Consiliul UE ar putea decide aderarea Croației la Schengen separat de România și Bulgaria - presa croată
România riscă să rateze intrarea în Schengen. Asta deoarece Consiliul Uniunii Europene ar putea decide aderarea Croației separat de România și Bulgaria, potrivit agenţiei de presă de stat din Croaţia.
De Redactia Observator la 22.11.2022, 08:44Jurnaliştii citează o declaraţie a ministrului croat de Interne, Davor Bozinovic, care a spus că, deşi Austria nu susţine extinderea Spaţiului Schengen, aceasta ar sprijini, totuşi, Croaţia pentru aderarea la zona de liberă circulaţie.
Reacţia ministrului croat vine după ce, inițial, omologul său austriac a declarat că nu este încă momentul ca România, Bulgaria și Croația să intre în Spațiul Schengen, invocând numărul mare de migranți depistați pe teritoriul Austriei. Acesta susține că granițele actuale ale Spațiului Schengen ar fi vulnerabile, iar o extindere inoportună.
Agenţia de presă croată susţine că Preşedinţia cehă a Consiliului UE ar fi pregătit două proiecte diferite pentru lărgirea Schengen, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Asta ar însemna ca în decembrie să fie luată decizia potrivit căreia Croaţia să adere singură, iar noi şi vecinii bulgari să mai aşteptăm acest pas.
Obstacolele în calea aderării României și Bulgariei la Schengen
- Ministrul de Interne din Austria se opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Ce...
- Schengen. Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, susţine presa bulgară
- Când va fi luată decizia finală privind intrarea României în Schengen. Votul trebuie să fie unanim
De asemenea, și presa bulgară anunța, în urmă cu o săptămână, că Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate (n.r. România, Bulgaria și Croația) care nu va intra în Schengen.
Salvarea ar putea veni din partea Franței. Deja un mediator între Bulgaria și Macedonia de Nord, diplomația de la Paris a demonstrat că poate găsi soluții în situații care par fără ieșire. Dacă Franța va interveni de partea statelor candidate, pentru aderarea la Schengen, atunci rezultatul ar putea fi unul pozitiv.
Cu toate acestea, Comisia Europeană s-a exprimat în favoarea extinderii Spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, Croația și România, țări care așteaptă aderarea de ani întregi. "Este timpul să le urăm bun venit", a declarat comisarul UE de Interne Ylva Johansson. Mai mult, oficialii de la Bruxelles au cerut statelor membre UE să permită celor trei țări candidate "participarea deplină" la Spațiul Schengen. Votul ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie, iar unanimitatea este necesară.