islamic se afla în spatele atacului.

"Atenție, o întrebare adresată Casei Albe: sunteţi siguri că este ISIS? Puteţi să vă mai gândiţi la asta?" a spus Zaharova într-un articol pentru ziarul Komsomolskaya Pravda.

Zaharova a afirmat că Statele Unite răspândesc o versiune cu "sperietoarea" Statul Islamic pentru a-și acoperi "apropiaţii" din Kiev și le-a reamintit cititorilor că Washingtonul i-a sprijinit pe luptătorii "mujahedini" care au luptat cu forțele sovietice în anii 1980.

SUA au informații care confirmă revendicarea Statului Islamic, au declarat vineri doi oficiali americani. Putin a spus că atacatorii fugari s-au îndreptat spre regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, pentru a trece de granița cu Ucraina.

Toţi cei patru atacatori au fost arestați și riscă închisoare pe viață

Pe Telegram circulă imagini neverificate cu interogarea suspecților. Unul dintre ei, Saidakrami Rachabalizoda, avea o parte din urechea dreaptă tăiată și băgată în gură. Un altul ar fi fost electrocutat

Toţi cei patru cetăţeni din Tadjikistan, Dalerdzhon Mirzoiev, Muhammadsobir Faizov, Shamsiddin Fariduni şi Saidakrami Rachabalizod au fost arestaţi şi puşi sub acuzare pentru terorism. 

Muhammadsobir Faizov a apărut la tribunal în haine de spital pe un scaun cu rotile, cu fața acoperită de tăieturi. "Nu reacționează deloc, este practic o legumă. Miroase a corp nespălat, urină și medicamente", a relatat un corespondent citat de site-ulrusesc independent de ştiri "Poveşti importante". Şi Shamsiddin Fariduni avea faţa învineţită.

Guvernul francez a anunțat duminică seara că a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel în urma atacului terorist de la Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Atac terorist la Moscova. Rusia refuză să confirme revendicarea ISIS, deşi teroriştii au publicat imagini cu masacrul. Kremlinul suspectează Ucraina