Antena Meniu Search
x

Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS

Moscova îşi intensifică retorica prin care se îndreaptă către acreditarea ideii că SUA şi Ucraina au pus la cale atentatul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu 137 de morţi şi peste 180 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ. În ciuda faptului că atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, Rusia pare să ignore ipoteza islamistă. După ce în prima sa reacţie publică după atac Vladimir Putin nu a menţionat nimic despre revendicarea Statului Islamic, în schimb a sugerat că autorii atacului aveau legături în Ucraina, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, acuză aproape direct Washingtonul şi Kievul că ar fi plănuit atacul.

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 12:42

Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS
Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS

După atacul terorist de la sala de concerte Crocus, dintr-o suburbie a Moscovei, Statele Unite ale Americii încearcă să se acopere şi să acopere regimul preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski pe care l-au creat prin menţionarea grupării teroriste Stat Islamic (SI), interzisă în Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un articol publicat duminică seara în Komsomolskaia Pravda, citat de TASS.

"Politicienii americani şi-au prins urechile în poveşti potrivit cărora atacul terorist de la Crocus City Hall a fost comis de organizaţia teroristă ISIS (denumirea învechită a SI - n.r.), care este interzisă în Rusia", a declarat diplomatul. "De aici şi dezvinovăţirea zilnică a Washingtonului pentru servitorii săi de la Kiev şi încercarea de a se acoperi, împreună cu regimul Zelenski pe care l-au creat, cu sperietoarea ISIS interzisă", a mai spus diplomatul.

Zaharova a subliniat că mai mulţi factori indică în mod direct şi indirect implicarea autorităţilor actuale ale Statelor Unite în ceea ce ea numeşte sponsorizarea terorismului ucrainean. "Miliarde de dolari şi o cantitate fără precedent de armament investite în mod nejustificat şi cu ajutorul schemelor de corupţie în regimul de la Kiev, o retorică agresivă împotriva Rusiei şi un naţionalism flagrant, interzicerea discuţiilor de pace privind Ucraina şi apeluri nesfârşite la o soluţie violentă a conflictului, refuzul de a condamna ani de zile atacurile teroriste efectuate de regimul de la Kiev şi un sprijin informaţional şi politic masiv pentru orice, chiar şi pentru cele mai teribile acţiuni ale lui Zelenski", a enumerat ea.

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a acuzat că intervenţia anterioară a SUA în Orientul Mijlociu "a dus la apariţia, consolidarea şi instituţionalizarea mai multor grupări radicale şi teroriste care sunt încă active în regiune".

Pe acelaşi subiect

"Care este logica din spatele acestui lucru, vă întrebaţi? Banii şi puterea. Şi, în contextul interdicţiei juridice internaţionale privind intervenţia directă, este vorba, de asemenea, de a semăna un haos controlat şi de a remodela ordinea mondială prin mâinile teroriştilor", a continuat ea reluând tezele propagandei Kremlinului. "Atenţie, o întrebare pentru Casa Albă: Categoric e ISIS, nu vă răzgândiţi?" - încheie ea ironic.

Ce se ştie despre cei patru presupuşi atacatori

Cei patru presupuşi terorişti au fost duşi duminică seară în faţa tribunalului din Moscova, care a dispus arestarea lor pentru următoarele 60 de zile. În faţa judecătorilor şi-au recunoscut faptele. Starea lor de sănătate era una extrem de precară în momentul în care au ajuns în sala de judecată, semn că ar fi fost supuşi torturii.

Unul dintre ei era legat la ochi, iar când i s-a dat bandana jos, pe faţa acestuia au putut fi observate mai multe vânătăi proeminente. Un altul avea o ureche bandajată - şi se crede că aceasta ar fi fost tăiată în timpul capturării sale. Iar ultimul dintre terorişti a fost adus la tribunal inconştient, într-un scaun cu rotile.

Masacrul de la Crocus City Hall a dat fiori reci liderilor din întreaga lume. Consiliul de Securitate francez a hotărât să-şi ridice nivelul de alertă teroristă, la maxim. "Având în vedere revendicarea atentatului de către Statul Islamic și amenințările care apasă asupra țării noastre, am decis să ridicăm alerta la cel mai înalt nivel", a scris premierul francez Gabriel Attal, pe reţeaua X, fostă Twitter.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Atac terorist la Moscova. Rusia pare să ignore ipoteza islamistă: SUA scuză Ucraina, acoperindu-l pe Zelenski prin menţionarea ISIS